anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z automatycznym dodawaniem nazw produktów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@ko_alka@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

 

Proszę o pomoc . W mojej ofercie automat dodał błędną nazwę produktu zawierającą fałszywą ilość.

Po lewej stronie widnieje napis dodany automatycznie przez Allegro :

"2 sztuki ZAWIAS GÓRNY DO ZMYWARKI IKEA BEHJALPLIG"

co jest błędem bo oferta dotyczy tylko jednej sztuki.

Proszę o zmianę i właściwe wyświetlanie informacji !

Proszę o opublikowanie właściwej treści :

1 szt. ZAWIAS GÓRNY DO ZABUDOWY ZMYWARKI IKEA BEHJALPLIG

Pozdrawiam

oferta nr: 13520079549

 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Cześć. Kod EAN produktu 4250390928880 przynależy do produktu z dwiema sztukami zawiasów w naszym katalogu. Jeśli chcesz dokonać zmiany, możesz wysłać taką prośbę za pomocą dedykowanego formularza https://allegro.pl/moje-allegro/sprzedaz/produkt/zglos-blad/c233560d-5d8f-4283-8fa5-b48b81f8525a 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Wszystko się zgadza tylko to dalej jest ten sam zawias tylko w opcji raz jednej sztuki a raz w opcji dwóch sztuk . Czy bot tego nie rozróżnia ?

Próbowałem przy pomocy tego formularza zgłosić problem ale widać nie jest to możliwe bo nie można wysłać informacji. Nie DZIAŁA !

oznacz moderatorów

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Dla obu wariantów powinien być indywidualny kod EAN. Czyli kod X dla 1 sztuki i kod Y dla 2 sztuk. 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Jest więcej błędów w automatycznym dodawaniu opisów po lewej stronie formularza .

nr: 13521388306
nr: 13590408596
oznacz moderatorów

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Również je możesz zgłosić za pomocą formularza "Zgłoś błąd w produkcie". 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Przez ten formularz nie można zgłosić błędu w automatycznym wystawianiu tytułów aukcji .

Spróbuj a sama się przekonasz !

To nie jest błąd w produkcie tylko w Waszym opisie po lewej stronie formularza

 

oznacz moderatorów

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Jeśli kod EAN z katalogu przynależy do zestawu dwóch czy jednej sztuki, to właśnie takie dane wprowadzone są do katalogu. Jeden kod EAN nie może "obsługiwać" kilku wersji sztukowych produktu 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Zgodził bym się pod warunkiem że były by to różne przedmioty. Mówimy o tym samym przedmiocie, który ma taki sam kolor, materiał z jakiego został wykonany, ciężar, wygląd - po prostu jest identyczny czyli taki sam ! I jak można nadawać różny kod do tego samego detalu 🤔 ?

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Takimi działaniami wprowadzacie klientów w błąd i powodujecie problemy klient - sprzedawca !

Screenshot_2024-06-26-22-35-41-93_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

W taki sposób wprowadzacie klienta w błąd - pokazując mu swój tytuł zamiast to co napisał sprzedawca

oznacz moderatorów

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 W takim razie połącz ofertę z odpowiednim produktem — jeśli sprzedajesz jedną sztukę, to odszukaj w Katalogu produkt jednej sztuki. Jeśli nie ma takiego produktu w naszym Katalogu, to go stwórz, ale na innym kodzie EAN. 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Z całym szacunkiem ale chyba się nie rozumiemy. Ten przedmiot ma swój kod EAN i nie bardzo rozumiem dlaczego korzystając z przypisanego kodu nie mogę oferować 1 szt. 2 szt. 4 szt .....?

 Dalej jest to ten sam przedmiot nic w jego właściwościach i przeznaczeniu się nie zmieniło.

Z tego co zauważyłem i innych sprzedających "uszczęśliwiły " Wasze "modernizacje". Za chwilę będzie sporo takich wiadomości jak moja ....... Dziś właśnie klientka zwróciła mi uwagę że ją oszukałem bo przeczytała że kupuje 2 sztuki choć oferta dotyczy tylko jednej .......

oznacz moderatorów

ko_alka
Moderatorka
Moderatorka

@kakabe_2007 Tak działa katalog produktów od dawna. Jedna wersja produktu (niezależnie od tego, czy to kolor, liczba sztuk czy rozmiar) wymaga indywidualnego kodu EAN. 

Ola
Moderatorka

  _____________
  Wypełnij ankietę i daj znać, co myślisz o Allegro Gadane! 🙂
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

Dziękuję za poświęcony czas.

Problem nie tylko mnie dotyczy.

Tu firma sprzedaje cztery sztuki w cenie dwóch 

https://allegro.pl/oferta/2x-zawias-przesuwny-gorny-do-zmywarki-ikea-behjalplig-15412635413?fromVari...

A tu dwa w cenie jednego

https://allegro.pl/oferta/zawias-przesuwny-do-zmywarki-ikea-behjalplig-9680752686?bi_s=ads&bi_m=show...

 

Kolejna firma która prawie za darmo rozdaje swoje produkty  cztery zawiasy w cenie dwóch

https://allegro.pl/oferta/2x-zawias-do-zmywarki-ikea-behjalplig-mocowanie-12857398791?fromVariant=12...

przykładów pewnie znalazłbym więcej ale szkoda czasu .............

 

Pozdrawiam

 

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

@ko_alka Z całym szacunkiem, ale co do ilości TEGO SAMEGO PRODUKTU, czyli opakowań zbiorczych służy GTIN-14,

https://gs1pl.org/mojegs1/jak-dodac-i-aktywowac-numer-gtin-14-stala-ilosc/

Wspomniany problem nie jest bo "tak działa katalog produktów". Problem jest czysto techniczny z formularzem zgłoszenia błędu. Jeżeli produkt zostanie przeniesiony z kategorii gdzie liczba sztuk w katalogu jest obowiązkowa do kategorii gdzie takiego parametru nie ma to system zachowuje pierwotną informację o liczbie sztuk, choć nie powinien. Skoro samo Allegro w danej kategorii uniemożliwiło wprowadzanie sztuk do katalogu, to Pani rozumowanie przeczy logice tego rozwiązania. Zostało ono stworzone by właśnie nie "rozmnażać" wpisów w katalogu dotyczących tego samego produktu (zapewne po to by sprzedawcy nie używali parametru ilości sztuk skoro mają "Wystawiam wiele sztuk produktu jako zestaw"). Pani zaleca więc ominięcie tego zabezpieczenia.

Inna sprawa, ze IMO Allegro powinno w ogóle zlikwidować parametr ilości, np w przewodach zrobił się straszny bałagan, bo rozmnażają się wpisy biorące pod uwagę długości przewodu w ofercie lub robi się ping-pong ze zgłaszaniem błędu bo ktoś sprzedaje po metrze, inny po 10 ktoś jeszcze po 100 i trzeba co jakiś czas zgłaszać błąd by wpiąć na nowo swoją wersję.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@EElektryka_com  ale tu nie jest problem w opakowaniu zbiorczym lecz w tym że jest to inny produkt ( nawet według gs1)

1) produkt - 1szt zawias o określonych parametrach -1 EAN

2) Produkt- zestaw 2szt ( czyli komplet)  tego samego zawiasa - 2EAN

To nie ma nic wspólnego z opakowanie zbiorczym produktu

 

Problem pojawia sie wówczas kiedy producent sprzedaje wyacznie komplety 2szt i tak nadaje EANy natomiast sprzedawca rozdziela te komplety na pojedyncze sztuki tworząc de facto nowy produkt któremu producent EANu nie nadał

oznacz moderatorów

EElektryka_com
#11 Animator#

No nie. Nie taka jest metodologia. To, ze producent robi bałagan to nie znaczy, ze tak jest poprawnie. Jeżeli w opakowaniu są DOKŁADNIE te same produkty to te produkty pojedynczo powinny mieć swój Ean i ewentualnie być jednostkowo oznaczone. Opakowanie zbiorcze powinno być oznaczone GTIN-14 lub GS1-128 (na podstawie EAN-13), ale nie musi to już jest kwestia bardziej logistyczna. Dopiero kiedy to jest zestaw różnych produktów (np. lewy zawias i prawy zawias) to może mieć swój EAN.
90% naszych dostawców tak robi, np. Simon zarówno na opakowniu zbiorczym 10 szt jak i pojedynczym daje ten sam EAN.

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

@EElektryka_comZ Twojej wypowiedzi wnoszę że Moderatorka nie miała racji twierdząc że dwa identyczne elementy sprzedawane razem muszą mieć oddzielny kod EAN inny niż kod pojedynczego elementu. Czy dobrze to rozumiem ?

@_Likos_  Producent nadał kod EAN jednej sztuce, która została wystawiona do sprzedaży w ilości 2szt. I do czasy wprowadzania "usprawnień" Allegro nie było z tym problemów u mnie jak i u innych producentów tego asortymentu. Nie wiedzieć czemu Allegro przyjęło taką  opcje a nie na przykład opcję 1 sztuki .... Pomijam fakt że nie biorą zupełnie pod uwagę tego co sprzedawca ma w opisie .....

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@kakabe_2007  jesłi EAN dotyczy jednej sztuki wówczas sprawa jest prosta.

1) wystawiasz aukcje z 1 szt ( bo tak jest prawidłowo)

2) wystawiasz druga identyczna aukcje z 1 szt - wchodzisz w edycje aukcji i klikasz "wystawiam wiele sztuk jako zestaw" - tam robisz zestaw 2 szt z tym samy EANem

 

My w ten s[osób sprzedajemy różne drobiazgi oferując po jednej sztuce a oprócz tego zestawy po 5 czy 10 szt tego samego produktu z tym samym EANem

oznacz moderatorów

kakabe_2007
#10 Popularyzator#

@_Likos_  Dziękuję 😁

oznacz moderatorów