anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problem z kupującym

jimdce
#7 Wielbiciel#

Witam, sprzedajemy na allegro już jakiś czas, nigdy nie było problemu z kupującymi, zawsze szło się dogadać.

Od jakiegoś czasu mamy problem z pewnym Panem który kupował od nas tylko uszkodzone rzeczy i w pewnym momencie zaczął wymuszać żeby mu sprzedawać coraz taniej "bo inaczej będziemy mieli z nim problem", nie zgodziliśmy się to zgłosił dyskusje do większości rzeczy które u nas kupił. Od razu zgodziliśmy się na reklamacje i zwrot kosztów, ale Pan nie chciał oddać towaru. Po interwencji allegro wreszcie to zrobił, ale nie wszystkich przedmiotów. Do przedmiotu którego nie chciał oddać napisał w dyskusji "że woli go w piecu spalić" i wystawił negatyw. Teraz pisze nam już negatywy do przedmiotów, które kupował jako totalnie nie działające, że było np gniazdo jakieś spalone. Po naszej odpowiedzi na negatyw odpisał negatywem do całkiem innego przedmiotu który nie reklamował ani nic nie zgłaszał, a treść zupełnie nie dotyczy tego przedmiotu. Na wszystko mam dowody w postaci rozmów przez allegro i dyskusji. Kupujący jest zablokowany, ale sypie negatywami do starych aukcji. Co możemy w tym wypadku zrobić, ponieważ allegro nie ingeruje w negatywy? W ostatnim negatywie oskarżył nas, że płacimy ludziom za usuwanie negatywów. Proszę o pomoc

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

exoryna
#14 Krzewiciel#

Kolego @ZibiK30 , żebym dobrze zrozumiał:

uszkodzonych rzeczy nie trzeba zwracać ani przyjmować reklamacji, nie mają żadnych gwarancji, są jak śmieć.

Kupiłem jako konsument telewizor z uszkodzony głośnikiem. Okazuje się, że również obrazu nie ma. Wg ciebie nie mogę go zwrócić ani reklamować?

posiada roczną gwarancje rękojmi

Nie ma czegoś takiego. Jest albo gwarancja albo rękojmia (no albo obie te rzeczy razem).

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@exoryna Tak, uszkodzone, czyli niesprawne nadające się tylko do naprawy, na części lub utylizacji.

Stan towaru oznaczony jako "uszkodzony" nie mylić ze stanem "używany" z wymienionymi uszkodzeniami, które nie podlegają reklamacji a urządzenie jest sprawne zgodnie z jego przeznaczeniem.

Kupiłeś jako używany czy uszkodzony?

P.s Może być gwarancja podana przez sprzedawcę lub gwaranta według jego ustalonych zasad jak i rękojmia nadana przez ustawodawcę, prawnie wiążąca sprzedawcę do reklamacji i zwrotów. Możesz wybrać reklamację z tytułu gwarancji lub rękojmi. Czasem gwarancja jest korzystniejsza niż rękojmia.

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

exoryna
#14 Krzewiciel#

No powiedzmy, że kupiłem z kategorii 'uszkodzone'. Popsuty był głośnik, więc tego reklamować nie mogę. Ale okazuje się, że nie ma obrazu.

Czy mogę go reklamować lub zwrócić?

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@jimdce "Do przedmiotu którego nie chciał oddać napisał w dyskusji "że woli go w piecu spalić" i wystawił negatyw" - zgłoście go do Wydziału Środowiska w Urzędzie Miejskim, za palenie (jak zakładam) plastikiem w piecu😁

"W ostatnim negatywie oskarżył nas, że płacimy ludziom za usuwanie negatywów" - na to jest paragraf, zwłaszcza że zrobił to w publicznie widocznym komentarzu, a jako że jesteście firmą, to może to spowodować utratę zarobków.
Zróbcie sobie zrzuty ekranu z takimi negatywami, bo w razie czego mogą być bardzo pomocne w sądzie.

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

maxr01
#17 Koryfeusz#

ZibiK30 - nie zgodzę się z Twoją wypowiedzią. Sam dobrze wiesz, że w tytule aukcji i podanych parametrach nie da się wszystkiego zamieścić. Tym bardziej, że Allegro w danej kategorii, nie uwzględniło parametru "uszkodzony". Ale został wystawiony jako używany. 

Teraz - czy potrafisz zaprzeczyć temu, że przedmiot był używany - nie potrafisz, bo był faktycznie używany.

"Opis jest nie ważny w tym wypadku" - mylisz się, opis jest ważny w każdym przypadku, kupujący ma się obowiązek z nim zaznajomić, co potwierdza zawierając umowę kupna-sprzedaży zgodnie z warunkami przedstawionymi przez sprzedawcę. A niby gdzie ten sprzedawca ma to zamieścić, jak nie w opisie aukcji? Filtry filtrami, a całość opisu sprzedawanego przedmiotu znajduje się w jego opisie. To, że kupującemu nie chciało się jego przeczytać (bo np. zamawiał przez tel. i miał malutki ekranik) wcale nie zwalnia go z tego obowiązku. To opis aukcji jest integralną częścią zawieranej umowy, a nie sposób wyszukiwania. 

Jak ktoś na aukcji napisał, że przedmiot jest uszkodzony, nie działa, nie włącza się - to chyba sprawa jest oczywista.

Inna rzecz to faktycznie nierzetelni sprzedawcy, np. sprzedający laptopy (nie wiem, czy ten proceder jeszcze istnieje), którzy piszą, że stan baterii "nieznany". To faktycznie wprowadzanie kupującego w błąd, gdyż każdy taki sprzedawca ma możliwość sprawdzenia stanu baterii przed sprzedażą. Co bardziej doświadczeni kupujący (niestety, dopiero po własnych doświadczeniach) będą wiedzieć, że stan baterii określany jako "nieznany" = bateria do wymiany.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów