anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy sprzedawców na Allegro – nadużycia kupujących, dodatkowe opłaty i chaos informacyjny

infodruk
#8 Zapaleniec

Dzielę się kilkoma realnymi problemami, z którymi jako sprzedawca mierzę się na Allegro na co dzień – i mam wrażenie, że nie są to jednostkowe przypadki, tylko systemowe patologie.

1. Nadużywanie zwrotów przez kupujących
Kupujący coraz częściej „kombinują” z kosztami dostawy. Klasyczny przykład: ktoś potrzebuje 2 sztuki produktu, ale nie mieści się to w Smart, więc dokupuje kolejne sztuki tego samego produktu tylko po to, żeby załapać się na darmową wysyłkę. Po odebraniu paczki oddaje „nadmiar” z powodem zwrotu: zakup przez pomyłkę.
Efekt? Sprzedawca ponosi koszty logistyczne, prowizje, obsługę zwrotu, często utratę wartości towaru (szczególnie przy elektronice), a Allegro w praktyce nie widzi w tym problemu. Kupujący są uprzywilejowani, a sprzedający zostają z kosztami.

2. Dodatkowe, ukryte koszty – przykład DPD
Allegro nalicza dodatkowe opłaty za przesyłki DPD – m.in. obowiązkowe ubezpieczenie dla paczek o wartości powyżej 1000 zł.
Problem w tym, że te dopłaty nie są jasno komunikowane i wychodzą dopiero w rozliczeniach. W moim przypadku takich dopłat naliczono już około 200. Zgodnie z informacją od pracownika Allegro – do każdej trzeba osobno składać reklamację, żeby odzyskać pieniądze.
To jest absurd. Sprzedawca musi ręcznie dochodzić swoich pieniędzy, zamiast mieć jasne, przejrzyste zasady naliczania kosztów. Pytanie też, za jaki okres Allegro faktycznie cofnie te opłaty.

3. Chaos informacyjny w obsłudze Allegro
Sprzeczne informacje od pracowników Allegro to norma. W zależności od tego, na kogo się trafi, dostaje się zupełnie inne odpowiedzi w tej samej sprawie. Brakuje jednej, spójnej interpretacji zasad.
To rodzi niepewność, stres i realne straty finansowe dla sprzedających.

4. Faworyzowanie kupujących kosztem sprzedawców
Kupujący mają praktycznie pełną ochronę, a sprzedawca bardzo ograniczone możliwości obrony przed nadużyciami. Do tego dochodzą:
– wysokie prowizje,
– niesłusznie nakładane ograniczenia,
– blokowane konta „prewencyjnie”,
– brak realnego dialogu z Allegro.

Coraz więcej sprzedawców rezygnuje z Allegro i przenosi sprzedaż do własnych sklepów internetowych. Tam mogą mieć niższe ceny (bo nie płacą tak wysokich prowizji) i większą kontrolę nad relacją z klientem. Allegro wizerunkowo chce być „drugim **piiip**em”, ale tą drogą raczej się tego nie zbuduje – bo bez sprzedawców nie ma marketplace’u.

Wszystkie powyższe kwestie jestem w stanie udokumentować na konkretnych przykładach z rozliczeń i korespondencji. Mam wrażenie, że zamiast realnie poprawiać warunki współpracy, Allegro systemowo przerzuca koszty i ryzyko na sprzedających.
Ciekaw jestem, ilu innych sprzedawców ma podobne doświadczenia.

Na zakończenie : Jestem na allegro dosłownie od samego początku powstania i źle to widzę przyszłościowo zarówno dla sprzedających jak i kupujących. 

oznacz moderatorów
11 ODPOWIEDZI 11

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

Mam złą wiadomość - "najlepsze" dopiero przed nami, wczoraj na wyborcza.biz był ciekawy artykuł o wyłudzeniach na AI - było nawet kilka przykładów zaczerpniętych z tego forum. Na razie te fejkowe zdjęcia są tak słabe, że sprawy są dość oczywiste ale wiadomo, że AI się "uczy"... 

I zacytuję jedno zdanie: Oszustom sprzyja proklienckie nastawienie wielkich serwisów internetowych. Hojne polityki zwrotów i refundacji, mające na celu zwiększenie lojalności klientów, mimowolnie ułatwiły oszustom wykorzystywanie sprzedawców.

Dodaj do tego społeczeństwo wychowywane w duchu "mi się należy" i naprawdę będzie "ciekawie".

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty wiesz że wystarczy odebrać towar i masz reklamacje rozwiązaną 😄

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@kostas11 oczywiście. A wiesz, że kupujący może odmówić udostępnienia towaru, Ty oczywiście z tego względu odrzucasz reklamację ale jednocześnie dostajesz „subiektywną ocenę transakcji”? Czego sama doświadczyłam nie dalej jak miesiąc temu. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty wiem sam mam czasem negatywy których nie powinienem mieć, po ponad 15 lat sprzedaży na allegro i w sklepie internetowym, powiem z doświadczenia, na allegro jest specyficzny klient którego nie ma w sklepach internetowych, druga sprawa allegro coś poprawiło że nie liczy do statystyk pierwszego negatywa w miesiącu ale to jeszcze nie to 🙂

Co do tematu, wysłanie podrobionego zdjęcia to jest wyłudzenie świadczenia a to już podlega pod KC i nie wiem czy nie było by dobrze takie sprawy zgłaszać do odpowiednich organów zanim zacznie się nasilać, pismaki też nie pomagają a wręcz dają instrukcję jak to robić powinni takie artykuły blokować 😞

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kostas11 nie rozumiem, opisz dokładniej 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Halfrunt  No przecież jak ktoś spreparował zdjęcie to towar się od tego nie popsuł. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Halfrunt no jak, wysyłasz etykietę lub prosisz o dane gdzie masz wysłać kuriera po uszkodzony towar i temat rozwiązany 😄 

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@Health___Beauty  napisał(a):

Mam złą wiadomość - "najlepsze" dopiero przed nami, wczoraj na wyborcza.biz był ciekawy artykuł o wyłudzeniach na AI - było nawet kilka przykładów zaczerpniętych z tego forum. Na razie te fejkowe zdjęcia są tak słabe, że sprawy są dość oczywiste ale wiadomo, że AI się "uczy"... 

I zacytuję jedno zdanie: Oszustom sprzyja proklienckie nastawienie wielkich serwisów internetowych. Hojne polityki zwrotów i refundacji, mające na celu zwiększenie lojalności klientów, mimowolnie ułatwiły oszustom wykorzystywanie sprzedawców.

Dodaj do tego społeczeństwo wychowywane w duchu "mi się należy" i naprawdę będzie "ciekawie".

@Health___Beauty Bawiąc się AI w drugą stronę, gdy spreparowane jest zdjęcie:

To poważna sytuacja, w której kupujący przechodzi z linii zwykłego sporu konsumenckiego na drogę przestępstwa przeciwko mieniu i wiarygodności dokumentów. Wykorzystanie AI do sfabrykowania dowodów w celu wyłudzenia korzyści (zwrotu pieniędzy przy zachowaniu towaru lub bezpodstawnej reklamacji) wyczerpuje znamiona kilku artykułów.

Oto podstawa prawna, na którą możesz się powołać w odpowiedzi na taką reklamację lub przy zgłoszeniu sprawy organom ścigania:

1. Kodeks Karny (KK) – Kluczowe zarzuty

• Oszustwo (Art. 286 § 1 KK): To najważniejszy artykuł. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd, podlega karze więzienia od 6 miesięcy do 8 lat. Sfabrykowane zdjęcie to klasyczne „wprowadzenie w błąd”.

• Oszustwo mniejszej wagi (Art. 286 § 3 KK): Jeśli wartość przedmiotu jest niska, czyn ten nadal jest przestępstwem, ale zagrożonym łagodniejszą karą.

• Przygotowanie do oszustwa (Art. 297 KK): Jeśli kupujący przedłożył „nierzetelne oświadczenie” (w tym przypadku cyfrowy dowód) w celu uzyskania świadczenia, również może podlegać odpowiedzialności.

2. Kodeks Cywilny (KC) – Twoja obrona przed reklamacją

• Nadużycie prawa podmiotowego (Art. 5 KC): Nie można czynić ze swego prawa użytku, który byłby sprzeczny ze społeczno-gospodarczym przeznaczeniem tego prawa lub z zasadami współżycia społecznego. Reklamacja oparta na kłamstwie nie korzysta z ochrony.

• Ciężar dowodu (Art. 6 KC): To na kupującym spoczywa obowiązek udowodnienia wady. Skoro dowód jest sfałszowany, wada nie została udowodniona, a Ty masz prawo odrzucić reklamację jako bezzasadną.

3. Kodeks Postępowania Cywilnego (KPC) – Jeśli sprawa trafi do sądu

• Użycie sfałszowanego dokumentu (Art. 245 w zw. z Art. 253 KPC): Zdjęcie w procesie cywilnym jest traktowane jako „inny dowód wizualny”. Podrobienie go za pomocą AI podpada pod zarzut posłużenia się sfałszowanym dokumentem prywatnym.

Jak postąpić w tej sytuacji? (Rada praktyczna)

1. Zabezpiecz dowody: Zrób zrzuty ekranu reklamacji oraz zapisz oryginalne pliki zdjęć przesłanych przez kupującego. Nie kasuj ich.

2. Analiza metadanych i artefaktów: Zdjęcia AI często mają specyficzne błędy (nielogiczne cienie, zniekształcone tekstury, brak danych EXIF). Jeśli masz pewność, że to AI, opisz te błędy w odpowiedzi.

3. Odpowiedź na reklamację: Odpisz rzeczowo, że po analizie cyfrowej materiału dowodowego stwierdzono ingerencję algorytmów generatywnych (AI) w strukturę obrazu. Poinformuj, że w związku z podejrzeniem usiłowania oszustwa (Art. 286 KK), reklamacja zostaje odrzucona, a sprawa może zostać skierowana do organów ścigania.

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@drekenzes  oczywiście - wszystko racja. Tylko po pierwsze tak zwyczajnie po ludzku przeraża mnie bezczelność w sięganiu po takie rozwiązania jak używanie AI do preparowania zdjęć w celu bezpodstawnego wyłudzenia pieniędzy.

Po drugie jak kupujący nie odeśle rzekomo uszkodzonego towaru to linia obrony jest słaba, bo programy wykrywające przeróbki AI też są dalekie od ideału - nawet we wspomnianym przeze mnie wcześniej artykule było napisane, że jak wrzucisz takie zdjęcie do programu wykrywającego AI to jeden Ci powie, że zdjęcie jest na 80% przerobione a drugi, że prawdopodobieństwo przeróbki AI wynosi 10%. Więc dowód żaden.

Po trzecie bardzo jestem ciekawa jak policja będzie podchodzić do takich prób wyłudzeń towarów za 50 czy 100 zł. Czy nie przyjmą zgłoszenia i za chwilę nie umorzą. Wszyscy wiemy jak ten kraj funkcjonuje. A jak ktoś się posuwa do przerabiania zdjęć w AI to nie będzie miał problemu z napisaniem "subiektywnej opinii" o sprzedawcy. Zresztą znowu odnosząc się do artykułu - te wałki dotyczą nie tylko zakupów ale też np. zamawiania jedzenia przez aplikacje - ktoś przerabia zdjęcie, że dostał surowe mięso albo muchy w zupie. I tu już udowodnienie, że tak nie było jest dużo trudniejsze, bo jedzenia nikt nie odsyła na reklamację. 

Więc podsumowując zgadzam się z autorem wątku, że dobrze nie jest ale uważam, że źle to dopiero będzie. 

oznacz moderatorów

misiaczekmr
#11 Animator

1. Zawsze możesz zrezygnować ze smart

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@misiaczekmr to jest pomysł, a nawet ze sprzedaży na allegro, jak warunki nie pasują to po co się męczyć 😄