Szanowni Państwo,
Od jakiegoś czasu zauważyłem, wyraźny spadek swojej sprzedaży, zacząłem drążyć temat. Okazało się, że pomimo takich samych wszystkich warunków sprzedaży danego produktu (tj. cena, koszt dostawy, czas dostawy, godziny wysyłki graniczne przesyłek) Allegro zaczęło promować swoim programem Gwarancja Najniższej Ceny (podświetlanie na zielono i promowanie tych ofert na innych portalach) tzw. "młodszych" sprzedawców, czyli tych, którzy założyli sobie konto sprzedawcy później niż przykładowo JA.
Według mnie jest to bardzo niesprawiedliwe, ponieważ każdy z nas ma takie same warunki opłat, więc nie rozumiem dlaczego Allegro w ten sposób postępuje. Oferty z Gwarancją Najniższej Ceny promowane są na innych portalach, gdzie kupujący po kliknięciu w daną miniaturkę przekierowywani są właśnie do ogłoszenia tego sprzedawcy i mają możliwość zakupu. Przy czym uważam, że w ten sposób Allegro oszukuje tych klientów, ponieważ nie tylko ta oferta ma najniższą ceną, a jest ich więcej. W ten sposób "starzy" sprzedawcy są pomijani przez Allegro, mimo iż prowizje od sprzedaży jak i inne opłaty za dane ogłoszenie są takie same jak u konkurencji.
Myślę, że nie jestem jedynym, którego dotyczy ta sprawa i wymaga to nagłośnienia. Jak sama nazwa Programu wskazuje Gwarancja Najniższej Ceny, a nie wskazywanie "najmłodszego" sprzedawcy, powinno to dotyczyć ceny, a nie innych warunków, na których w zasadzie my sprzedający nie mamy wpływu.
A może Szanowne Allegro planuje w jakiś sposób rekompensować straty u "starszych" sprzedawców?
Cześć, @ADX! Na oznaczenie oferty Gwarancją najniższej ceny, składa się wiele różnych czynników - wymieniliśmy je dokładnie w tym artykule. Ciągle poprawiamy proces wyboru ofert, tak aby był jak najlepszy dla Kupujących, ale uwzględniał również potrzeby Sprzedających. W ramach ostatnich poprawek zmieniliśmy algortym tak by w przypadku takiej samej ceny, brał pod uwagę czas dostawy, a dopiero jeśli ten będzie równy to wybierzemy partnera z mniejszym doświadczeniem.
@Sa_nova "wybierzemy partnera z mniejszym doświadczeniem" - no i kto według Was będzie lepiej obsługiwał klienta ? ten z mniejszym doświadczeniem czy ten z większym doświadczeniem?
Generalnie zasada jest taka że pracownik z większym doswiadczeniem jest z reguły bardziej doceniany ( np. dodatek stażowy) a na allegro jest dokładnie odwrotnie.......
Cóż . Dziwne to........
Przecież dokładnie to opisałem powyżej 🙂 więc nie rozumiem Państwa tłumaczenia 🙂