anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Proszę o pomoc gdzie mam serwis Allegro za doliczenie mi do rachunku kwoty zwrotu z allegro protect

MZCC
#8 Zapaleniec#

Sprawa dotyczy sprzedaż Skrzyni biegów za 2.500zł

Kupujący zgłosił reklamację i zwrot oraz odesłał Skrzynię Biegów.

Problem w tym że inną !

Odrzuciłem Reklamację , Pracownik Allegro zamknął Dyskusję a wniosek AllegroProtect został odrzucony.

Minęło od tej pory około 30-dni , wczoraj wiadomość na mailu że wniosek AllegroProtect został jednak zaakceptowany a kwotę 2.500zł pobrano mi ze środków jakie były na koncie Allegro.

W odpowiedzi otrzymałem że zrobili tak bo otrzymali od Kupującego dokument z Policji o wszczęciu postępowania....

To jest chore , w Polsce jest  domniemanie niewinności a wszczęcie postępowania niczego nie zmienia ani nie wnosi do sprawy. 

Proszę o pomoc jak mam postąpić w tej sytuacji ponieważ to nasza firma jest poszkodowania w tej sytuacji.

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

komis-bell
#21 Demiurg#

@MZCC Udaj się z tym do prawnika.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@MZCC idź na policję, opisz działania kupującego i allegro

odesłanie jako zwrot innego towaru to przestępstwo

Art. 286. [Oszustwo]
§ 1.
Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,

podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2.
Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3.
W wypadku mniejszej wagi, sprawca

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-286

czym jest wspieranie oszustów?

u nas allegro wypłaciło kupującemu ap za zwrot innego towaru, gdzie kupujący przysłał nawet za niego fakturę, która była od innej firmy

mimo oczywistych dowodów - łaskawie zwolnili nas z obowiązku zwrotu wpłaty

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@MZCC to zaczynaj gromadzić dowody i jak pisze komis-bell zacznij rozglądać się za papugą przyda się do zgłoszonego "oszustwa" i ewentualnej wojenki z allegro o ewentualny zwrot z APT

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@MZCC podaj mi proszę numer zamówienia lub dyskusji, której dotyczy ta sprawa. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

Oferta Allegro nr. 16850856742

Kupujący:  [edytowano]

oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

Oferta Allegro nr. 16850856742

Kupujący: [edytowano]

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@MZCC Widzę, że Twoją sprawą zajmuje się już doradca. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, kieruj je w zgłoszeniu numer 53264272. Nie ma potrzeby dublowania zgłoszeń, ponieważ trafiają one do tych samych zespołów, które są wyspecjalizowane w danym obszarze. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

Skoro ze strony serwisu nie mam żadnej pomocy to szukam wsparcia wszędzie gdzie się da.

Oferowała Pani pomoc i prosiła o szczegóły więc wysłałem.

Jeszcze napomknę o fakcie że przed chwilą kolejny raz zostałem okradziony i nie wiem na jakiej podstawie.... doliczono mi jakąś kolejną kwotę nie wiem za co ani skąd taka kwota ????????? 

przekazaliśmy kupującemu [edytowano] 244,95 PLN z Allegro Protect.

Wcześniej już pobrano mi z konta (bezpostawnie) kwotę 

-2507,19 zł

mimo że kwota przedmiot to 2.500zł.

Serwis tak teraz codziennie będzie coś zabierał wedle uznania  ile mu się podoba aż zostanę z pustym kontem ?????????
oznacz moderatorów

gdvorek
Moderator
Moderator

@MZCC proszę żebyś nie podawał loginu kupującego na publicznym forum.

Tak jak napisała Wiktoria, Twoja sprawa jest wyjaśniania w zgłoszeniu nr 53264272 i tam proszę żebyś kierował swoje pytania. Nie ma potrzeby dublowania zgłoszeń.

Grzesiek
   Moderator
oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

a dlaczego mam nie pokazywać loginu kogoś przez kogo zostałem oszukany ?

sprawa nie została rozwiązana a nasza firma nie śpi na pieniądzach i nie mamy czasu czekać w nieskończoność na rozwiązanie czegoś co zostało dokonane bezprawnie !

oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

Wie Pan co to jest płynność finansowa ?

oznacz moderatorów

MZCC
#8 Zapaleniec#

tak serwis traktuję super sprzedawcę i firmę która płaci od wielu lat rachunki po kilka , kilkanaście tysięcy złotych....

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@MZCC zgłosiłeś sprawę na policję?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@MZCC a nie był to koszt transportu?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@MZCC 2x zgloszenie art 286kk oszustwo przeciwko kupującemu i allegroplus zgłoszenie przywłaszczenia mienia  przeciwko kupującemu 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@MZCC idź na policję i zapytaj się o wszczete postępowanie powinieneś zostać o nim poinformowany 

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@az1rael  myśle że @MZCC nie musi być informowany prawdopodobnie postępowanie jest "w sprawie" a nie "przeciwko" . W takiej sytuacji albo będzie wystepował w charakterze swiadka ( i tu sugeruje zabezpieczyć zwrócocną skrzynie która moze być dowodem oraz zacząć zbierać wszelkie inne dowody) albo też policja po miesiącu czy dwóch umorzy sprawe ( jeśli policjantowi sie nie będzie chciało)

A swoją drogą ja bym postąpił dokładnie jak napisał @RED czyli zgłosił podejrzenie popełnienia przestępstwa  z art 286kk

Oczywiście opieram sie tylko na wiedzy z wątku bo czasem okazuje sie że podawane na forum informacje są nieprawdziwe lub niekompletne........

Być może allegro obciążając @MZCC  AP miało jeszcze jakieś inne dane bo o ile nie dziwi mnie sama wypłata z AP to już obciążenie sprzedającego bez faktycznej podstawy jest zaskakujące.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@_Likos_ art 286kk się zgłasza przeciwko konkretnej osobie, jakby miał być swiadkiem to dostałby wezwanie na piśmie na stawienie się kokretnie data godzina pod adres, przyniósłby mu dzielnicowy. Podejrzewam że kupujący sfałszował dokument z policji bo nie ma dokumentu z wszczęciu postępowania jest najwyżej dokument od policji o przyjęciu zgłoszenia, wszczyna postępowanie prokuratura.

oznacz moderatorów