Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Informację o dostawie przed świętami będziemy wyświetlać w ofertach najdłużej, jak to możliwe. Jednak aby ograniczyć liczbę przesyłek, które nie dotrą do kupujących zgodnie z przewidywanym czasem dostawy wyświetlanym w momencie zakupu, wprowadzimy pewne ograniczenia.
Po 17 grudnia będziemy pokazywać informację o dostawie przed świętami tylko w tych ofertach, w których wyświetlamy godzinę wysyłki tego samego dnia.
Weekendowe nadania
Opcję weekendowych podjazdów oferuje InPost, DPD i Allegro One Kurier. Poniżej znajdziecie informacje jak skorzystać z usług każdego z tych przewoźników.
InPost
Z Weekendowych Nadań InPost możecie skorzystać bez dodatkowych opłat w każdy weekend. Wystarczy, że:
Macie do wyboru dwie opcje współpracy:
DPD
Z weekendowych nadań DPD również możecie skorzystać bez dodatkowych opłat. Sprawdźcie poniżej, jak możesz zamówić podjazd kuriera na sobotę i niedzielę.
Nadania sobotnie
Nadania niedzielne
Allegro One Kurier
Podjazdy w ramach Allegro Delivery zamówicie w standardowy sposób. Napiszcie na adres mailowy przewoźnika, który znajdziecie w artykule, i zapytajcie o możliwość podjazdu w listopadowe i grudniowe weekendy.
Weź udział w webinarach
Przygotowaliśmy szkolenia online, w trakcie których opowiemy Wam między innymi:
W listopadzie 2024 zapraszamy na dwa webinary:
27 listopada o 13:00 możecie wziąć udział w webinarze o przesyłkach nietypowych.
Kliknijcie wybrany termin, aby się zapisać. Link do wydarzenia dostaniecie mailowo po zapisie.
Zachęcamy również do obejrzenia poradnika Akademii Allegro: Szybkie dostawy przed świętami i nie tylko.
@nikl nie, jest już zbyt późno by wdrożyć takie rozwiązanie, bo to nie jest zadanie na godzinę pracy. Jedyne co możemy Wam zaproponować to pełna rozpiska wszystkich warunków dla każdego przewodnika w tym artykule. Dokładny punkt, gdzie znajdziecie te informacje to akapit: "Jak możesz skorzystać z weekendowych nadań?"
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Czy mogę prosić o regulamin promocji, bądź też przytoczenie w którym miejscu w cenniku znajduje się informacja o bezpłatnych weekendowych nadaniach w danym okresie? Na chwilę obecną w cenniku w dalszym ciągu występują dwie poniższe pozycje:
Nadanie w Sobotę DPD_N43_SOBOTA_NADANIE 12,30 zł
Nadanie w Niedzielę i Swięta DPD_N45_ND_SW_NADANIE 36,90 zł
@kelpi_pl ta promocja nie ma oddzielnego cennika czy regulaminu, ale z tego co widzę pytasz o cennik DPD, więc z jakiego narzędzia do nadawania korzystasz? Wszystkie informacje o cenach i warunkach weekendowych nadań znajdziesz w tym artykule: https://help.allegro.com/sell/pl/a/przewidywany-czas-dostawy-w-twoich-ofertach-przed-swietami-WvMeZq...
@_HolaOla_nadajemy przesyłki z własnego narzędzia, gdzie do DPD Online jest przekazywany pełny adres mailowy klienta (dwie części połączone znakiem “+” oraz domenę @allegromail.pl) dzięki czemu przesyłki są rozliczane bezpośrednio z Allegro. Mamy sprawdzone, że jest to rozliczane z Allegro. Informacja na temat prawidłowości tego sposobu nadawania przesyłek znajduje się chociażby we wpisie https://help.allegro.com/sell/pl/a/allegro-kurier-dpd-informacje-dla-sprzedajacych-LR88B9KlzFe
Całe zapytanie dotyczy uzyskania pewności, że na te paczki nadane w sobotę i w niedzielę, nie zostaną naliczone powyżej wspomniane dopłaty, gdyż z doświadczenia wiemy, że wszelkie promocje organizowane przez Allegro, mają swój regulamin. W przypadku tych bezpłatnych sobotnich i niedzielnych nadań, nie ma żadnych dodatkowych informacji poza jednym artykułem i postem na forum. Chcemy uniknąć sytuacji, że pomimo zrealizowania nadań zgodnie z powyższym wpisem, zostaną nam naliczone dodatkowe opłaty za takie nadania. Promocja bez regulaminu i adnotacji w cenniku? Jaką mamy pewność, że za miesiąc nie usłyszymy od Państwa "opłaty zostały naliczone zgodnie z cennikiem" 🙂
@kelpi_pl nie jest to oddzielna promocja i tak jak pisałam wcześniej nie ma ona swojego cennika, ale dla pewności jeśli chodzi o nadania niedzielne zgłosiłeś się przez ten formularz?
@_HolaOla_podjazd został zgłoszony przez link który wskazało DPD - https://www.dpd.com/pl/pl/o-dpd/nadania-weekendowe/ gdyż będą również odbierane nasze przesyłki sklepowe po ustalonej z DPD stawce. Konieczność zgłoszenia podjazdu przez ten link przesłali nam nasi opiekunowie z DPD
@kelpi_pl w takim razie tutaj niestety nie pomogę skoro te informacje otrzymałeś od DPD to ich należy zapytać o warunki podjazdów. Informacje z naszych artykułów odnoszą się do przesyłek rozliczanych bezpośrednio z Allegro.
@_HolaOla_czyli jeśli podjazd został umówiony z DPD w inny sposób, niż formularz Allegro, to Allegro wtedy może obciążyć paczki Allegro DPD dodatkową opłatą za nadanie niedzielne? Mówiąc o podjeździe mam na myśli umówienia kuriera po odbiór, nic więcej.
Cały czas mówimy o paczkach rozliczanych bezpośrednio z Allegro. Kwestia wszystkich innych jest dla nas jasna.
Sprawa jest prosta. Sam podjazd kuriera został zamówiony bezpośrednio z DPD. Czyli umówiliśmy przyjazd kuriera i nic więcej. Czy jeśli przekażemy kurierowi paczki nadane (tu uprośćmy) nadane w DPD Online gdzie przekazujemy pełny adres mailowy klienta (dwie części połączone znakiem “+” oraz domenę @allegromail.pl) to zostaniemy obciążeni kwotą 36,90 zł za nadanie paczki w niedziele?
@kelpi_pl muszę skonsultować z zespołem tę kwestię, ponieważ w formularzu, który wskazałeś jest wyraźna informacja "Weekendowe nadania realizowane są zgodnie z obowiązującym cennikiem DPD Polska". Postaram się to ustalić i wrócę do Ciebie z informacją, ale czy sprawa dotyczy konta, z którego tutaj piszesz czy jakiegoś innego?
@_HolaOla_wszystkich 4 naszych kont na jednym NIPie. W naszej ocenie sam sposób zamówienia podjazdu nie powinien być istotny. W końcu to jedynie zamówienie kuriera po odbiór, aby wiedział że musi przyjechać. Oczywiste jest też, że na stronie DPD wyświetla się informacja o ewentualnych kosztach i zapewne dotyczy paczek nadawanych na umowie DPD, a nie Allegro.
Jeśli chodzi o promocje Allegro - nadań niedzielnych bez dodatkowych kosztów - nie spodziewaliśmy się, że sposób zamówienia kuriera po odbiór przesyłek, może mieć znaczenie. Chyba jednak przydałby się ten regulamin 😉
Czekam na odpowiedź, jak tylko uda się cokolwiek ustalić 🙂
@_HolaOla_tak, zgadza się. Nie uwzględniłem kont zakupowych. Sprzedażowe są aktywne 4 🙂 Będę wdzięczny za odpowiedź i czekam 🙂
@kelpi_pl tak jak obiecałam wczoraj wieczorem, wracam do Ciebie informacjami, niestety nie do końca pozytywnymi. Gdybyś zamówił podjazd według instrukcji opisanej w naszym artykule, sytuacja byłaby jasna i bez wątpliwości, czy dopłata będzie doliczona, czy nie. Natomiast z uwagi na to, że zrobiłeś to inną drogą i przez system DPD - tutaj niestety nie jesteśmy w stanie zagwarantować Ci jednoznacznej odpowiedzi. Dlatego jedne co mogę Ci polecić w tej sytuacji to bezpośredni kontakt z opiekunami z DPD, od których dostałeś ten formularz.
Generalnie, żeby uniknąć opłat na umowie własnej polecamy nadawanie przez Wysyłam z Allegro. Dla przykładu jeśli nadasz przesyłkę Allegro Kurier DPD przez nasze narzędzie to będzie w porządku, ale jeśli nadasz paczkę Allegro Odbiór w Punkcie DPD przez narzędzie przewoźnika, a nie Wysyłam z Allegro, to dopłata będzie już naliczona jak na własnej umowie z DPD.
@_HolaOla_czyli jeśli podjazd zostanie zamówiony przez ten formularz przez Ciebie przesłany wcześniej, a paczka zostanie nadana tak jak dotychczas, czyli przez integrację z DPD Online gdzie podajemy pełny adres mailowy klienta, to takie przesyłki nadane w niedzielę, będą w 100% zwolnione z opłaty dodatkowej Nadanie w Niedzielę i Swięta DPD_N45_ND_SW_NADANIE 36,90 zł?
Ja miałem często opłaty za podjazd w wielu przypadkach gdy żadnego dojazdu nie było. Reklamacje nie pomogły. Po prostu oszustwo bo rzekome podjazdy wpisano z datą wsteczną do systemu. Więc spodziewam się że mimo obietnic i tak naliczą opłaty. Tu nikt do końca nie wie jak to działa, nawet konsultanci. Chyba bezpieczniej jest obiecać wysyłkę w niedzielę, a wysłać spokojnie w poniedziałek. I tak na wtorek dojdzie. Nawet lepiej na klatę wziąć spóźnienie wysyłki niż te opłaty.
@kelpi_pl dokładnie tak jak napisałam wyżej - jeśli chcesz uniknąć opłat dodatkowych to rekomendujemy nadawanie przez nasze narzędzie do nadawania - Wysyłam z Allegro i korzystanie z formularzy, które my udostępniamy, bo wówczas będziemy mieli pewność, że przesyłka jest rozliczana na podstawie naszych umów z przewoźnikami. Nawet gdybym bardzo chciała nie mogę dać Ci tutaj żadnych gwarancji jeśli korzystasz z narzędzi innych firm, bo zwyczajnie nie mamy do nich dostępu. Tym bardziej nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć na pytanie, czy w 100% opłata będzie naliczona, czy nie, bo nie Allegro te opłaty nalicza.
@_HolaOla_kolejne ciekawe pytanie. Czy podjazd musi zostać zamówiony dla każdego z kont osobno? 😄 Skoro jest to takie istotne w jaki sposób podjazd został zamówiony, to czy jeśli podjazd został zamówiony na jednym koncie, a na drugim już nie, dojdzie do sytuacji, że na tym drugim koncie zostaną nadane paczki bez zlecenia podjazdu. Mamy robić kilka zleceń podjazdów dla każdego z kont osobno i czekać w niedzielę na kilka osobnych samochodów? 😄 A i wtedy dla każdego z kont osobne minimum 100 paczek? Co w sytuacji nadania przesyłek bez podjazdu?
Kolejne ciekawe pytanie. Czy podjazd musi zostać zamówiony dla każdego z kont osobno? Skoro jest to takie istotne w jaki sposób podjazd został zamówiony, to czy jeśli podjazd został zamówiony na jednym koncie, a na drugim już nie, dojdzie do sytuacji, że na tym drugim koncie zostaną nadane paczki bez zlecenia podjazdu. Mamy robić kilka zleceń podjazdów dla każdego z kont osobno i czekać w niedzielę na kilka osobnych samochodów? A i wtedy dla każdego z kont osobne minimum 100 paczek? Co w sytuacji nadania przesyłek bez podjazdu?
@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
@nat_notno to przyznam, że to dość zabawne, jakie zostały nałożone uwarunkowania, aby system nie policzył dodatkowego kosztu 30 zł netto za paczkę nadaną w niedzielę. W artykule również nie widzę żadnej wzmianki o tym, że dla każdego konta trzeba złożyć osobne zlecenie podjazdu. Ciekawe ile firm się na tym wyłoży ponieważ zamówi tylko jeden podjazd. Każdy normalny zamówi jeden podjazd, z jednego konta i w formularzu poda łączną ilość paczek. A przecież są sprzedawcy co mają nawet 10 kont Allegro... Przykładowo 200 paczek do których nie będzie zlecenia odbioru to koszt jedynie ponad 7000. Oj mogą być zdziwieni.
No nic. Bardzo dziękuje za pomoc. My rezygnujemy z nadań w weekend przez te przedziwaczne i niejasne zasady. Nie chcielibyśmy zostać niemiło zaskoczeni dodatkowymi opłatami przez niejasne warunki promocji.