Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Podczas przeglądania ofert zainteresowała mnie grafika jaką używa sprzedający - o zgrozo - Oficjalny sklep Baseus.
Łudząco podoba do "gwarancji najniższej ceny Allegro" - a tutaj "Gwarancja najniższej ceny z Baseus!"
na ten moment - myślę że niebawem się to zmieni - piękną grafikę możemy podziwiać np w tym ogłoszeniu które jak podkreślam na ten moment nie uczestniczy w żadnym programie gwarancji cen: https://allegro.pl/oferta/baseus-kabel-usb-c-type-c-pd-100w-quick-charge-3-0-12636630473
A oto jak powinno wyglądać to zgodnie z etyką handlu zobaczcie np tutaj:
https://allegro.pl/oferta/mcdodo-kabel-katowy-usb-c-pd-2-0-qc-4-5a-100w-1-2m-12462925822 "mcdood niech moc będzie z tobą
Sprzedający stworzył ją pomimo braku wskazania informacji czego dokładnie dot gwarancja oraz jakie warunki określają ową gwarancję.
Postanowiłam przyjrzeć się sprawie i przygotowałam dokumentację graficzną w postaci screenów ofert tego sprzedającego. Niestety zdecydowana większość nie posiada nawet zbliżonych cen do najniższych.
Rozważam zgłoszenie sprawy do UOKIK w mojej opinii to jawne wprowadzanie w błąd, przed tym jednak mam pytanie do allegro jak zapatruje się na taką politykę ? @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
sprytne, zauważ że pisze że najniższa cena z Baseus a nie na Allegro czy tam...
Tak, mogłaby być to nawet "gwarancja najlepszej ceny u Janusza" niemniej zgodnie z prawem i etyką gwarancja najniższej ceny co najmniej powinna w tym wypadku wystąpić - jak pozkauje screen oferta nie posiad najlepszej ceny, oraz powinna zostać określone warunki na jakiej podstawie ktoś ową gwarancję uznaje i co w przypadku kiedy taka gwarancja jak tu nie mam miejsca.
@renata86aa tu masz drugi oficjalny sklep a tak naprawdę żaden nie jest oficjalnym sklepem 🙂 https://allegro.pl/oferta/baseus-szybki-kabel-usb-c-usb-c-100w-5a-2m-mocny-12360593977 tu masz ten sam kabel za 20 zł 😄
No tak dokładnie widziałam te ofertę, jako kupująca czuje sie oszukana widząc taka grafikę przy tak słabe ofercie
@renata86aa każdy orze jak może, a coraz gorzej tu się sprzedaje, więc się nie dziwię 🙂
Aaa jak techniczne można sobie wsadzić taką grafikę w konto, bo ja nie widzę u siebie takiej możliwości.
To jest grafika jedynie dostępna dla „właścicieli Marek”
To są różne kable podpięte pod jeden EAN. Różnią się minimalnie.
Mi się własnie wygląd zmienił na aukcjach. Możliwe też, ze ceny się zmieniły, a gwarancja najniższej ceny aktualizuje się co godzinę.
Nie to nie jest oznaczone Allegro tylko jakieś fakeowe od sprzedawcy. To jest baner dostępny jedynie w strefie Marek taka informacje doszukałam
@renata86aa Teraz widzę 🙂 Dobra, wygląda to tak Najpierw aukcja była z najniższa ceną, gdy stała się popularna, to najniższa cenę za ten kabel zrobili na innej aukcji. A tutaj wstawili własny baner (zapewne opcja w drogich abonamentach), by zmylić kupujących odnośnie najtańszego kabla. Sprawa do Allegro.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ dokładnie czekam na informacje od Allegro czy swoim „najlepszym” partnerom pozwalają na takie zabiegi
@renata86aa Konsultuję tę sprawę. Odezwę się, kiedy będę wiedzieć więcej.
dziwna faktycznie taka forma gwarancji
@nat_not długo będziecie to konsultować, sprzedawca wprowadza w błąd konsumentów, łamie prawo i to oficjalna marka 😞
Kto na takie coś pozwala?
@renata86aa masz w pełni rację - zgłaszając swoje obawy
taki napis może zostać uznany za czyn nieuczciwej konkurencji
oraz wprowadzanie w błąd konsumentów przez serwis
i nadaje się do zgłoszenia do regulatorów rynku
podobne zapisy były już określane jako klauzule abuzywne
nie wiem dlaczego allegro brnie z uporem maniaka w takie sytuacje bo jest ich więcej
ja bym kupił produkt u takiego sprzedawcy i zażądał z gwarancji najniższej ceny wyrównania
ceny by była najniższa na ich koszt
i bym to dosadnie ocenił w komentarzach zarówno produktu i sprzedawcy