Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam , klient reklamuje sukienkę gdzie nie załączył zdjęć więc prosze o dosłanie miła 3 dni brak więc odpisuje do klienta
Dzień dobry, prosiliśmy o zdjęcie wady, aby rozpatrzyć reklamację. Niestety nie otrzymaliśmy odpowiedzi ani zdjęć. W związku z tym reklamacja pozostaje bez rozpatrzenia
na to ALINA - sprzedający poprosił o odesłanie towaru, żeby rozpatrzyć reklamację.
Przecież to jest wbrew mojej odpowiedzi Jak sztuczna może analizować w moją odpowiedź . Będąc klientem bym wysłała Wielka poraźna
@Madziasklep w ciągu trzech dni trzeba podjąć decyzję, o trybie rozpatrzenia reklamacji. "Bez odsyłania" "Z odesłaniem", czy zaznaczyłaś tą pierwszą opcję ?
Prawdopodobnie, czas minął Ty nic nie zaznaczyłaś więc domyślnie Alina uznaje że chcesz żeby odesłali.
Jeżeli się nie myślę to chyba jeszcze możesz, oznaczyć, że rozpayrzysz reklamacje na odległość.
Wtedy pojawią Ci się nowe opcje "Odrzuć reklamacje" "Uznaj reklamacje'
Nie ma opcji bez rozpatrzenia bo ją uznasz napisz 14dni reklamacja odrzucona z powodu braku przedstawienia dokumentacji fotograficznej wady w celu weryfikacji reklamacji by zdecydować o jej odesłaniu do siedziby firmy w celu dalszego procedowania reklamacji
@az1rael @Madziasklep No i co, kupujący powinien sobie zatrudnić fotografa żeby wykonać akceptowalną dokumentację? Po co to komu? Kto za to zapłaci?
Jest reklamacja, sprzedający albo uznaje reklamację, albo nie. Może sobie sam przyjechać i obejrzeć sukienkę o wartości 50 zł a nawet wykonać sobie odpowiednią dokumentację. Albo może wysłać kupującemu etykietę do zwrotu.
Komentarz Aliny jest jak zwykle trochę oderwany od tematu ale ma sens.
@br. Co nieco się odkleiłeś, z tą odpowiedzią 😁. Każdy nosi aparat fotograficzny przy sobie (tak zwany smartfon), a nawet seniorzy, którzy mają (telefon komórkowy), mają w nim aparat. Aby udowodnić swoje racje, w reklamacji, wystarczy zrobić czytelne zdjęcie. Jeżeli samemu nie można, to także nie trzeba zatrudniać profesjonalnego fotografa, a poprosić kogoś z rodziny.
Taki przykład, ktoś zgłasza uszkodzenie paczki, czy to znaczy, że ma mi takie coś wysłać i ja mam zaakceptować reklamacje (co dojdzie jeszcze bardziej uszkodzone). Czy zaakceptować na podstawie zdjęć, po doręczeniu/
Kurcze nie szukaj problemu tam, gdzie go nie ma 😎
@wojtekmarchewka Trochę mi rozjaśniłeś, wielu kupujących którzy to czytają lub wiedzą o takich wymaganiach na pewno są sprytniejszy i szykują sobie zdjęcia przedmiotu do reklamacji przed zakupem, na przykład w sklepie. Skoro jest smartfon to dlaczego nie korzystać.
Inną sprawą jest uszkodzona paczka, ale metody stosowane przez kurierów to dżungla i chyba nawet zdjęcie niewiele pomaga w reklamacji.
@br. Ja właśnie mam, reklamację smartfona, po 22 dniach od otrzymania, porysowany ekran. Po co ma mi ktoś, go wysyłać, jeżeli taka reklamacja, dla mnie jest kuriozalna. Miałem klienta, który prosił mnie o pomoc, w wymianie szkła obiektywu, bo porysował na 3 dzień od zakupu 😁
@br. ustawa konsumencka jasno wskazuje
Art. 43d. [Uprawnienia konsumenta w przypadku braku zgodności z umową]
1. Jeżeli towar jest niezgodny z umową, konsument może żądać jego naprawy lub wymiany.
2. Przedsiębiorca może dokonać wymiany, gdy konsument żąda naprawy, lub przedsiębiorca może dokonać naprawy, gdy konsument żąda wymiany, jeżeli doprowadzenie do zgodności towaru z umową w sposób wybrany przez konsumenta jest niemożliwe albo wymagałoby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy. Jeżeli naprawa i wymiana są niemożliwe lub wymagałyby nadmiernych kosztów dla przedsiębiorcy, może on odmówić doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
3. Przy ocenie nadmierności kosztów dla przedsiębiorcy uwzględnia się wszelkie okoliczności sprawy, w szczególności znaczenie braku zgodności towaru z umową, wartość towaru zgodnego z umową oraz nadmierne niedogodności dla konsumenta powstałe wskutek zmiany sposobu doprowadzenia towaru do zgodności z umową.
4. Przedsiębiorca dokonuje naprawy lub wymiany w rozsądnym czasie od chwili, w której przedsiębiorca został poinformowany przez konsumenta o braku zgodności z umową, i bez nadmiernych niedogodności dla konsumenta, uwzględniając specyfikę towaru oraz cel, w jakim konsument go nabył. Koszty naprawy lub wymiany, w tym w szczególności koszty opłat pocztowych, przewozu, robocizny i materiałów, ponosi przedsiębiorca.
5. Konsument udostępnia przedsiębiorcy towar podlegający naprawie lub wymianie. Przedsiębiorca odbiera od konsumenta towar na swój koszt.
6. Jeżeli towar został zamontowany przed ujawnieniem się braku zgodności towaru z umową, przedsiębiorca demontuje towar oraz montuje go ponownie po dokonaniu naprawy lub wymiany albo zleca wykonanie tych czynności na swój koszt.
7. Konsument nie jest zobowiązany do zapłaty za zwykłe korzystanie z towaru, który następnie został wymieniony.
Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/prawa-konsumenta-18105223
nigdzie nie pisze że udostępnienie jest zawsze związane z odesłaniem to są dwa różne zdania. Jeśli sprzedawca najpierw życzy sobie ocenić wstępnie usterkę lub uszkodzenie to udostępnieniem będzie przekazanie odpowiedniej dokumentacji dopiero wtedy gdy nie można jednoznacznie ocenić na podstawie zdjęć czy wada istnieje i jest wynikiem nieprawidłowości w towarze sprzedawca sam decyduje żeby mu na jego koszt towar wydać. Tak samo sprzedawca może kogoś wysłać by ocenił wadę towaru na miejscu i wtedy udostępnieniem jest wpuszczenie pracownika sprzedawcy / firmy zewnętrznej wykonującej usługę i umożliwienie im dostępu do przedmiotu reklamacji.
Przecież nie chodzi o profesjonalne zdjęcia tylko zrobienie zdjęcia w jakim stanie jest sukienka