Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
[Ostatnia aktualizacja: 8.12.2024]
1. Czym jest GPSR?
GPSR, czyli General Product Safety Regulation to nowe rozporządzenie Unii Europejskiej o ogólnym bezpieczeństwie produktów, które zacznie obowiązywać 13.12.2024. Od tego dnia, jako sprzedawca masz obowiązek udostępniać kupującym informacje o producencie oferowanego przez Ciebie towaru.
2. Co to dla Ciebie oznacza?
GPSR dotyczy również sprzedaży online - m. in. na Allegro. To oznacza, że od momentu wejścia w życie tej ustawy, będziemy wymagać od Ciebie dodatkowych informacji na temat produktów, które sprzedajesz.
📣Dodaliśmy nowy parametr w formularzu wystawiania ofert, w którym możesz zaznaczyć, że deklarujesz wprowadzenie towaru przed 13.12.24. Dzięki temu wystawisz ofertę bez podawania informacji o producencie. Pamiętaj jednak, że należy wypełniać parametr zgodnie ze stanem faktycznym. Odpowiedzialność za wprowadzenie błędnych informacji spoczywa na Tobie. 📣
WAŻNE: Możliwość zaznaczenia tego parametru grupowo zostanie udostępniona 20 grudnia.
Parametr znajdziecie w sekcji "informacje o bezpieczeństwie", po kliknięciu opcji "więcej parametrów".
3. Czy dotyczy to wszystkich kategorii?
Rozporządzenie GPSR dotyczy konkretnych kategorii. Jeśli wystawiasz oferty w kategoriach wykluczonych, nie musisz uzupełniać dodatkowych informacji - tutaj znajdziesz listę kategorii wykluczonych.
4. Co w przypadku towarów o stanie innym niż „nowy”?
Zmiana dotyczy wszystkich towarów, niezależnie od ich stanu, zatem nowych, używanych, naprawionych lub odnowionych. Od 13.12.24 nowe i edytowane oferty muszą posiadać dane wymagane przez GPSR. Jako platforma nie jesteśmy w stanie na etapie wystawiania oferty zweryfikować czy dany produkt został wprowadzony do obrotu przed wspomnianą datą. Pamiętaj jednak, że masz możliwość zaznaczenia parametru ”Produkt wprowadzony do obrotu na terenie UE przed 13.12.2024” .
GPSR nie obowiązuje w przypadku produktów, które wymagają naprawy przed ich użyciem.
5. Co się stanie z trwającymi ofertami, jeśli nie uzupełnisz wymaganych danych?
Nie zakończymy aktywnych ofert, ale nie będziesz mógł wystawić nowych, czy wznowić już istniejących ofert. W trwających ofertach będziesz mógł dokonać edycji, bez uzupełnienia danych wynikających z zasad GPSR - jeśli produkt tego wymaga, to jako sprzedawca, powinieneś dodać odpowiednie informacje, aby oferta była zgodna z nowym rozporządzeniem. Pamiętaj, kwestia możliwość edycji oferty bez uzupełnionych danych, może w przyszłości ulec zmianie.
6. Jakich danych będziemy wymagać i co dokładnie oznaczają?
Zgodnie z przepisami GPSR od 13.12.24 musisz wskazać w ofertach:
Producent, dystrybutor oraz osoba odpowiedzialna za produkt - kim są według ustawy?
Producent – oznacza każdą osobę fizyczną lub prawną, która wytwarza produkt lub która zleca zaprojektowanie, lub wytworzenie produktu i sprzedaje ten produkt pod własną nazwą, lub znakiem towarowym.
Dystrybutor – oznacza każdą osobę fizyczną lub prawną, która udostępnia produkt na rynku, lecz nie jest producentem ani importerem.
Osoba odpowiedzialna – odpowiada za zgodność produktu z prawem Unii Europejskiej. Według aktu prawnego DSA (Digital Services Act, Akt o Usługach Cyfrowych) to: producent, upoważniony przedstawiciel, importer, dystrybutor, dostawca usług realizacji zamówień lub każda inna osoba fizyczna, lub prawna podlegająca obowiązkom związanym z wytwarzaniem produktów, udostępnianiem ich na rynku lub oddawaniem do użytku zgodnie z odpowiednim unijnym prawodawstwem.
7. W jaki sposób je uzupełnić?
Dane producentów dodasz w sekcji “dane producentów”, w zakładce “ustawienia sprzedaży” następnie uzupełnisz dane w ofertach pojedynczo, poprzez formularz wystawiania oferty lub grupowo w zakładce “Mój Asortyment”, przez API lub z pliku.
W “Moim asortymencie” wystarczy, że zaznaczysz odpowiednie oferty w checkboxach po lewej stronie, na zielonym pasku na dole wybierz „produkt” i „dane producenta”.
Dane osoby odpowiedzialnej uzupełnisz w sekcji „Osoby odpowiedzialne”. Pojedynczo dodasz je do ofert poprzez formularz wystawiania, w sekcji „warunki oferty”. Grupowo zrobisz to w zakładce „Mój asortyment”, zaznaczając oferty w chechboxach i na zielonym pasku wybierając kolejno „Produkt” oraz „Osoba odpowiedzialna”.
Dane osoby odpowiedzialnej uzupełnisz grupowo również przez API Allegro.
Ostrzeżenia oraz informacje dotyczące bezpieczeństwa:
Wymienione wyżej dane dodasz w formie plików pdf, jpg lub png, w sekcji „dodaj załącznik” w formularzu wystawiania. Dodaliśmy możliwość wyfiltrowania ofert, które nie mają dodanych informacji o bezpieczeństwie oraz edycji grupowej tego parametru.
8. Czy w związku z GPSR wprowadzimy dodatkowe parametry obowiązkowe?
Tak, będą to na przykład:
W tym pliku znajdziesz pełną listę kategorii oraz parametrów, których będziemy w nich wymagać.
9. W jaki sposób mogę szybko sprawdzić, w których ofertach jeszcze nie uzupełniłem danych?
W zakładce „Mój asortyment” dodaliśmy opcję filtrowania „niepełne dane produktu”, dzięki której szybko wyszukasz oferty, w których nie podajesz jeszcze informacji o producencie lub osobie odpowiedzialnej.
10. Kto odpowiada za poprawność wprowadzonych danych?
Ty, jako sprzedający bierzesz pełną odpowiedzialność za wskazywane w ofertach informacje, dlatego tak ważne jest, abyś zweryfikował dane przed ich udostępnieniem.
11. Czy kontakt mailowy jest obowiązkowy według przepisów?
Adres mailowy producenta jest wymagany zgodnie z nowym rozporządzeniem. Producenci również muszą dostosować się do wymogów GPSR i na swoim produkcie podać takie informacje.
12. Co się stanie, jeśli do 13.12.24 nie dostosuję swoich ofert do wymogów GPSR?
Jeśli nie wywiążesz się z obowiązków wynikających z nowego rozporządzenia, możesz narazić się na sankcje prawne, w tym kary finansowe.
13. Czy mogę wpisać siebie jako osobę odpowiedzialną za produkt na terenie Polski?
Tak, możesz to zrobić, jeśli producent lub dystrybutor nie wskaże żadnych innych danych. Jako osoba odpowiedzialna będziesz mieć zobowiązania zgodne z unijnym prawem i będziesz odpowiadać za zgodność produktu z prawem Unii Europejskiej.
14. Kogo mam wskazać, jako producenta, jeśli firma produkująca jest moim podwykonawcą w Chinach?
Jeśli produkt jest produkowany przez podwykonawcę w Chinach, a Ty sprzedajesz go pod własną marką, Twoja firma jest uznawana za producenta. W takim przypadku powinieneś podać swoje dane jako producenta i zapewnić zgodność produktu z przepisami UE.
15. Oferowane przeze mnie produkty są produkowane na całym świecie. Czy muszę wskazać informacje o kraju produkcji?
Nie. Obowiązkowa jest tylko informacja o adresie producenta.
16. Czyje dane mam wskazać, jeśli towar zakupiłem w polskiej hurtowni, ale został on wyprodukowany w Chinach?
W takim wypadku chińska firma jest producentem, a osobą odpowiedzialną na terenie Unii Europejskiej – polski hurtownik, którego wskazał producent. Jeśli nie posiadasz informacji o producencie, możesz o nie zapytać, na przykład dystrybutora lub importera. Po wejściu rozporządzenia w życie każda oferta musi posiadać te informacje.
17. Czy muszę załączać instrukcję obsługi dla produktów?
Zgodnie z wymogami rozporządzenia GPSR, jeśli produkt wymaga podania informacji o bezpieczeństwie (takich jak certyfikaty, ostrzeżenia dotyczące użytkowania), jesteś zobowiązany do ich udostępnienia konsumentom. Jeżeli te informacje znajdują się w instrukcji obsługi, możesz ją załączyć. Informacje o bezpieczeństwie powinny być jasne, zrozumiałe i dostępne w języku kraju, w którym produkt jest sprzedawany. Jeśli wystawiasz oferty na wszystkich rynkach Allegro, instrukcja powinna być w polskiej, czeskiej, słowackiej i węgierskiej wersji językowej.
18. Dane producenta są widoczne na etykiecie produktu. Czy to nie wystarczy?
Zgodnie z zasadami GPSR dane producenta muszą być dostępne dla klientów przed zakupem, co oznacza, że w przypadku sprzedaży na odległość umieszczenie tych danych na etykiecie nie jest wystarczające i należy uzupełnić te dane w ofercie.
19. Czy jako Allegro zadbamy, by dane osób odpowiedzialnych, które wskażesz, były zgodne z RODO?
Umożliwiliśmy sprzedającym podanie informacji, których wymaga prawo i zadbaliśmy o to, aby kupujący widzieli je w ofertach. Nie możemy jednak przejąć na siebie obowiązków, jakie spoczywają na Tobie, jako sprzedającym, a które wynikają z nowego rozporządzenia.
Ty, jako przedsiębiorca, jesteś administratorem danych osobowych, które podajesz jako dane osób odpowiedzialnych. Jako sprzedający masz obowiązek przetwarzania danych osobowych zgodnie z prawem. Gdy sprzedajesz na Allegro, powierzasz nam przetwarzanie takich danych osobowych zgodnie z regulaminem. Kupujący i sprzedający na Allegro muszą podawać aktualne oraz prawdziwe dane, w tym dane osobowe.
@Moye-handmade zerknij do ustawy tam wszystko jest 🙂 https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/rozporzadzenie-2023-988-w-sprawie-ogolnego-bezpieczenstw...
W przypadku gdy podmioty gospodarcze udostępniają produkty na rynku w internecie lub w inny sposób na odległość, oferta tych produktów musi zawierać w sposób jasny i widoczny co najmniej następujące informacje:
Osoba odpowiedzialna za produkty wprowadzane do obrotu w Unii
Na żądanie organów nadzoru rynku podmiot gospodarczy, o którym mowa w ust. 1 niniejszego artykułu, przekazuje dowody potwierdzające przeprowadzenie sprawdzenia.
@drakenek Każdy produkt, który ma być sprzedawany w Unii Europejskiej musi mieć informacje na temat GPSR. Różnica jest tylko jeżeli chodzi o dane producenta lub osoby odpowiedzialnej. Lokalizacja magazynu nie ma tutaj znaczenia.
Dzień dobry,
Mam pytanie. Posiadam ok. 2 tysięcy ofert. Mam też oczywiście 10 kontrahentów/producentów. Jak można przypisać dane producenta masowo do danego producenta? Załóżmy, że na jednej stronie znajduje się 100 produktów i każdy jest innego producenta. Allegro powinno wprowadzić filtr aby pokazać oferty np. po marce dla danego producenta. Wtedy masowo można uzupełnić te dane.
A tak nie ma możliwości. W tej sytuacji jedynie wyjście to aby ręcznie dla każdej oferty przypisywać dane. Co chyba w tym okresie nie jest zbyt rozsądne.
Czy allegro pracuje nad czymś aby do 13 grudnia ułatwić sprzedającym to uzupełnienianie?
Bo oczywiście, jeżeli ktoś sprzedaje produkty tylko od 1 producenta, dla niego nie ma żadnego problemu aby masowo uzupełnić dane.
@belhom Odpowiedź na pierwsze pytanie znajdziesz w punkcie 7. Oczywiście, sugestię o możliwości filtrowania po marce przekażę do odpowiedniego zespołu. Oczywiście cały czas pracujemy nad opcjami, które ułatwią sprzedawcom uzupełnienie danych. Jak tylko czegoś się dowiem, będę aktualizować ten wątek.
Witam
Rozmawiałem dzisiaj z panem z wojewódzkiej inspekcji handlowej w Bydgoszczy i powiedział że części samochodowe używane nie podlegają ustawie gpsr ponieważ części samochodowe zamontowane oryginalnie przy produkcji samochodu mają certyfikat bezpieczeństwa i żaden pojazd nie byłby dopuszczony do sprzedaży
i powiedział że na pewno nie będą takich ofert sprawdzać jeżeli jest to część pochodząca z jakiegokolwiek samochodu dopuszczonego do ruchu
może pani moderatorka zadała by sobie trochę trudu i zadzwoniła do inspekcji handlowej a nie wypisywała nieprawdę że części samochodowe podlegają ustawie gpsr!!!!
To jest najbardziej logiczna odpowiedź jaka tutaj padła. Może w takim razie Allegro zasięgnie języka osobiście, aby nie komplikować nam pracy. Bo jak my sprzedawcy części używanych samochodowych mamy wypełniać dane o producencie i osobie odpowiedzialnej, skoro te części lata temu zostały wprowadzone na rynek w postaci całego auta. Tak samo o bezpieczeństwie produktu mamy wymyślać formułki o przestrzeganiu zasad BHP i sztuki mechaniki przy montażu?
@Auto_Imperium_AW @MistrzOkazji @feniks201175 Proszę, zapoznajcie się z punktem 2. Dodaliśmy nowy parametr w formularzu wystawiania.
Najlepsze wieści, dzięki:)
@w_kiwi gdzie można znaleźć ten punkt 2 ?
Co dodano do formularza wystawiania ?
Włączyłem edycje oferty ale nie zauwyazylem niczego nowego
Z gory dziekuje za odpowiedz
Pod numerem katalogowym do wpisania jest Więcej parametrów. I tam jest ten parametr. Sprawdziłam.
Punkt 2 jest powyżej rozmowy.
@old_classic Proszę, spójrz na punkt drugi w moim głównym poście. 🙂
czy jest lub jest planowana możliwość zbiorczego dodania daty wprowadzenia przed 13.12.2024?
@motocze @euromix-pl @przyjazny24 Konsultuję tę sprawę.
Czy udało się wprowadzić odpowiednie ułatwienie w formularzu dla towarów nowych i używanych spoza UE wprowadzonych do obrotu przed 13 grudnia? Bo 13 grudnia coraz bliżej.
Czy GPSR ma zastosowanie do sprzedaży odzieży ? Czy produkty wprowadzone przed 13 grudnia, również będą wymagały uzupełnienia informacji ?
@Fashionparadisee wykluczone kategorie znajdziesz w tym artykule. Pamiętaj, że jeśli nie uzupełnisz obowiązkowych parametrów to: nie wystawisz nowej oferty, nie wprowadzisz zmian w trwającej ofercie i nie wznowisz oferty.
Jak rozumieć tą nową ustawę GPSR ... wprowadzając ofertę typu odzież książki itp. wprowadzamy markę EAN itp. w przypadku książek również wydawnictwo. Czy zakładając, że mamy wszystkiego po jednym egzemplarzu bądź sztuce trzeba pisać do każdego producenta o dane?
Też się nad tym zastanawiam. Mam maksymalnie 3 sztuki z danego modelu a często pojedyncze. Tak samo odzież używana też w tym jest. To totalny **piiip**yzm. Teoretycznie dotyczy to rzeczy wprowadzonych po 13 grudnia ale według allegro wszystkie rzeczy które są mają być tym objęte.
Będąc na webinarze dzisiejszym, nie rozwiałam swoich wątpliwości, nie mam pojęcia jak teraz będziemy sprzedawać. Przyjmijmy iż kupuje się np. worek odzieży 30 kg ... sprzedający na pewno nie udostępni nam danych do każdej sztuki odzieży, ponieważ najzwyczajniej w świecie pakują to losowo. Może będzie można po prostu z google wkleić dane teleadresowe producenta z tym, że co jeśli firma jest z poza UE skąd wziąć dane osoby odpowiedzialnej.
@Fashionparadisee @EcoAgnes33 w tym artykule znajdziecie odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania. Tak, dane producentów możecie znaleźć w internecie, nie musicie za każdym razem kontaktować się z producentem.