Dzień dobry,
Z czystej ciekawości oraz głębokiej frustracji chciałbym zapytać się jaki jest logiczny sens przymusu wyłączania opcji automatycznego dostosowywania czasu dostawy przez Allegro co 10 dni.
(...) nowy sposób liczenia przewidywanego czasu dostawy będzie obowiązywał przez 10 dni. Po tym czasie będziemy wyliczać przewidywany czas dostawy w standardowy sposób. W zakładce Skuteczność wysyłki możesz na bieżąco sprawdzać, ile dni pozostało do końca tego 10-dniowego okresu. Po upływie 10 dni możesz ponownie włączyć tę opcję.
Dlaczego 10 dni? Dlaczego zwyczajnie ta opcja nie może być włączona do czasu, aż nie uznam że potrzebuję zmiany? Absolutnie nie jestem w stanie znaleźć logicznego wytłumaczenia takiej decyzji.
W moim przypadku często zdarza się, że jestem w stanie wysłać produkt wcześniej niż maksymalny czas dostawy ustalony w ofercie, ale to opcja zupełnie do tego zniechęca. Ani to nie jest korzystne dla klienta, ani dla sprzedawcy.
Ja jestem świadom, że pokazywanie szybszego czasu dostawy pozycjonuje moje oferty wyżej, ale nie chcę robić tego kosztem przypuszczeń że rzeczywiście taki produkt wyślę wcześniej.
@KRIS-BHP Wszystko składa się na to, co sam poruszyłeś w ostatnim punkcie swojego wpisu - zależy nam na tym, aby zapewnić naszym klientom doświadczenia zakupowe na jak najwyższym poziomie. Dzięki temu, że nasz system automatycznie przelicza przewidywany czas dostawy, możemy wyświetlić klientom tę informację, w jak najatrakcyjniejszej formie oraz maksymalnie zbliżoną do stanu rzeczywistego (zbliżoną, ponieważ zawsze może się zdarzyć, że jakaś paczka będzie opóźniona - nie jesteśmy w stanie przewidzieć zdarzeń losowych).
Czy przytoczoną odpowiedź (z dopiskiem, że ja jako Sprzedawca określiłem inny czas dostawy niż przypisał to do oferty algorytm Allegro) mogę przedstawiać klientom, jeżeli będą mieli słuszne pretensje o niedostarczenie produktu w czasie szybszym niż deklaruję to ja jako Sprzedawca?
Jeżeli te magiczne 10 dni to rzecz nieodwołalna, świetnym rozwiązaniem byłoby przynajmniej ich reset o godzinie dla przykładu 08.00, 12.00 lub jakiejkolwiek podobnej, typowej dla standardowych godzin pracy sklepów.
Tak, jak jest to teraz, reset następuje o północy. Uważam, że bardzo niewygodne jest odliczanie co 10 dni o północy aby wyłączać tą opcję.
Dla klientów naturalnym jest składać zamówienia w środku nocy. Myślę, że dla sprzedawców mniej naturalnym jest zmieniać ustawienia sprzedaży Allegro w środku nocy.
Taka nieśmiała sugestia.
@KRIS-BHP Oczywiście, że możesz pokazać moją odpowiedź. To jest forum publiczne, więc i tak wszystko jest widoczne, natomiast nie wiem, co chciałbyś dzięki temu wskórać. Sam napisałeś, że zdarza Ci się wysyłać paczki, wcześniej, a więc to jest też powodem tego, że system oblicza w taki, a nie inny sposób, przewidywany czas dostawy. Gdybyś zawsze wysyłał zamówienia zgodnie ze swoją deklaracją, nie musiałbyś pilnować 10 dniowego okresu dla wyłączenia opcji pokazywania krótszego czasu dostawy.
Czy mogę prosić o odpowiedź? Nie wyłączyłam dostaw szybszych niż moja deklaracja, jest to bardzo upierdliwe, żeby o tym pamietać i żeby to wyłączać co 10 dni. Czas dostawy produktu mam ustawiony na 4 dni i tak też wyświetla się w zakładce zamówienia przy produkcie, ale poniżej widnieje, że mam wysłać produkt tego samego dnia co zamówienie. Jest to druga taka sytuacja, przy pierwszej pytałam pracownika w allegro pomoc czy moje statystyki się przez to obniżą i czy wysyłka w takim przypadku będzie widniała jako opóźniona. Otrzymałam odpowiedź, że nie, ale mimo wszystko był czerwony symbol z napisem Przesyłka opóźniona. Proszę o wytłumaczenie. Jeśli przez to otrzymam ocenę negatywną to naprawdę będzie to niesprawiedliwe. Jest to Jedna z najbardziej upierdliwych i bezsensownie zrobionych rzeczy na tej platformie.
Myślę, że Allegro nie zaproponuje innego rozwiązania niż wspomniane przez @w_kiwi. Nie wysyłaj towaru jeżeli możesz wysłać go wcześniej. Musisz go wysyłać w ostatni dzień, który jest określony w czasie dostawy.
Klient będzie na pewno zadowolony, że dostanie towar w ostatni możliwy dzień. Ty jako sprzedawca też na pewno będziesz szczęśliwa niepotrzebnie trzymając towar na magazynie, tylko po to żeby uniknąć ingerencji algorytmu Allegro.
"Jest to jedna z najbardziej upierdliwych i bezsensownie zrobionych rzeczy na tej platformie."
Zgadzam się w 100%
Cześć, @poligrafiamegat! Sprawdziłam Twoje zamówienia z maja i wszystkie są nadane terminowo (czyli pozytywnie zaliczają się do Twoich statystyk w mierze wysyłka w terminie). Przy zamówieniu wyświetlamy sugerowany czas wysłania zamówienia, aby klient otrzymał je zgodnie z przewidywanym czasem dostawy. Informację o opóźnieniu wyświetlamy, gdy przesyłka nie zostanie dostarczona w dniu, który był przewidwany.
Jeśli nie chcesz, abyśmy brali pod uwagę szybszy czas dostawy to możesz korzystać z opcji wyłącz dostawy szybsze niż Twoja deklaracja oraz nadawać przesyłki zgodnie z Twoją deklaracją, nie wcześniej.
Dziękuję za odpowiedź. Tak, ja wiem, że mogę to wyłączyć. Rozumiem też to, że sugerowany (przewidywany) czas dostawy to w tym przypadku 2 dni, ponieważ nie wyłączyłam szybszych dostaw, jednak mnie interesuje czy mimo tego, że pierwotnie ustawiłam dostawy na 4 dni to klient ma podstawę do tego, aby wystawić mi negatywną ocenę za tę „Opóźnioną przesyłkę”? Mam obecnie taką sytuację, że nie wyślę zamówionego produktu od razu.
Przewidywany czas dostawy jest algorytmem. Ja ustawiłam mój czas dostawy, którego nie przekraczam. Więc wychodzi na to, że jeśli nie wyłączę szybszych dostaw, bo np. tak jak teraz po prostu zapomnę o tym, to pierwotnie ustawiona dostawa się nie liczy?
@poligrafiamegat jeśli nadajesz paczki szybcniej niż Twoja deklaracja i nie korzystasz z opcji "wyłącz dostawy szybsze niż Twoja deklaracja" - to system będzie wyświetlał przewidywany czas dostawy na podstawie Twoich wcześniejszych realizacji zamówień. Jednak do Twoich statystyk, będziemy brali pod uwagę jedynie deklarowany czas wysyłki.
W kwestii wystawienia negatywnej oceny przez kupującego - nie mam możliwości, aby się do tego odnieść. Ocena wystawiona przez klienta, to jego subiektywna opinia i możemy w nie ingerować, jedynie w określonych przypadkach. To kiedy możemy ingerować w wystawioną ocenę, opisaliśmy w tym artykule. Pamiętaj też, że możesz udzielić odpowiedzi na wystawioną przez klienta ocenę.