anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprawdź, co zmienimy w panelu Jakość mojej sprzedaży

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

27 lipca 2026 r. wprowadzimy zmiany w panelu Jakość mojej sprzedaży. Zyskacie większą kontrolę nad tym, co wpływa na Wasze wyniki. Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.

Co zmienimy

• Zmniejszymy maksymalną liczbę punktów, które można dostać – z 500 do 400.
  • Usuniemy miary: Polecenia od kupujących, Nierozwiązane Dyskusje i Średni czas odpowiedzi.
  • Dodamy dwie nowe miary:
    Czas rozpatrzenia reklamacji – będziemy w niej sprawdzać, jak szybko uznajecie lub odrzucacie reklamacje od klientów
    Nierozwiązane sprawy klientów – będziemy w niej porównywać liczbę rekompensat z Allegro Ochrony Kupujących z ogólną liczbą Dyskusji i reklamacji od klientów.
  • Wprowadzimy też zmiany w pozostałych miarach, poza miarą Szybka wysyłka.

Szczegółowe informacje o zapowiadanych zmianach znajdziecie tutaj.

Wykorzystajcie nadchodzący czas, by przygotować się do zmian
Już teraz możecie sprawdzić, jak nowe zasady wpłyną na Wasze wyniki. W panelu Jakość mojej sprzedaży dodaliśmy zakładkę Nowe wyniki. Zobaczycie w niej, jak wyglądałby Wasz poziom jakości sprzedaży, gdyby już obowiązywały planowane zmiany. Do 27 lipca macie czas, by jak najlepiej się do nich przygotować.

Monika
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów
108 ODPOWIEDZI 108

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika kara za brak reklamacji ?

Czas rozpatrzenia reklamacji  25 / 50 pkt Brak reklamacji 

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@la_nika Czyli za brak reklamacji tracę 50 punktów i za brak zwrotów kolejne 25. Albo jak kto woli - max punktów do zdobycia zostanie za karę obniżona z 400 do 325 punktów. Rozumiem, że brak zwrotów i reklamacji u sprzedawcy to dla Allegro problem?

sl-aw-ek
#18 Luminarz

@drekenzes spokojnie każdy teraz będzie miał dużo reklamacji. Jeżeli będziesz miał w miesiącu jedną reklamację i ją odrzucisz, allegro wypłaci POKa to dostaniesz -200 pkt 😉 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@sl-aw-ek @drekenzes 

8c26bea1-e2ca-4734-ac79-1ac9a9f7326f.png

kovek
#13 Ambasador

Chyba sobie jaja robicie z tą punktacją za brak reklamacji. Od prawie 4 miesięcy nie miałem jakiejkowliek dyskusji i reklamacji (ostatnia była z winy allegro one) i jeszcze mam być za to na gorszej pozycji, niż ktoś kto ma reklamacje/dyskusje

P.S. zapis "W tej mierze możesz dostać od 40 do -360 punktów." jest nielogiczny i napisany nie po polsku, bo powinno być "od -360 do 40 punktów" bo jeśli piszemy "od [...] do" to zaczynamy od najmniejszej wartości. To tak jakbyście napisali, że promocja trwa od maja do stycznia (tego samego roku).

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.

no tak. Kupujący zgłosi reklamację, odeśle produkt po 10 dniach to rzeczywiście nasze działanie 🤪 albo wymyśli sobie nieistniejący problem, wy mu wypłacicie rekompensatę bez obciążania i cyk -200 pkt. Jak zwykle - lepiej to już było. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@kostas11 @drekenzes głównym celem panelu jakości sprzedaży jest docenienie i wyróżnienie tych sprzedających, którzy wykazują się aktywnym zaangażowaniem w obsługę kupujących. Gdybyśmy przyznawali maksymalną liczbę punktów za sam brak zdarzeń (np. brak reklamacji, brak zwrotów), doprowadziłoby to do sytuacji, w której niemal każdy sprzedający osiągnąłby poziom Super. W efekcie stracilibyśmy możliwość rzeczywistego zróżnicowania i promowania najbardziej zaangażowanych sprzedających. 

@kovek 
nowy sposób liczenia punktów został zaprojektowany tak, aby zrekompensować te punkty za brak zdarzeń w innych obszarach. Na przykład zwiększyliśmy liczbę punktów, które można dostać w mierze Szybkie zwroty wpłat – z 60 do 100. Jeśli ustawisz na swoim koncie automatyczne zwroty wpłat bez wysiłku zyskasz dodatkowe punkty.
Dziękuję za podzielenie się Twoją opinią odnośnie do zapisu punktacji. 

Monika
oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@la_nika serio, według Was powinienem robić wszystko żeby mieć zwroty czy reklamacje 😞 

Pewnie widzicie że coś się dzieje nie tak u Was, odpływ sprzedawców, ceny niższe poza Allegro, InPopst Buy stąd wasze nerwowe ruchy w ostatnich miesiącach 😞

Tylko to wszystko działa w drugą stronę 😞

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

@la_nika

Jeśli ustawisz na swoim koncie automatyczne zwroty wpłat bez wysiłku zyskasz dodatkowe punkty.

Ustawie automatyczne zwroty i co z tego, jak tych zwrotów nie mam. Czyli, żeby nie być poszkodowana, muszę robić tak, żeby choć jeden klient w miesiącu zechciał dokonać zwrotu towaru i reklamacji? Dobrze myślę, czy coś mi umknęło 🤔

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@ORLOWSKA_design dobrze myślisz, siedziałem opiswałem produkty za co maiłem -100 za brak pytań, zadawałem se sam raz w miesiącu, teraz trzeba będzie poprosić raz w miesiącu znajomego o zakup, wysłać mu **piiip**ołę, niech złoży reklamacje, oddać kasę i dostać punkty 😄 

ORLOWSKA_design
#9 Pomysłodawca

@kostas11 z pytanami mam tak samo 🫣

oznacz moderatorów

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ORLOWSKA_design zgłosiłam sprawę Twojego konta i specyfikę sprzedaży w Twojej kategorii do osób, które zajmują się jakością sprzedaży. Najbliższe trzy miesiące to również czas na przeanalizowanie takich przypadków i sytuacji, dziękuję, że do nas napisałaś. 

Monika
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@la_nika  a wiesz, że zwroty trzeba zweryfikować? Np. obejrzeć czy kupujący odesłał w ogóle to co miał odesłać, w jakim to jest stanie, czy nadaje się do dalszej sprzedaży, czy kupujący, który zgłosił zwrot 2 sztuk towaru nie odesłał 1 (co jest bardzo częste)? 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Health___Beauty a tu Cię zaskoczę, oddajesz kasę, nawet jak kupujący nada i prześle potwierdzenie, a jak coś będzie potem nie tak wystawiasz fakturę z roszczeniem i do sądu 😄

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@kostas11  i się bujasz pół roku, żeby odzyskać 20/30/100 zł?

oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@la_nika Jeśli dany sprzedawca nie ma zwrotów i zgłaszanych reklamacji, to jest to idealna sytuacja dla Allegro - czyli pełne zadowolenie klienta i brak kosztów wypłat z programu ochrony. Ty napisałaś, że skoro nie mam reklamacji i zwrotów, to jestem gorszy sort, bo nie angażuję się jak inni sprzedawcy, co mają zwroty i reklamacje. A może angażuję się dwa razy bardziej, by uniknąć takich sytuacji? Po co mam sobie i kupującym utrudniać życie? Skoro mam możliwość prowadzenia obsługi minimalizującej złe doświadczenia zakupowe do kupujących, to dlaczego serwis rzuca mi kłody pod nogi? Dlaczego jestem gorszy?

la_nika
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@drekenzes nigdzie nie napisałam, że jesteś "gorszy sort" wręcz przeciwnie, niski wskaźnik zwrotów i reklamacji jest dowodem na wysoką jakość obsługi, co system również premiuje punktami. Celem nie musi być posiadanie maksymalnej ilości punktów w każdej z miar. 
Idąc Twoim tokiem rozumowania, musiałabym założyć, że sprzedający, u których pojawiają się reklamacje, są niezaangażowani lub celowo utrudniają życie klientom. Myślę, że wielu sprzedawców nie zgodziłoby się z taką tezą. 

Monika
oznacz moderatorów

drekenzes
#19 Nestor ⭐

@la_nika Sprzedawca z jedną załatwioną reklamacją lub zwrotem będzie w dużo bardziej komfortowej sytuacji niż ten co ma ich 0, bo będzie premiowany dodatkowymi punktami. Ja się w tym momencie czuję jako gorszy sort, i jestem przez system traktowany jako gorszy sort.

kovek
#13 Ambasador

Gdybyśmy przyznawali maksymalną liczbę punktów za sam brak zdarzeń (np. brak reklamacji, brak zwrotów), doprowadziłoby to do sytuacji, w której niemal każdy sprzedający osiągnąłby poziom Super.

nie wierzę w to co czytam xD  sprzedawcy bez reklamacji, zwrotów i dyskusji byliby oznaczeni jako godni polecenia i Allegro nie może na to pozwolić! 

oznacz moderatorów