27 lipca 2026 r. wprowadzimy zmiany w panelu Jakość mojej sprzedaży. Zyskacie większą kontrolę nad tym, co wpływa na Wasze wyniki. Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.
Co zmienimy
Szczegółowe informacje o zapowiadanych zmianach znajdziecie tutaj.
Wykorzystajcie nadchodzący czas, by przygotować się do zmian
Już teraz możecie sprawdzić, jak nowe zasady wpłyną na Wasze wyniki. W panelu Jakość mojej sprzedaży dodaliśmy zakładkę Nowe wyniki. Zobaczycie w niej, jak wyglądałby Wasz poziom jakości sprzedaży, gdyby już obowiązywały planowane zmiany. Do 27 lipca macie czas, by jak najlepiej się do nich przygotować.
@la_nika kara za brak reklamacji ?
Czas rozpatrzenia reklamacji 25 / 50 pkt Brak reklamacji
@la_nika Czyli za brak reklamacji tracę 50 punktów i za brak zwrotów kolejne 25. Albo jak kto woli - max punktów do zdobycia zostanie za karę obniżona z 400 do 325 punktów. Rozumiem, że brak zwrotów i reklamacji u sprzedawcy to dla Allegro problem?
@drekenzes spokojnie każdy teraz będzie miał dużo reklamacji. Jeżeli będziesz miał w miesiącu jedną reklamację i ją odrzucisz, allegro wypłaci POKa to dostaniesz -200 pkt 😉
Chyba sobie jaja robicie z tą punktacją za brak reklamacji. Od prawie 4 miesięcy nie miałem jakiejkowliek dyskusji i reklamacji (ostatnia była z winy allegro one) i jeszcze mam być za to na gorszej pozycji, niż ktoś kto ma reklamacje/dyskusje
P.S. zapis "W tej mierze możesz dostać od 40 do -360 punktów." jest nielogiczny i napisany nie po polsku, bo powinno być "od -360 do 40 punktów" bo jeśli piszemy "od [...] do" to zaczynamy od najmniejszej wartości. To tak jakbyście napisali, że promocja trwa od maja do stycznia (tego samego roku).
Po zmianach będziemy przyznawać i odejmować punkty wyłącznie za działania (lub ich brak) po Waszej stronie.
no tak. Kupujący zgłosi reklamację, odeśle produkt po 10 dniach to rzeczywiście nasze działanie 🤪 albo wymyśli sobie nieistniejący problem, wy mu wypłacicie rekompensatę bez obciążania i cyk -200 pkt. Jak zwykle - lepiej to już było.
@kostas11 @drekenzes głównym celem panelu jakości sprzedaży jest docenienie i wyróżnienie tych sprzedających, którzy wykazują się aktywnym zaangażowaniem w obsługę kupujących. Gdybyśmy przyznawali maksymalną liczbę punktów za sam brak zdarzeń (np. brak reklamacji, brak zwrotów), doprowadziłoby to do sytuacji, w której niemal każdy sprzedający osiągnąłby poziom Super. W efekcie stracilibyśmy możliwość rzeczywistego zróżnicowania i promowania najbardziej zaangażowanych sprzedających.
@kovek nowy sposób liczenia punktów został zaprojektowany tak, aby zrekompensować te punkty za brak zdarzeń w innych obszarach. Na przykład zwiększyliśmy liczbę punktów, które można dostać w mierze Szybkie zwroty wpłat – z 60 do 100. Jeśli ustawisz na swoim koncie automatyczne zwroty wpłat bez wysiłku zyskasz dodatkowe punkty.
Dziękuję za podzielenie się Twoją opinią odnośnie do zapisu punktacji.
@la_nika serio, według Was powinienem robić wszystko żeby mieć zwroty czy reklamacje 😞
Pewnie widzicie że coś się dzieje nie tak u Was, odpływ sprzedawców, ceny niższe poza Allegro, InPopst Buy stąd wasze nerwowe ruchy w ostatnich miesiącach 😞
Tylko to wszystko działa w drugą stronę 😞
Jeśli ustawisz na swoim koncie automatyczne zwroty wpłat bez wysiłku zyskasz dodatkowe punkty.
Ustawie automatyczne zwroty i co z tego, jak tych zwrotów nie mam. Czyli, żeby nie być poszkodowana, muszę robić tak, żeby choć jeden klient w miesiącu zechciał dokonać zwrotu towaru i reklamacji? Dobrze myślę, czy coś mi umknęło 🤔
@ORLOWSKA_design dobrze myślisz, siedziałem opiswałem produkty za co maiłem -100 za brak pytań, zadawałem se sam raz w miesiącu, teraz trzeba będzie poprosić raz w miesiącu znajomego o zakup, wysłać mu **piiip**ołę, niech złoży reklamacje, oddać kasę i dostać punkty 😄
@kostas11 z pytanami mam tak samo 🫣
@ORLOWSKA_design zgłosiłam sprawę Twojego konta i specyfikę sprzedaży w Twojej kategorii do osób, które zajmują się jakością sprzedaży. Najbliższe trzy miesiące to również czas na przeanalizowanie takich przypadków i sytuacji, dziękuję, że do nas napisałaś.
@la_nika a wiesz, że zwroty trzeba zweryfikować? Np. obejrzeć czy kupujący odesłał w ogóle to co miał odesłać, w jakim to jest stanie, czy nadaje się do dalszej sprzedaży, czy kupujący, który zgłosił zwrot 2 sztuk towaru nie odesłał 1 (co jest bardzo częste)?
@Health___Beauty a tu Cię zaskoczę, oddajesz kasę, nawet jak kupujący nada i prześle potwierdzenie, a jak coś będzie potem nie tak wystawiasz fakturę z roszczeniem i do sądu 😄
@kostas11 i się bujasz pół roku, żeby odzyskać 20/30/100 zł?
@la_nika Jeśli dany sprzedawca nie ma zwrotów i zgłaszanych reklamacji, to jest to idealna sytuacja dla Allegro - czyli pełne zadowolenie klienta i brak kosztów wypłat z programu ochrony. Ty napisałaś, że skoro nie mam reklamacji i zwrotów, to jestem gorszy sort, bo nie angażuję się jak inni sprzedawcy, co mają zwroty i reklamacje. A może angażuję się dwa razy bardziej, by uniknąć takich sytuacji? Po co mam sobie i kupującym utrudniać życie? Skoro mam możliwość prowadzenia obsługi minimalizującej złe doświadczenia zakupowe do kupujących, to dlaczego serwis rzuca mi kłody pod nogi? Dlaczego jestem gorszy?
@drekenzes nigdzie nie napisałam, że jesteś "gorszy sort" wręcz przeciwnie, niski wskaźnik zwrotów i reklamacji jest dowodem na wysoką jakość obsługi, co system również premiuje punktami. Celem nie musi być posiadanie maksymalnej ilości punktów w każdej z miar.
Idąc Twoim tokiem rozumowania, musiałabym założyć, że sprzedający, u których pojawiają się reklamacje, są niezaangażowani lub celowo utrudniają życie klientom. Myślę, że wielu sprzedawców nie zgodziłoby się z taką tezą.
@la_nika Sprzedawca z jedną załatwioną reklamacją lub zwrotem będzie w dużo bardziej komfortowej sytuacji niż ten co ma ich 0, bo będzie premiowany dodatkowymi punktami. Ja się w tym momencie czuję jako gorszy sort, i jestem przez system traktowany jako gorszy sort.
Gdybyśmy przyznawali maksymalną liczbę punktów za sam brak zdarzeń (np. brak reklamacji, brak zwrotów), doprowadziłoby to do sytuacji, w której niemal każdy sprzedający osiągnąłby poziom Super.
nie wierzę w to co czytam xD sprzedawcy bez reklamacji, zwrotów i dyskusji byliby oznaczeni jako godni polecenia i Allegro nie może na to pozwolić!