anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż międzynarodowa na Allegro - Webinar 31.01.2023

firmowebuty
#1 Nowicjusz#

Dzień Dobry,

W związku z pomijaniem przez prowadzącą niewygodnych pytań dotyczących sprzedaż zagranicznej za pośrednictwem Allegro chciałbym poruszyć kilka spraw. Z mojej perspektywy wyglada to tak

1. Faktyczna sprzedaż zagraniczna towarów za pośrednictwem Allegro praktycznie nie istnieje, nie przypominam sobie aby jakis obcokrajowiec dokonał u mnie zakupu. Wyjątek stanowią Polacy mieszkający za granica ale jest to jeden zakup na kilka miesięcy.

Dodam, ze codziennie wysyłam przesyłki zagraniczne przez **piiip** i jesli chodzi o sprzedaż zagraniczna dla mnie nie ma sobie równych

2. Sprzedaż do innych krajów ściąga na nas dodatkowe obowiązki, np, sprzedaż do Niemiec rejestracje do Lucid, co nie jest problematyczne przy znajomości Niemieckiego, ale wykonanie obliczeń i sporządzenie raportu już tak. Dochodzi do tego podpisanie umowy z firma recyklingową i opłaty.

Sprzedaż do UK rejestrację do tamtejszego Vat-u, bez tego firmy kurierskie nie wyślą nam przesyłek. Można załatwić to przez biura oferujące takie usługi ale koszty obsługi są przerażające i się to zwyczajnie przestaje opłacać

3. Udział wyświetleń strony Allegro na rynku Niemieckim. Z informacji jakie uzyskałem to zaledwie 0,4%, gdzie **piiip**.de ma aż 71,45, a **piiip**.de 28,2%

Z danych, które znalazłem na stronie z wyświetleniami witryn, ogólne wyświetlenia stron w miesiącu bez podziału na kraje to:

Allegro 670 mln

**piiip** 517 mln

**piiip** 1,489 mld

Ranking stron w Niemczech:

**piiip** 3 miejsce

**piiip** 6

Allegro 587 miejsce

Te statystyki potwierdzałyby % mojej sprzedaży zagranicznej za pośrednictwem Allegro w stosunku do **piiip**.

Co Allegro zamierza zrobić aby te statystyki poprawić?

Jakie Wy macie doświadczenia ze sprzedażą zagraniczną i co sadzicie o sprzedaży zagranicznej za pośrednictwem Allegro?

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

firmowebuty
#1 Nowicjusz#

**piiip**  to platformy konkurencyjne światowe marketplace:

...azon 

..bay

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@firmowebuty Cześć. Dzięki, że podzieliłeś się z nami swoimi przemyśleniami. 🙂 Wciąż pracujemy nad zwiększeniem sprzedaży zagranicznej na Allegro. Między innymi: udostępniliśmy opcję płatności w euro, do metody wysyłki międzynarodowej DPD dodaliśmy metodę DHL, aby umożliwić sprzedającym i kupującym większy wybór, planujemy ruszyć z serwisem na rynki czeski i słowacki. Wraz z przejęciem grupy MALL przejęliśmy też firmę logistyczną WE|DO, która ma sieć automatów paczkowych na terenie Czech. 

Dodatkowo klientom wyświetlamy oferty w języku, który wskażą w swoich ustawieniach konta 

ko_alka_0-1675174729392.png

Aspiracją Allegro jest zostanie liderem sprzedaży e-commerce w Europie Środkowej. 

oznacz moderatorów