anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedaż używanego przedmiotu, zerwanie plomby i zwrot.

dgrmarcin
#8 Zapaleniec

Witam, mam takie otóż zagadnienie, sprzedaję jako firma używane elektronarzędzia, używane i uszkodzone. I trafił mi się rodzynek który zakupił uszkodzona szlifierkę. W aukcji oczywiście parametr "uszkodzony", w opisie z grubsza objawy "silnik iskrzy-narzędzie uszkodzone". Wszystkie elektronarzędzia przed wysyłką plombuję na śrubie specjalną farbą plombującą, żeby w razie zwrotu wiedzieć czy było grzebane czy nie. No i tu wchodzi klient który zwrócił tą oto szlifierkę z zerwaną plombą gwarancyjną i domaga się pełnego zwrotu, argumentując to dokładnie cytuję:

"Witam, jak miałem sprawdzić czy uszkodzenia to nie jest wina szczotek, musiałem sprawdzić że powodem uszkodzenia nie są uszkodzenie szczotki dlatego w pierwszej kolejności zajrzałem do szczoteczek, jedna ze szczotek była uszkodzona ale to nie wina szczotek tylko uszkodzony jest wirnik naprawa jest nie opłacalna mam prawo do zwrotu w ciągu 14 dni"

Nie bawię się w naprawę elektronarzędzi tylko sprzedaje je "as is", w tym wypadku nie mam pewności czy coś nie zostało podmienione lub bardziej uszkodzone. Czy klientowi należy się zwrot ? 

oznacz moderatorów
7 ODPOWIEDZI 7

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

Cześć, @dgrmarcin! Jako firma, nie możesz odmówić zwrotu produktu - jest to prawo, które przysługuje kupującemu. Jeśli jednak klient zwrócił do Ciebie towar w innym stanie, niż to w jakim go wysłałeś - możesz pomniejszyć kwotę zwrotu (ważne jednak, aby uzasadnić przyczynę pomniejszenia zwrotu).  

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

dgrmarcin
#8 Zapaleniec

Dla mnie w tej chwili jest to towar bezużyteczny a nawet niebezpieczny bo nie mam pojęcia czy klient nie wymienił jakiś ważnych elementów w środku, jakbym miał go teraz komuś innemu sprzedać ? Czyli rozumiem, że zgodnie z prawem mogę pomniejszyć wartość towaru o 100% ?, czy tylko takie pisanie jakie jest prawo a i tak klient dostanie zwrot pieniędzy z allegro protect którym mnie obciążycie ? Po to zakładam temat, żeby wiedzieć czy od razu skulić głowę i robić zwrot czy mam jednak prawo odmówić zwrotu.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@dgrmarcin sprzedający może odmówić zwrotu jedynie w określonych sytuacjach, opisaliśmy je w tym artykule. Jeśli w ofercie nie było informacji o ograniczonym prawie do zwrotu lub braku zwrotu, a kupujący nie prosił o fakturę przy zakupie - to nie możesz odmówić klientowi zwrotu i należy zlecić zwrot pieniędzy. Tak jak wspomniałam wcześniej, jeśli produkt trafił do Ciebie w zmienionym stanie - to możesz pomniejszyć kwotę zwrotu i to uzasadnić (nie może to być jednak potrącenie 100% ceny). 

Sandra
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

kakabe_2007
#13 Ambasador

@dgrmarcin Nie możesz pomniejszyć zwrotu o 100% .... Allegro stwierdzi że złom metalowy posiada "jakąś" wartość..... Musisz uzasadnić pomniejszenie zwrotu bardzo dokładnie a i tak nie masz pewności czy Allegro nie zwróci kasy kupującemu i nie obciąży ciebie bo to system "uznaniowy" ..... sam musisz zdecydować ..... 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@dgrmarcin Taki produkt mógłby być traktowany jako niebezpieczny od momentu jak go wysłałeś .Skoro sam piszesz że ich nie sprawdzasz to tak jakby Cię nie interesowało w jakim są stanie i czy czasem nie zagrażają . Warto wiedzieć co się sprzedaje bo łatwiej się można bronić przed roszczeniami klientów.

oznacz moderatorów

M.D-00 Geist
#12 Orędownik

"Warto wiedzieć co się sprzedaje" - ciekawe jak, trzeba byłoby się znać na elektronice i mechanice, otwierać i badać każde urządzenie...

Inna rzecz, że bez wcześniejszego sfotografowania wnętrza, nie wiadomo czy kupujący nie zostawił sobie kilku części.

oznacz moderatorów

dgrmarcin
#8 Zapaleniec

Prawda, mimo wszystko ja je sprzedaje oryginalnie złożone jeszcze przez producenta. Ale dziękuję za pododpowiedz.

oznacz moderatorów