Witam, mam takie otóż zagadnienie, sprzedaję jako firma używane elektronarzędzia, używane i uszkodzone. I trafił mi się rodzynek który zakupił uszkodzona szlifierkę. W aukcji oczywiście parametr "uszkodzony", w opisie z grubsza objawy "silnik iskrzy-narzędzie uszkodzone". Wszystkie elektronarzędzia przed wysyłką plombuję na śrubie specjalną farbą plombującą, żeby w razie zwrotu wiedzieć czy było grzebane czy nie. No i tu wchodzi klient który zwrócił tą oto szlifierkę z zerwaną plombą gwarancyjną i domaga się pełnego zwrotu, argumentując to dokładnie cytuję:
"Witam, jak miałem sprawdzić czy uszkodzenia to nie jest wina szczotek, musiałem sprawdzić że powodem uszkodzenia nie są uszkodzenie szczotki dlatego w pierwszej kolejności zajrzałem do szczoteczek, jedna ze szczotek była uszkodzona ale to nie wina szczotek tylko uszkodzony jest wirnik naprawa jest nie opłacalna mam prawo do zwrotu w ciągu 14 dni"
Nie bawię się w naprawę elektronarzędzi tylko sprzedaje je "as is", w tym wypadku nie mam pewności czy coś nie zostało podmienione lub bardziej uszkodzone. Czy klientowi należy się zwrot ?
Cześć, @dgrmarcin! Jako firma, nie możesz odmówić zwrotu produktu - jest to prawo, które przysługuje kupującemu. Jeśli jednak klient zwrócił do Ciebie towar w innym stanie, niż to w jakim go wysłałeś - możesz pomniejszyć kwotę zwrotu (ważne jednak, aby uzasadnić przyczynę pomniejszenia zwrotu).
Dla mnie w tej chwili jest to towar bezużyteczny a nawet niebezpieczny bo nie mam pojęcia czy klient nie wymienił jakiś ważnych elementów w środku, jakbym miał go teraz komuś innemu sprzedać ? Czyli rozumiem, że zgodnie z prawem mogę pomniejszyć wartość towaru o 100% ?, czy tylko takie pisanie jakie jest prawo a i tak klient dostanie zwrot pieniędzy z allegro protect którym mnie obciążycie ? Po to zakładam temat, żeby wiedzieć czy od razu skulić głowę i robić zwrot czy mam jednak prawo odmówić zwrotu.
@dgrmarcin sprzedający może odmówić zwrotu jedynie w określonych sytuacjach, opisaliśmy je w tym artykule. Jeśli w ofercie nie było informacji o ograniczonym prawie do zwrotu lub braku zwrotu, a kupujący nie prosił o fakturę przy zakupie - to nie możesz odmówić klientowi zwrotu i należy zlecić zwrot pieniędzy. Tak jak wspomniałam wcześniej, jeśli produkt trafił do Ciebie w zmienionym stanie - to możesz pomniejszyć kwotę zwrotu i to uzasadnić (nie może to być jednak potrącenie 100% ceny).
@dgrmarcin Nie możesz pomniejszyć zwrotu o 100% .... Allegro stwierdzi że złom metalowy posiada "jakąś" wartość..... Musisz uzasadnić pomniejszenie zwrotu bardzo dokładnie a i tak nie masz pewności czy Allegro nie zwróci kasy kupującemu i nie obciąży ciebie bo to system "uznaniowy" ..... sam musisz zdecydować .....
@dgrmarcin Taki produkt mógłby być traktowany jako niebezpieczny od momentu jak go wysłałeś .Skoro sam piszesz że ich nie sprawdzasz to tak jakby Cię nie interesowało w jakim są stanie i czy czasem nie zagrażają . Warto wiedzieć co się sprzedaje bo łatwiej się można bronić przed roszczeniami klientów.
"Warto wiedzieć co się sprzedaje" - ciekawe jak, trzeba byłoby się znać na elektronice i mechanice, otwierać i badać każde urządzenie...
Inna rzecz, że bez wcześniejszego sfotografowania wnętrza, nie wiadomo czy kupujący nie zostawił sobie kilku części.
Prawda, mimo wszystko ja je sprzedaje oryginalnie złożone jeszcze przez producenta. Ale dziękuję za pododpowiedz.