Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam ponownie, wczoraj ukończyłem kurs w akademii na temat sprzedaży np. do Czech. Wszystko poruszone w kursie jest dla mnie jasne lecz mam kilka pytań. Sprzedaję w dropie jeżeli jest to istotna informacja. Myślę że zadziała to w ten sposób że załączę etykietę smart wygenerowaną z mojego panelu, przekażę hurtowni i DPD leci do Czech 🙂
A teraz tematy podatkowe - czy muszę coś zmieniać w formie prowadzenia swojej działalności ? Czy wpływa to jakoś na VAT? Czy trzeba załatwiać jakieś dokumenty wywozowe itp ?
Czy po prostu mogę od razu przystąpić do takiej sprzedaży?
@ToylandiaBB Konsultuję tę sprawę. Wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@ToylandiaBB Przekazano mi, że poruszone kwestie powinieneś omówić z biurem księgowym lub doradcą podatkowym.
Próg unijny wynosi 10 000 EUR i póki go nie przekroczysz, miejscem opodatkowania jest Polska. Jednocześnie jeśli chcesz płacić podatek w kraju, do którego wysyłasz towary (nawet jeżeli nie przekroczysz progu), zarejestruj się do celów podatkowych w danym kraju lub do procedury VAT One Stop Shop (OSS) w Polsce.
Gdy przekroczysz próg unijny, miejsce opodatkowania zależy od kraju, do którego wysyłasz towary. Wtedy należy się zarejestrować się do celów podatkowych VAT w danym kraju lub zarejestrować się do VAT One Stop Shop (OSS) w Polsce.
A jak to jest z VAT OSS.
Allegro liczy sprzedaż w koronach czeskich, a OSS rozliczamy w EUR
@efinchpl W tej kwestii sugeruję, abyś skontaktował się z biurem rachunkowym.