anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Towar wysłany - A konto permamentnie zablokowane - Kto zapłaci za towar?

Okazjowo_PL
#7 Wielbiciel#

Dzień dobry. Otóż przedwczoraj sprzedałem towar, moje konto po tym zostało zawieszone. Gdy napisałem maila do allegro, by zapytać o co chodzi - to zostałem poproszony o zdjęcie weryfikacyjne dowodu, który leży obok sprzedawanej rzeczy. Zdjęcie zgodnie z zaleceniami, nie modyfikowane w żaden sposób - po chwili wysłałem. Była to rozmowa mailowa z Panem Szymonem.

W między czasie zostałem poproszony przez allegro o wysłanie zdjęcia weryfikującego w sporze, który utworzyła osoba kupująca odemnie towar. Poprosiliście mnie o wysłanie potwierdzenie nadania paczki. Jak mnie o to poprosiliście - to odrazu nadałem paczkę i wysłałem Wam potwierdzenie przelewu.

I teraz pojawia się najistotniejsza część tego wszystkiego. Nagle odzywa się do mnie na maila Pani Agnieszka. Informująca, że moja weryfikacja przebiegła niepomyślnie i nie mam możliwości odwieszenia konta. Najśmieszniejsze jest to, że dostałem taką informację jak wysłałem paczkę.

Teraz pytanie, kto zapłaci mi za towar który wysłałem, około 1,5 tysiąca? Może Pani Agnieszka ? A może Pan Szymon?

To co się dzieje na allegro to jakaś kpina.

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14

xyz96
#21 Demiurg#

Masz zablokowane pieniądze w Allegro Finanse? To są Twoje pieniądze, Allegro prędzej czy później będzie Ci musiało je oddać, o ile kupujący nie zgłoszą problemów.

oznacz moderatorów

Okazjowo_PL
#7 Wielbiciel#

Jest napisane, że wypłaty są nieaktywne.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Okazjowo_PL Czyli nie bardzo rozumiem . Wysłaleś towar za ,który klientka nie zapłaciła ? , bo jeśli zapłaciła masz środki na koncie AF tylko z racji zawieszenia konta nie możesz ich wypłacić . Transakcja przejdzie pomyślnie , klientka ZAKOŃCZY DYSKUSJĘ , odblokują Ci konto i wypłacisz .

oznacz moderatorów

Okazjowo_PL
#7 Wielbiciel#

Zablokowanie konta było odrazu po sprzedaży towaru - z automatu. Dopiero później została utworzona dyskusja przez kupującego.  Ale te zawieszenie konta nie było przez to, że kupujący utworzył spór. Zawieszone zostało automatycznie, ot tak, bez powodu.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

Okazjowo_PL przy droższych produktach to norma na allegro dla nowych sprzedających . POK niestety jest sporym obciążeniem , a bezustanne podnoszenie prowizji to droga do nikąd .

oznacz moderatorów

Okazjowo_PL
#7 Wielbiciel#

No i to jest właśnie bardzo uciążliwe dla sprzedawców, strasznie allegro robi pod górkę. Na to pewnie wszystkie czynniki się składają, jak; kategorie oznaczone czerwoną flagą, w których występuje duży współczynnik oszustw, staż konta, kwota sprzedanego produktu, jak system bezpieczeństwa zauważy problem w którejś z tych kwestii to wtedy użytkownik jest dogłębniej sprawdzany i patrzy na takie rzeczy jak adres ip, informacje o przeglądarce itp. Myślę, że tak to może działać.

Pytanie tylko czemu blokują normalnych użytkowników i nawet po wysłaniu dokumentu tożsamości oraz udowodnieniu, że towar się posiada - to jest problem z odblokowaniem. Chore te allegro.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@msniezek 

proszę o podstawy prawne działań allegro w tym przypadku

oznacz moderatorów

Knowhere
#21 Demiurg#

@Okazjowo_PL "Nagle odzywa się do mnie na maila Pani Agnieszka" - ta słynna (na tym forum) Pani Agnieszka z Działu Bezpieczeństwa Transakcji Allegro (czy jak to tam się nazywa)?😁

"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄

oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@Okazjowo_PL Możesz sprawę wyjaśniać z Allegro a dodatkowo złożyć reklamację z powodu zablokowania Ci korzystania z usługi za którą płacisz. Jeśli się nie mylę, a nie wydaje mi się, to od nowego roku jesteś konsumentem dla Allegro jeśli chodzi o korzystanie z ich usług platformy sprzedażowej.

Opinia na Allegro może być śmieszna ciekawa lub druzgocąca

Link do pomocy Allegro Kliknij i napisz

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Okazjowo_PL Podstawą zawieszenia konta jest pkt. 2.13 regulaminu Allegro: "W sytuacji, gdy Konto lub działalność Użytkownika w ramach Allegro wymaga dodatkowej weryfikacji danych, o których mowa w art. 2.1. lub 2.3, lub w przypadku powzięcia przez Allegro.pl uzasadnionych obaw co do bezpieczeństwa Konta lub Transakcji, dotyczących w szczególności nieuprawnionego przejęcia Konta przez inną osobę, lub w przypadku naruszenia Regulaminu przez Użytkownika, Allegro.pl może:

a. uzależnić korzystanie z Allegro lub poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro od potwierdzenia przez Użytkownika odpowiednimi dokumentami jego wiarygodności, w tym tożsamości,

b. czasowo ograniczyć dostęp do poszczególnych usług świadczonych w ramach Allegro,

c. zawiesić na czas określony lub nieokreślony Konto Użytkownika,

d. zastosować mechanizmy lub narzędzia blokujące działanie botów lub innych narzędzi informatycznych lub programistycznych, o których mowa w art. 10.11." 

W korespondencji mailowej poinformowaliśmy @Okazjowo_PL, że w związku z tym konieczne jest przedstawienie dokumentów, które pozwolą nam sprawdzić jego wiarygodność jako Sprzedającego. Wzięliśmy pod uwagę wszelkie dostępne nam dane i informacje na temat tego konta oraz przesłane pliki, ale potwierdziliśmy, że nie są one wiarygodne, dlatego też konto pozostanie zawieszone.

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@_HolaOla_ Chyba Ci się wkradł błąd w ostatnim zdaniu 😉

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@ZibiK30 +1 punkt za spostrzegawczość 😉 Zgadza się, poprawione. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

Dodam jeszcze odpowiedź kupującego w dyskusji na fakt przesłania dowodu nadania, do oceny czytających (podkreślenia moje):

Witam. Szanowny Panie, pragnę nadmienić że wybrałem sposób dostawy "Dostawa przez sprzedającego - przedpłata - 50,00 zł" z uwagi iż pańskie dane są z Warszawy, mógłbym wtedy na miejscu obejrzeć zakupiony sprzęt. Paczka dziś została wysłana z Gdyni Pocztą Polską-ekonomiczna paczka pocztowa , podejrzałem status nadesłanego listu przewozowego, widnieje w nim adnotacja iż przesyłka waży 0,2 kg, nie trudno się domyślić że nie jest to zakupiony laptop którego waga powinna wynosić wraz z opakowaniem 4-5 kg. Sądzę że jest to typowe działanie w odciągnięciu w czasie na konsekwencje transakcji. Przesyłka jeżeli dotrze zostanie otwarta przy kurierze Poczty wraz z świadkiem dla potwierdzenia zawartości.

Istotny jest też fakt, że dowód nadania w dyskusji został wysłany w formie dwóch zdjęć - na jednym są wypełnione dane adresata, na drugim numer przesyłki. To dość nietypowa metoda udowadniania, że wywiązano się z transakcji.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

ZibiK30
#18 Luminarz#

@Okazjowo_PL Tak czytam i czytam i nie wiem czy coś pominąłem bo nie widzę tego.

Miałeś wysłać zdjęcie własnego dowodu osobistego przy laptopie który ma zostać wysłany, tak?

Następnie w dyskusji poproszono Cię już o zdjęcie nadania wysyłki?

Co oznacza dostawa z przedpłatą 50 PLN i skąd cena 1500 PLN o której piszesz? Czy Towar miał zostać wysłany za pobraniem? a przedpłata jak rozumiem ewentualnym zabezpieczeniem przed nieodebraniem przesyłki?

Sprawa powinna się wyjaśnić jak odbierze przesyłkę odbiorca i potwierdzi towar który zakupił. Jednak nie rozumiem Twoich obaw o te 1500 PLN, skąd one się biorą?

oznacz moderatorów