"Ważne jest tutaj przywołanie wymagań Rozporządzenia (WE) 853/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 roku ustanawiającego szczególne przepisy dotyczące higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego (Dz. U. L 139 z 30.4.2004, str. 55), które stosowane są przez producentów mięsa, drobiu, wyrobów mięsnych, wędlin, nabiału, itp. Przepisy te wymagają, aby transport prowadzony był według poniższych kryteriów: mięso świeże (czerwone) – poniżej +7°C, mięso drobiowe (białe) – poniżej +4°C, mięso podrobów – poniżej +3°C, produkty z mięsa mielonego – poniżej +2°C.
Opakowania jednostkowe i zbiorcze
Wskazane powyżej warunki nie dotyczą jednak produktów pochodzenia zwierzęcego w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych (wędliny, mięso, nabiał, itp.), które również zaliczane są do produktów pochodzenia zwierzęcego. Ustawodawca dla tej grupy produktów nie określił szczegółowych warunków transportu, przerzucając odpowiedzialność i określenie wymagań na producentów. W związku z tym firmy transportowe przed przyjęciem zlecenia transportu tego typu produktów, powinny szczegółowo określić warunki przed przyjęciem zlecenia w celu ich spełnienia." cytat z prawo.gospodarka.pl
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I ROZWOJU WSI1) z dnia 29 czerwca 2004 r.
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku:
"§ 41. Produkty mięsne transportuje się:
1) w temperaturze przewidzianej dla danego rodzaju produktu mięsnego;
2) w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie lub uszkodzenie, biorąc pod uwagę czas i środki transportu oraz warunki klimatyczne.
§ 42. Opakowania transportowe i środki transportu, którymi są przewożone produkty mięsne, czyści się i odkaża przed każdym ich użyciem."
Do tego lokalni rolnicy, mogący transportować w granicach województwa i ościennych powiatów.
W związku z powyższym wystarczy zapakować kilo schabowego hermetycznie, następnie umieścić w izotermie styropianowej-plastikowej (termo-boxy), razem z wkładem mroźniczym i wysłać kurierem z gwarancją dostawy 24H.
Przez kilka lat zamawiałam głęboko mrożone mięso dla psa (-18 st C), które przyjeżdżało kurierem, włożone w kartonowe pudełko, wyścielone styropianem i owinięte streczem. Często przyjeżdżało po 2 dniach od wysyłki, w upale 40 st i było dalej zamrożone ! Wnioskuję, że zwykły schabowy (transport do +7) też wytrwa w odpowiedniej temp na jakimś wkładzie mroźniczym.
Brakuje tylko aprobaty Allegro (wiadomo, że jak Allegro się uprze, to nie ma zmiłuj), by SANEPID nie karał małych firm, często ekologicznych. Zdecydowanie wolałabym takie mięso niż te nafaszerowane i nastrzykiwane z ogólnodostępnych sieci marketów - do tego wcale nie polskie.
Dodatkowym atutem aprobaty sprzedaży mięsa przez Allegro byłaby możliwość (dla tysięcy użytkowników) zrobienia tygodniowego planu gotowania posiłków, w jakiejś aplikacji ze zdrowym żywieniem, z niej jednym kliknięciem transfer dań obiadowych na listę zakupów w aplikacji zintegrowanej z Allegro. Tym sposobem "jednym" kliknięciem zakupy na cały tydzień byłyby pod moimi drzwiami.
Co o tym sądzicie? Czy taki transport mięsa nie byłby lepszy, niż schabowy w reklamówce, leżący obok koła zapasowego, w brudnym bagażniku "Poloneza" ?