Transport mięsa, a sprzedaż na Allegro

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam,
Jako kupujący prawie wszystko na Allegro od 14 lat, brakuje mi w ofercie mięsa i nabiału. Wygląda na to, że zarówno producenci, jak i firmy transportowe boją się SANEPIDu - moim zdaniem niepotrzebnie, gdy wtrąci się Allegro 🙂
Przepisy dla mięsa w opakowaniach jednostkowych wydają się nie być drastyczne:
Opakowania jednostkowe i zbiorcze
Wskazane powyżej warunki nie dotyczą jednak produktów pochodzenia zwierzęcego w opakowaniach jednostkowych lub zbiorczych (wędliny, mięso, nabiał, itp.), które również zaliczane są do produktów pochodzenia zwierzęcego. Ustawodawca dla tej grupy produktów nie określił szczegółowych warunków transportu, przerzucając odpowiedzialność i określenie wymagań na producentów. W związku z tym firmy transportowe przed przyjęciem zlecenia transportu tego typu produktów, powinny szczegółowo określić warunki przed przyjęciem zlecenia w celu ich spełnienia." cytat z prawo.gospodarka.pl
w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji i dla produktów mięsnych oraz innych produktów pochodzenia zwierzęcego umieszczanych na rynku:
"§ 41. Produkty mięsne transportuje się:
1) w temperaturze przewidzianej dla danego rodzaju produktu mięsnego;
2) w sposób uniemożliwiający ich zanieczyszczenie lub uszkodzenie, biorąc pod uwagę czas i środki transportu oraz warunki klimatyczne.
§ 42. Opakowania transportowe i środki transportu, którymi są przewożone produkty mięsne, czyści się i odkaża przed każdym ich użyciem."
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
spotkałem się ostatnio z ofertami wędlin (dziczyzna), a sery były i są od dawna na portalu.
Dobra rada zaczyna się od milczenia

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wędliny i sery są dostępne i serio nawet by mi do glowy nie przyszlo tego szukać gdyby nie post wyzej.
Takie aukcje nie są dla mnie, ja podziekuje.Tym bardziej surowe mięso 😕
Ciekawi mnie jak sie ma do tego zastosowanie ustawy konsumenckiej ktora pozwala kupującemu na odstąpienie od umowy zawartej na odleglość.
Oddaje bo śmierdzi 🙂 paczka przychodzi po prawie 4 tygodniach 🙂 no faktycznie smierdzi 🙂