Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
To zaczyna się robić nieznośne, po raz któryś z rzędu muszę się tłumaczyć z waszej niekompetencji . Jak można zarzucać że moja oferta naruszała prawa autorskie.Kasety są oryginalne , wyprodukowane w Polsce przez przedstawicielstwa zagranicznych wytwórni , jak byk na samym środku okładki umieszczone są hologramy Zaiks (Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych)
Sprawa dotyczy kaset : SWV – Greatest Hits / MC / NOWA / FOLIA i Emma Bunton – A Girl Like Me / MC / NOWA / FOLIA , nie mogę podać numerów usuniętych ofert bo wylądowały w czarnej dziurze . Proszę o natychmiastowe cofnięcie upomnień i nie nękanie mnie w przyszłości.
ps. numery ofert dotyczą jeszcze raz wystawionych , inaczej nie moglem wypełnić tego formularza , żądacie numerów ofert , ale po usunięciu z licytacji są one niedostępne
Cześć, @musicman.fm. Już konsultuję tę sprawę. Niedługo wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
prawa autorskie to skomplikowana sprawa np: ktoś może mieć prawa czasowe
zaiks to nie jedyna organizacja tego typu
@RED To złożony problem. Prowadziłam z rodzicami pensjonat i co roku koło sylwestra odzywał się ZAiKS i STOART z zapytaniem, czy nie organizujemy imprezy sylwestrowej. STOART uciekał się nawet do gróźb. Raz do nas wpadli, ale ojciec ich pogonił i jasno zaznaczył, że gdy raz jeszcze będą nam grozić, sprawę odda do sądu i już nam dali spokój. Zgłębiając temat, na jednym forum przeczytałam, że ZAiKS wcale nie jest przejrzysty, bowiem nie ma jasności, którzy wokaliści, zespoły są pod ich "opieką". Natomiast płyty CD, winylowe, kasety z hologramem ZAiKSu z pewnością są oryginalne.
Prawa autorskie i odsprzedaż nośników audio-wideo to dwie różne kwestie. W przypadku odsprzedaży płyt czy kaset, liczy się to, że zostały one legalnie wprowadzone do obrotu. Zmiana licencjonodawcy, nie wpływa na wcześniej wyprodukowane egzemplarze.
A jeżeli chodzi o organizacje zajmujące się prawami autorskimi to mamy:
- Związek Artystów i Kompozytorów Scenicznych (ZAiKS)
- Związek Producentów Audio-Video (ZPAV)
- Stowarzyszenie Artystów Wykonawców Utworów Muzycznych i Muzyczno-słownych (SAWP)
- Związek Artystów Wykonawców STOART
Na nieszczęście organizacje te nie współpracują ze sobą. Formalnie trzeba więc opłacić ZAiKS (tantiemy dla kompozytora), ZPAV (tantiemy dla producenta nośnika) o jedną z organizacji artystów wykonawczych (bo w końcu ktoś to musi zaśpiewać). Czasem zdarza się że piosenkarz i zespół są w dwóch różnych organizacjach i formalnie trzeba opłacić wtedy obie.
Ps. STOART zasłynął z pobierania tantiem za odtwarzanie muzyki na licencji Creative Commons (bo twórcy mogą zmienić zdanie).