Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry
Czy mogę za pośrednictwem Allegro sprzedać - użyczyć prawa autorskie do zdjęć, które wykonałem? Technicznie planowałbym to tak, że po zakupie wysłałbym mailem albo po prostu w przesyłce podpisane pismo użyczające prawa autorskie (treść umowy widniałaby w ogłoszeniu) i link do zdjęć w wysokiej rozdzielczości, w zdjęciach w pozycji zakupu byłyby miniaturki. Wydaje mi się to wszystko logiczne, czy jednak jest zgodne z zasadami Allegro?
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, że jeżeli taka transakcja jest regulaminowo możliwa, to nie spełnia warunku "sprzedaży okazjonalnej" i musiałbym odprowadzić od niej podatek (działalność nierejestrowana) ale to już poza Allegro.
Pozdrawiam
Marek Czerwiński
@mczerwinski3 chyba nie ma tego na liście pozycji zakazanych (Jakich przedmiotów nie można wystawiać na Allegro, a jakie można wystawiać warunkowo) tylko musiałbyś to umieścić w odpowiedniej kategorii i odpowiednio utworzyć opis.
Może @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_ powiedzą więcej na ten temat
Dziękuję. Przeanalizowałem zasady - co prawda jest "Na Allegro nie możesz sprzedawać adresów stron WWW (linków), adresów serwerów FTP oraz informacji lub instrukcji, które nie mają charakteru usługowego. " ale tu nie chodzi o sprzedaż linku tylko udostępnienie własności intelektualnej. Poproszę jeszcze prawnika o propozycję umowy o przeniesienie praw autorskich.
Pozdrawiam Marek Cz
Prawnik a Allegro to może nie być to samo, lepiej zapytać Allegro. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Oczywiście, jak najbardziej tylko jeżeli będzie zielone światło ze strony Allegro to trzeba będzie jeszcze to sensownie ułożyć żeby miało ręce i nogi.
@mczerwinski3 W której kategorii chciałbyś wystawić taką ofertę?
Nie mam pomysłu. Ale wydaje mi się, że jeżeli zdjęcia byłyby stricte artystyczne, to do jakiejś kategorii artystycznej. Dokumentowe (zdjęcia archiwalne jakichś nieistniejących albo zmienionych miejsc) - do historycznej. O ile w obecnej chwili wystawiam rzeczy wyłącznie po to, by się ich pozbyć (opróżniam generalnie piwnicę), to w wypadku zdjęć myślałbym docelowo nawet pójść w kierunku może zarejestrowanej działalności - zaczynając od opodatkowanej działalności nierejestrowanej.
@mczerwinski3 Konsultuję tę sprawę. Niestety prawdopodobnie odpowiedź otrzymam dopiero po weekendzie, dlatego proszę Cię o cierpliwość.
Nie ma problemu
@mczerwinski3 Przepraszam, że musiałeś długo czekać na odpowiedź.
Przekazano mi, że wystawienie proponowanej przez Ciebie oferty byłoby możliwe jedynie w kategorii ogłoszeniowej, bez opcji Kup Teraz.
Dziękuję bardzo za informacje
Pozdrawiam
Marek Cz