anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Upomnienie od allegro - towar nowy a w opisie - sprawdzone ukompletowanie

MAMY ROZWIĄZANIE!
ateixpl
#8 Zapaleniec#

Pojawił się problem z wystawianymi aukcjami.

Towar, który sprzedaję jest fabrycznie nowy, bez śladów użytkowania kompletny. Dodaję też, że zawartość opakowania została sprawdzona i jest zgodna ze specyfikacją. Takie też opisy stosuje w wystawionej aukcji. Niestety bot allegro usunął aukcję gdyż wg "opinii" bota informacja znaleziona w opisie aukcji wskazuje, że towar nie spełnia parametru nowy.

Ponadto chcąc niejako zachęcić potencjalnego klienta posiadając na prywatny użytek ten sam model sprzętu dodałem opis, że bez problemów pracuje w środowisku Windows i Mac jak i współpracuje z różnymi typami telewizorów. Rzecz jasna sprzedawany i wystawiony na aukcję produkt był zapakowany, w fabrycznym opakowaniu a mimo tego bot usunął tą aukcje.

Chciałbym dodać, że zastosowana przez Allegro definicja towaru nowego nie jest zgodna w całości z definicją UOKiK, gdyż w chwili gdy sprzedajemy nowy towar i klient go zwróci to po pierwsze nie jest zobowiązany do zwrotu w oryginalnym opakowaniu a po drugie opakowanie może być otwarte.

W takim wypadku UOKiK stoi na stanowisku, że towar w dalszym ciągu jest nowy niezależnie od tego w jakim stanie jest opakowanie.

W związku z powyższym proszę o wyjaśnienie dlaczego Wasze boty zamykają wystawione aukcje, w których opis umożliwia  dokładne zapoznanie się klienta z towarem i jest zgodny z prawdą ?

Czy zwrócony przez Klienta bez podania przyczyny lub z jej podaniem ale bez zgłoszenia reklamacji nowy towar jest w dalszym ciągu nowy jeśli spełnia warunki ale opakowanie jest otwarte / uszkodzone / zastępcze ?

Czy biorąc pod uwagę Wasze podejście do parametru stan towaru w przypadku jego zwrotu mam obniżać kwotę zwracanej klientowi wpłaty o na przykład połowę, gdyż nie będę mógł tego towaru wystawić jako nowy ?

Chciałbym wystawiać aukcje zgodnie z Waszym regulaminem zatem zależy mi na jednoznacznej i spójnej odpowiedzi na zadane powyżej pytania.  

oznacz moderatorów
16 ODPOWIEDZI 16
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@ateixpl Ale co ma wspólnego stanowisko UOKIKu (przypuszczam, że chodzi o jakąś decyzję odnośnie praktyk ograniczenia prawa do zwrotu) do stanu produktu opisanego w Twojej ofercie? 

Przecież UOKIK twierdzi (zgodnie z prawem), że kupujący może zwrócić przedmiot bez oryginalnego opakowania, używany oraz pozbawiany istotnych części a nawet NIESPRAWNY -  sprzedawca NIE MA PRAWA odmówić przyjęcia takiego zwrotu. 

Ty bierzesz takie stanowisko UOKIKu i dopisujesz do niego jakieś swoje nowe teorie o których tam nie było mowy. No chyba, że teraz wrzucisz tutaj to stanowisko UOKIKu w którym będzie wprost napisane "Towar jest nowy niezależnie od stanu oryginalnego opakowania". 
Czekam.

oznacz moderatorów
ateixpl
#8 Zapaleniec#

Ja nie neguję tego, że klient może zwrócić towar w dowolnym opakowaniu. Zgodnie z obowiązującym prawem ma taką możliwość, neguję natomiast brak możliwości wystawienia ponownie takiego towaru z parametrem nowy. Wg stanowiska UOKiK taki towar jest w dalszym ciągu nowy i jako nowy można go dalej sprzedawać w tym wystawić na allegro z parametrem nowy.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ateixpl szczegółowe informacje na ten temat możesz otrzymać kontaktując się za pomocą formularza. Nie jestem w stanie podpowiedzieć jaki stan powinieneś wybrać dla tego produktu, gdy do wyboru jest Nowy, Używany albo Powystawowy być może nie warto pisać w opisie oferty, że opakowanie zostało otwarte, żeby sprawdzić, czy wszystko jest ok. Jeśli produkt jest nowy, to jest to wystarczająca informacja. 
Informacje na temat parametru stan, są dostępne w tym artykule oraz w regulaminie
Nowy – ta wartość określa produkt całkowicie nowy, czyli nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i nieuszkodzony. Musi znajdować się w oryginalnym opakowaniu i mieć nieuszkodzone oznaczenia producenta – na przykład metki przy ubraniach. Produkt ten nie może mieć śladów użytkowania.
Otwarte opakowaniePrzepakowany lub Nowy bez metki – każda z tych wartości określa produkt, który może nie mieć oryginalnego opakowania lub opakowania ochronnego. Może być w opakowaniu zastępczym lub opakowaniu oryginalnym, które nie jest zapieczętowane. Produkt jest w dobrym stanie i ma oryginalne akcesoria. Nie jest zużyty, a ewentualne ślady użytkowania mają związek wyłącznie z jego przepakowaniem.
W przypadku sprzedaży produktu, który został zwrócony w uszkodzonym opakowaniu, możesz określić stan jako np. Przepakowany. Nie możesz obniżać kwoty zwroty ze względu na zniszczone opakowanie.  
W przypadku informacji o Windowsie, Macu i różnych typach telewizorów, nie wiem jakiej oferty to dotyczy, ale w opisie oferty powinny znajdować się tylko informacje dotyczące sprzedanego przedmiotu, jeśli więc pisałeś o innych produktach, automat mógł uznać to za naruszenie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ateixpl
#8 Zapaleniec#

Ok, to już wiem coś więcej. Jednakże skoro w trakcie wystawiania przedmiotu istnieje możliwość wyboru stanu opakowania (często jest to obowiązkowe a czasami alternatywne) to czy w takim wypadku towar nowy może mieć stan opakowania inny niż nowy zgodnie z możliwościami, które daje formularz czy też nie ? No bo z jednej strony są do wyboru warianty ale z drugiej strony w przypadku towaru nowego nie za bardzo można inny wariant niż oryginalne opakowanie wybrać ?

Druga sprawa - wiem, że nie mogę obniżyć wartości zwrotu towaru z przyczyny uszkodzonego opakowania jednakże sprzedałem nowy towar w oryginalnym opakowaniu, towar wrócił po zwrocie bez oryginalnego opakowania i w takim wypadku nie mogę go wystawić i sprzedać jako nowy więc muszę go wystawić z opisem na przykład po zwrocie, co w skuteczny sposób ograniczy liczbę potencjalnych klientów chociażby dlatego, że nie będę mógł go u Was promować. W takim wypadku wartość towaru spadnie i spowoduje stratę sprzedawcy.

Trzecia sprawa tak niejako przy okazji. Czy jeżeli wyedytuję aktywną ofertę dokonując zmiany w samym opisie towaru - system uzna to jako naruszenie czy też nie ? Czy w przypadku konieczności dokonania zmian w opisie wystawionego przedmiotu lepiej zakończyć aukcję i wystawić ten przedmiot ponownie jako podobny ? 

oznacz moderatorów
sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@ateixpl "Wg stanowiska UOKiK taki towar jest w dalszym ciągu nowy i jako nowy można go dalej sprzedawać w tym wystawić na allegro z parametrem nowy." 

Ja to chyba niewyraźnie piszę ... w takim razie prosiłbym o jakiś konkretny odnośnik do takiego oficjalnego stanowiska UOKIKu. 

"wiem, że nie mogę obniżyć wartości zwrotu towaru z przyczyny uszkodzonego opakowania jednakże sprzedałem nowy towar w oryginalnym opakowaniu, towar wrócił po zwrocie bez oryginalnego opakowania" 

Już w pierwszym słowie się pomyliłeś, bo nic nie wiesz. 

oznacz moderatorów
ateixpl
#8 Zapaleniec#

Chyba jednak będę polegał na wiedzy moderatorów, nie mam ani czasu ani przyjemności na kontynuację tej rozmowy z Tobą.

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ateixpl jeśli wybierasz stan nowy, to powinien on spełniać definicję, którą podałam wcześniej, dotyczy ona też opakowania. Jeśli produkt jest nowy musi znajdować się w oryginalnym, nieotwartym, nieprzepakowanym opakowaniu. 
Rozumiem, że zwrot przedmiotu w zniszczonym opakowaniu może zmniejszyć wartość tego przedmiotu, ale tutaj obowiązują przepisy, które regulują, że opakowanie nie może wpłynąć na zmniejszenie wartości zwracanego przedmiotu. 
Możesz zmienić opis oferty w dowolnym momencie, ale nie możesz zmienić parametru jeśli zmienia to właściwości produktu (np. nie możesz zmienić parametru stan). 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
SmartElektrooo
#8 Zapaleniec#

A co w przypadku gdyZrzut ekranu (475).png

nie mam do wyboru poprawnego stanu przedmiotu ? jest "Nowy" lub " Używany" 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@SmartElektrooo powinieneś wybrać odpowiedni dla tego przedmiotu. 
Nowy – jeśli jest to produkt całkowicie nowy, czyli nieużywany, nieotwarty, nieprzepakowany i nieuszkodzony. Jest w oryginalnym opakowaniu i ma nieuszkodzone oznaczenia producenta oraz nie ma śladów użytkowania. 
Używany – jeśli był wcześniej używany. Może mieć ślady użytkowania, ale jest w pełni sprawny i działa zgodnie z przeznaczeniem. Produkt określony jako Używany może nie mieć niektórych części lub akcesoriów – na przykład śrub (w przypadku mebli).

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
SmartElektrooo
#8 Zapaleniec#

Ale chcę wystawić produkt, który wrócił od klienta, jest nie używany, opakowanie otwarte. (Klientowi nie pasowała wtyczka.) Nie mam do wyboru stanu "Po zwrocie"

oznacz moderatorów
HouseDecorPoland
#2 Obserwator#

Ja mam podobnie, od wczoraj allegro usunęło mi już ponad 200 aukcji bo nie zgadza się stan z opisem. Prowadzę outlet i w większości mam towar po zwrocie, a bardzo często nie ma możliwości wybrać stanu po zwrocie lub powystawowy. To jest naprawdę śmieszne, ten problem ciągnie się już od 4 lat, kontaktowałem się z prośbą o dodanie wyboru różnych stanów to dostałem wiadomość, żeby napisać dokładnie w której podkategorii chcę takie opcje. Napisałem, że do wszystkich bo mam bardzo szeroką gamę produktów, to dostałem odpowiedź, że się nie da. Śmiech na sali.

oznacz moderatorów
SmartElektrooo
#8 Zapaleniec#

Od kilku dni są usuwane oferty dla tego że stan "Nowy" nie zgadza się z opisem "Powystawowy" chciałem przejrzeć wszystkie oferty i poprawić, lecz jaki stan mam wybrać, na produkt powystawowy, skoro jest możliwość tylko Nowy lub Używany ?Zrzut ekranu (475).png

oznacz moderatorów
KOGIEL_T
#17 Koryfeusz#

@SmartElektrooo  towar był używany, do ekspozycji na wystawie, więc jest używany

oznacz moderatorów
ploma
#11 Animator#

@la_nika 

Temat był już "wałkowany", ale jak widać Allegro nic z tym nie robi. Oczywiście cenna jest podpowiedź "Nie jestem w stanie podpowiedzieć jaki stan powinieneś wybrać dla tego produktu, gdy do wyboru jest Nowy, Używany albo Powystawowy być może nie warto pisać w opisie oferty, że opakowanie zostało otwarte", ale nie chodzi o to, żeby znależć sposób na furtkę w regulaminie i oszukać boota tylko, żeby to było po prostu uczciwe. Wystarczy dodać do wyboru stan nowy/używany i WYRAŹNY wybór stanu opakowania. Klient będzie wiedział dokładnie co dostanie. 

Cały czas są miedzy innymi problemy z częściami samochodowymi typu klocki/tarcze. Do jednego samochodu jest kilka wersji. Klient kupuje, nie pasują i zwraca. Nikt do nikogo nie ma pretensji. Tylko dlaczego mam to ponownie wystawić jako używane, skoro ma otwarte opakowanie? A tylko te dwa stany są do wyboru. 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@ploma @SmartElektrooo @HouseDecorPoland @ateixpl zgłoszę Wasze uwagi do zespołu, który zajmuje się tym parametrem i dam znać, gdy otrzymam odpowiedź. 
Podsumowując:
- brakuje możliwości podania stanu opakowania w każdej kategorii,
- co w sytuacji gdy produkt jest nowy, nieużywany, ale jest po zwrocie (w nieoryginalnym opakowaniu lub zniszczonym opakowaniu), a do wyboru są tylko Nowy lub Używany,
- brakuje stanu "Po zwrocie".  

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
ploma
#11 Animator#

👍

oznacz moderatorów