anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Utrata tytułu super sprzedawcy przez urlop.

MAMY ROZWIĄZANIE!
Ozdoby3D
#8 Zapaleniec#

Witam

W lipcu miałem 2 tygodniowy urlop który również ustawiłem na allegro, przez ten czas nic nie wysyłałam, lecz kupujący robili zakupy.

Dziś dostałem @ z informacją o utracie tytułu Super Sprzedawcy przez brak uzupełnionych nr przesyłek w terminie.

Dziwi mnie że taka duża firma nie potrafi napisać algorytmu który uwzględni to.

Allegro przy tak wysokich prowizjach Wasi programiści 1,5zł K chyba powinni to uwzględnić.

oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39
pulkownik66
#19 Nestor#
oznacz moderatorów
FHS-Sklep
#8 Zapaleniec#

Niestety allegro ma cie gdzieś i twój urlop

oznacz moderatorów
Ozdoby3D
#8 Zapaleniec#

Co za #$@##

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

@Ozdoby3D, pipy, tak, wiemy 🙂

oznacz moderatorów
Gasmin_pl
#12 Orędownik#

Już dużo wątków na ten temat. Nie powinno być wcale tej opcji urlopu. Każde twoje zamówienie - to jest zawarta umowa kupno-sprzedaży. Jak przyszedłeś tutaj, pogodziłeś się z tym (czytaj podpisałeś umowę), że wysyłasz towar, powiedzmy, w ciągu 24 godzin, odpowiadasz na pytania w ciągu 24 godzin. To, że na Allegro istnieje przycisk Urlop, nie oznacza, że w czasie twojego urlopu możesz nie wykonać podpisanych przez ciebie obowiązków. Ten przycisk Urlop daje tylko jedyne - informuje Twoich klientów, że wysyłka może się opóźnić. Ale nie zwalnia Cię z obowiązku wywiązania się z umowy, podpisanej z klientem. Allegro wie o tym, dlatego wszyscy kto korzysta z tej opcji są ukarane w różne sposoby. Jest to wielka pułapka. Zamykaj aukcje i po powrocie wznów - zobaczysz będzie lepsza jakość sprzedaży.

oznacz moderatorów
FlowGaming
#8 Zapaleniec#

Hmm, a nie byłoby dobrym sposobem zamiast zamykać aukcję i całkowicie pozbyć się możliwości sprzedaży podczas urlopu, to oprócz urlopu ustawić także odpowiednio większy czas wysyłki np. 14 dni ?

oznacz moderatorów
ar2r_2006
#8 Zapaleniec#

Allegro pokazuje Kupującym czas wysyłki powiększony o czas pozostały do końca urlopu. Niestety Sprzedających rozlicza z deklaracji ustawionych przy tworzeniu oferty, a nie z tego co widzi Kupujący.

Z kolei jak Sprzedający ustawi np. te 14 dni, to Kupujący zobaczy czas wysyłki wynoszący: czas pozostały do końca urlopu + 14 dni. A przecież Sprzedający wróci do pracy od razu, nie po kolejnych 14 dniach.

Absurd poparty zapisami w regulaminie, który z kolei bezmyślnie cytują "konsultanci" i "specjaliści" od "obsługi klienta".

oznacz moderatorów
mikeza
#21 Demiurg#

@Gasmin_pl zamykanie nie jest złe, ale jak masz powiązane produkty np. pakiety itd, to po wznowieniu aukcji te powiązania znikają. Jak ktoś ma kilka tysięcy aukcji i np. setki takich powiązań, to wyobraź sobie ile pracy czekałoby go po urlopie, żeby to wszystko odtworzyć. Niestety allegro pewnych rzeczy nie widzi zupełnie.

#9 Pomysłodawca#

przede wszystkim nie widzi człowieka, bo allegro to system

oznacz moderatorów
BURZYNSKID
#13 Ambasador#

W temacie urlopu. Ciekawe jak allegro odniesie się do nowej dyrektywy U.E. w sprawie pracy  zdalnej na urlopach i po godzinach pracy. Może ten przepis pomoże nam sprzedawcom. Co prawda nie jesteśmy pracownikami allegro ale nie pozwalając nam ustawić godzin pracy i urlopów, allegro traktuje nas jak niewolników którzy nie mają prawa nie odpisywać na maile od naszych pracodawców, czyli klientów.

oznacz moderatorów
ar2r_2006
#8 Zapaleniec#

Kupującym pokazywany jest czas wysyłki uwzględniający czas pozostały do końca urlopu. Mało tego - Kupujący to rozumieją, przyjmują "modyfikację" umowy, nie zgłaszają zastrzeżeń. Jedynie Allegro postanawia ukarać swoją siłę roboczą za nieobecność w pracy podczas urlopu.

oznacz moderatorów
Mouflon_trek
#8 Zapaleniec#

Będzie DELIKATNIE - Piszesz waść BZDURY. A pojęcie o PRAWIE masz takie samo jak Allegro czyli zerowe, nie mam pojęcia czy oni mają jakikolwiek dział prawny.
W regulaminie to sobie możesz zapisać, że kupujący ma obowiązek kopać każdego kto ma niebieskie oczy - tylko czy taki zapis będzie zgodny z prawem i wiążący dla drugiej strony?
Po pierwsze - w prawie obowiązuje HIERARCHIZACJA, czyli KAŻDY akt niższego rzędu NIE MOŻE łamać postanowień aktu wyższego rzędu. A regulamin jest na szarym końcu tej piramidy, ponad nim stoją Umowy Międzynarodowe, Konstytucja, Prawo Krajowe, Ustawy, Rozporządzenia, Prawo Handlowe, Prawa Pracownicze, itd, itd, itd - słowem setki aktów prawnych z którymi regulamin musi być ZGODNY, bo to Twórca regulaminu odpowiada karnie za złe czy błędne zapisy a nie podpisujący który na prawie znać się nie musi. KAŻDY punkt który łamie akty wyższego rzędu jest z gruntu NIEWAŻNY !!! W regulaminie więc możesz sobie zapisać, różne dziwne rzeczy, ale jeśli łamią one zapisy aktów wyższego rzędu to są  gruntu nieważne. 
Teraz podpowiedź
- poczytaj sobie czym jest URLOP i jakie daje on prawa i czego NIE MOŻNA wymagać od urlopowanego pracownika czy właściciela firmy !
- poczytaj sobie Międzynarodowe a także Unijne akty dotyczące handlu a które to umowy Polska PODPISAŁA I RATYFIKOWAŁA, czyli łopatologicznie stoją one ponad prawem krajowym a tym samym ponad czymś taki jak regulamin jakiejś tam firmy.
- Poczytaj sobie też Akty Prawne o nieuczciwej konkurencji, też się przyda - bo zapisy regulaminu i system ocen łamie je nagminnie.
Piszesz też "Ten przycisk Urlop daje tylko jedyne - informuje Twoich klientów, że wysyłka może się opóźnić. Ale nie zwalnia Cię z obowiązku wywiązania się z umowy, podpisanej z klientem."
BŁĄD LOGICZNY - sprzedający ŻADNEJ umowy z klientem NIE PODISYWAŁ, podpisał tylko i wyłącznie regulamin allegro, a regulamin ten łamie w kwestii urlopowej PODSTAWOWE PRAWA jakie ma pracownik. 
Wprawdzie art. 152 § 1 "Kodeksu pracy w brzmieniu "pracownik ma prawo do nieprzerwanego urlopu wypoczynkowego." (obowiązek wysyłki czy odpowiadanie w ciągu 24 godzin pomimo informacji o urlopie jest jego naruszeniem) i choć ten zapis dotyczy pracowników na umowie o pracę, to wykładnia sądów pracy jest jednoznaczna - nie można do tego zmuszać osoby prowadzącej jednoosobową działalność gospodarczą czy osoby prywatnej, jeśli o urlopie ona poinformowała.
Zapoznaj się także z prawem Unijnym w zakresie "prawa do urlopu wypoczynkowego przedsiębiorcy będącego osobą fizyczną prowadzącą działalność gospodarczą czy też będącą wspólnikiem spółki cywilnej w zakresie wykonywanej przez niego działalności gospodarcze" 
Zgodnie zaś z Prawem - Obywatel UE może powołać się na zapisy Unijne jeśli te lepiej chronią jego prawa niż zapisy prawa krajowego !!! 
Allegro, już dawno zapomniało i nie może się zdecydować - czy jest tylko portalem aukcyjnym, czy sprzedawcą, sklepem czy pośrednikiem. W rezultacie kompletnie miesza zapisy prawne, ma stek bzdur w regulaminach łamiących zapisy prawne w setkach punktów, (jest aż nieprawdopodobne w ilu) i doprawdy aż dziw bierze, że nikt wielki ich jeszcze nie zrujnował, bo to akurat banalnie proste.  

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

czy tylko ja przeczytałem ulala trulululu? 😄

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

Zapytam prowokacyjnie - a dlaczego Allegro miałoby zgadzać się, żeby Super Sprzedawcą była osoba, która przez dwa tygodnie nie wysyła kupionych i opłaconych przedmiotów? Utrata statusu Super Sprzedawca to nie jest blokada konta. Poza tym status ten można w łatwy i w miarę szybki sposób odzyskać po powrocie z urlopu.

Na Allegro rzeczywiście nie ma takich funkcji, które zwalniałyby sprzedawcę z wszelkich aktywności, choćby czasowo. Nawet po zakończeniu wszystkich ofert może zdarzyć się dyskusja, w której trzeba udzielić odpowiedzi w ciągu 24h (pomijając weekendy i święta). Dlatego w czasie urlopu warto czasem sprawdzać pocztę albo po prostu zostawić na straży zastępcę.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
WREDZIA-W1
#21 Demiurg#

@msniezek "Zapytam prowokacyjnie - a dlaczego Allegro miałoby zgadzać się, żeby Super Sprzedawcą była osoba, która przez dwa tygodnie nie wysyła kupionych i opłaconych przedmiotów?"... A dlatego, bo kupujący dostaje jasną informację, że sprzedawca jest na urlopie i ma wybór: kupuje i czeka, abo nie kupuje!!! Także ten, który o coś pyta, cierpliwie czeka na odpowiedź, bo wie, że sprzedawcy nie ma.  Tam, gdzie jeżdżę na urlop nie ma zasięgu i nie mam jak odpowiedzieć. I zastępcy też nie mam. Sąsiada mam prosić, by odpowiadał?

Ula

Ula
oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@WREDZIA-W1 pełna zgoda - kupujący dostaje jasną informację i nie powinien mieć pretensji, że przesyłka się opóźnia. Tym niemniej taki sprzedawca, który przez 2 tygodnie jej nie wysyła, przestaje być "super", bez względu na przyczyny tego opóźnienia.

Jeżeli maraton przebiegniesz 3 godziny, wszyscy Ci pogratulujemy, ale medalu prawdopodobnie nie dostaniesz, choćbyś znalazła tysiąc wymówek...

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
WREDZIA-W1
#21 Demiurg#

@msniezek Maciek, prosisz się do gipsu!!! Skoro kupujący nie powinien mieć pretensji, to dlaczego allegro je ma??? Serwis tym bardziej nie powinien ich mieć i nie powinien  karać sprzedawców!!!

Tak, medalu za przebiegnięcie maratonu w 3 godziny nie dostanę, ale jeśli mnie na maratonie nie będzie, to mnie nie uduszą, a Wy dusicie za nieobecność na maratonie.

Ula

Ula
oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@WREDZIA-W1 według tej analogii nieobecność na maratonie to brak konta. Nie karzemy za to, że nie jest się obecnym na Allegro 🙂 Ale jeżeli już ktoś decyduje się je mieć (=biec w maratonie), powinien dostosować się do obowiązujących zasad. Szczególnie, że nie są przecież żadnym zaskoczeniem.

I rozróżnij proszę pretensje od braku nagrody. Zabranie statusu SS to nie są pretensje.

Wreszcie na koniec - cytuję z Pomocy: "Numer powinien zostać udostępniony w deklarowanym przez Ciebie czasie wysyłki". Czyli żeby nie stracić Super Sprzedawcy z tego powodu, wystarczy (jak chyba ktoś gdzieś słusznie już wspominał) na czas urlopu zmienić deklarowany czas wysyłki.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
WREDZIA-W1
#21 Demiurg#

@msniezek Niby tak, niby masz rację, ale wiedzcie jedno: ludzie nagradzani pracują znacznie lepiej 🙂 Nagroda działa motywująco 🙂 Mój mąż w pracy, jak bierze urlop to premii nie traci. U Was by stracił.

Ula

Ula
oznacz moderatorów