anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

VAT zerowy

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Dlaczego Allegro nie wprowadziło do możliwości wpisania VAT 0%????????????????

Nieprzygotowani!

Mam kilka produktów, ktore zmieniły VAT na zerowy, chciałam zmienic w opisie a tu kicha. Jest opcja zwolniony ale to nie dokładnie to samo. Ma byc 0%, a zwolniony swoja drogą.

Kiedy będzie??

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@AptekaNatolinska Cześć. Rozumiem, że chodzi o wpisanie 0% w związku z dostosowaniem do Tarczy Antyinflacyjnej?

Aby przygotować się na zmiany, od 1 lutego w niektórych kategoriach, m.in. z działu Supermarket, dodaliśmy stawkę VAT 0%. Sprzedający, którzy mogą zastosować obniżoną stawkę VAT 0% (zgodnie z obowiązującymi przepisami), będą mogli ją zadeklarować dla potrzeb Allegro Biznes oraz eCommerce VAT.

Była wysłana komunikacja w tej sprawie: https://allegro.pl/pomoc/aktualnosci/sprawdz-co-oznacza-dla-ciebie-obnizka-stawki-vat-na-produkty-sp...

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@ko_alka  niestety @AptekaNatolinska  ma 100% racji

Całe ogrodnictwo/ rolnictwo "leży"

i Tak : NAWOZY - nowa stawka VAT - 0% - NIE MA TAKIEJ

NIEKTÓRE NASIONA - NOWA STAWAK VAT - 0%  - NIE MA TAKIEJ

Nie możemy oznaczać VAT - ZW gdzyż nie są to produkty zwolnine w VATu - JELSI KTOŚ Z US PRZEJRZY AUKCJE TO BEDA PISMA I KONTROLE O PODSTAWY ZWOLNIENIA W VATU

Na te produkty obowiązuje VAT-0% WIEC SUPER BY BYLO ALBO TAKIE OZNACZENIE WPROWADZIĆ ALBO TEŻ USUNĄĆ POLE ZE STAWKĄ VAT 

Przeprzsazm za caps. Niechcący mi sie wcisnąl a nie mam juz czasu pisac po raz drugi .

Nie możemy podawać danych niezgodnych z prawem.

Ja póki co zostawim stare stawki VAT lecz licze na szybkie zmiany w formularzach ofert i dostosowanie ich do obowiązujacych przepisów.

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/pocz%C4%85tkuj%C4%85cy-sprzedawcy/co-zrobi%C4%87-w-przypadku-wprow...

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@A3dam 

"W polu Stawka VAT (PL) wybierz ZW. Dzięki temu zadeklarujesz stawkę VAT 0% dla danego przedmiotu. Kliknij:.... "

Aż sobie pozwole screena zrobić.

I kiedy mnie Urząd Skarbowy zapyta na jakiej podstawie mam wpisane ZWOLNIENIE Z VATU zamiast stawki 0 wówczas w ramach odpowiedzi dołacze wypowiedż allegro w tej sprawie.

Gdyby zawka VAT-0 była tożsama z oznaczeniem ZW ( zwolnione z podatku VAT) TO NIE BYŁOBY OBYDWU TYCH OZNACZEN . Skoro funkcjonuje i jedno i drugie to znaczy że SĄ TO RÓŻNE RZECZY A NIE TO SAMO.

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@_Likos_  póki co skasowałam mozliwośc wystawiania faktury VAT.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@AptekaNatolinska  ja w systemi mam juz poprawione i FV i paragony wystawiam z prawidlowymi stawkami. Raczej boje sie jeśli publicznie na całym allegro zamiast VAT-0 pojawi sie oznaczenie "zwolniony z VAT". Daletgo na aukcjach do momentu kiedy nie bedzie możliwości poprawy na prawidłowe obowiazujące stawki bede miał ustawione stare stawki VATu

oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@_Likos_ 

Podesłałem link do mojej wypowiedzi:
"Dotychczas dostosowywanie Serwisu do aktualizacji prawa zajmowało (i zajmuje) Allegro mnóstwo czasu. Dodanie nowej stawki VAT dla określonej grupy towarów czy usług to pikuś (jeżeli chodzi o poziom złożoności problemu dla osób odpowiedzialnych po stronie Allegro) i powinno być wprowadzone praktycznie "od ręki". Nowa stawka powinna być dodana jeszcze przed wejściem w życie przepisów, aby Użytkownicy Serwisu (Kupujący i Sprzedający) nie ponosili kosztów związanych z opóźnieniem wdrożenia."

To na co zwróciłeś uwagę to jest kwintesencja aktualnie reprezentowanego poziomu.
Nie tylko: prawa cywilnego czy karnego, ale również jak widać podatkowego

*** Złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy i zwrot towaru to dwie zupełnie różne czynności (UOKiK) ***
oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@_Likos_ Zmiana ta dotyczy również produktów w kategorii ziemia ogrodnicza i nawozy i środki ochrony roślin. Allegro nie zmieni automatycznie stawek VAT w ofertach. 

Oto instrukcja ustawienia stawki VAT 0%:

1. W zakładce Moje oferty najedź na akcje przy danej ofercie i wybierz edytuj.
  2. W formularzu przejdź do sekcji Ustawienia sprzedaży, do części Faktura VAT.
  3. W polu Stawka VAT (PL) wybierz ZW. Dzięki temu efektywnie zadeklarujesz stawkę VAT 0% dla danego przedmiotu.
  4. Kliknij [zapisz]. Gotowe!

Stawkę VAT możesz też zmienić w wielu ofertach jednocześnie przez:

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@ko_alka  ja to wszystko wiem tylko że VAT -0 to nie to samo co VAT ZW

Na fakturze mam możliwośc wpisania: ZWOLNIONE Z PODATKU VAT ( jeśłi mam do tego podstawy) lub podania STAWKI VAT -0% i sa to dwa różne oznaczenia mimo że skutek jest ten sam

Przepisy mówią że VAT obowiązuje i wynosi on 0% wiec należy stosować oznaczenie VAT-0% żaden przepis nie mówi o stosowaniu w tym przypadku ZWOLNIENIA Z VAT i podawanie stawki VAT ZW publicznie w aukcji moim zdaniem może stwarzać problemy gdyż każdy US bedzie miał prawo zapytac o podstawu ZWOLNIENIA Z VAT

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@_Likos_ oczywiście, że ZW to nie to samo, co 0% - ale ta wartość służy wyłącznie do informacyjnego wyliczenia stawki VAT i kwoty netto dla potrzeb Allegro Biznes. To nie jest żadna formalna deklaracja stawki i zresztą chyba nigdzie na zewnątrz - z tego co wiem - jej nie widać (wyłącznie w ustawieniach). No i to tymczasowe rozwiązanie.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@msniezek 
zresztą chyba nigdzie na zewnątrz - z tego co wiem - jej nie widać (wyłącznie w ustawieniach)
Chyba ktoś Cię wprowadził w błąd. W ofercie, obok ceny netto wyświetla się stawka VAT (w przypadku stawki 0% również powinna wyświetlać się) i jego wartość. 

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@A3dam nie wyświetla się, sprawdziłem to przed chwilą samodzielnie. Dla 23% VAT:

23vat.png

Ta sama oferta po zmianie na "ZW":

0vat.png

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

A3dam
#19 Nestor#

@msniezek 
nie wyświetla się

A powinno !!
(np.: 32zł. netto, 0% VAT)

Brak tej informacji wskazuje nie na zerową wartość VATu w transakcji opodatkowanej VAT, ale na np. na zakup niemogący być zaliczonym do zakupów opodatkowanych (przy czym nie wiadomo czy podatnik jest zwolniony z VAT czy produkt nie podlega opodatkowaniu VAT, a może jest zwolniony z VAT, ... ?) z wszelkimi konsekwencjami podatkowymi dla Kupującego

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

Ola, zwolniony a stawka zerowa to są dwa różne pojęcia.  Czytać proszę ze zrozumieniem. Przeciez swoje lata masz i maturę chyba też.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@ko_alka vat 0 to nie zwolniony z vat

a gdzie jest miejsce na info

obowiązek umieszczenia przy kasie w lokalu, w którym dokonywana jest sprzedaż "czytelnej informacji, że od dnia 1 lutego 2022 r. do dnia 31 lipca 2022 r. dla towarów spożywczych obowiązuje stawka podatku od towarów i usług obniżona do wysokości 0 procent".

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@RED ustawa nie nakłada takiego obowiązku informacyjnego na sprzedawców prowadzących sprzedaż online. Nie planujemy przeznaczać na to miejsca.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@ko_alka  Komunikat komunikatem, ale np przy edytowaniu aukcji mleka Enfamil   https://allegro.pl/offer/11622004757    czy Pronutra https://allegro.pl/oferta/dz-bebilon-1-pronutra-advanced-plyn-24x90ml-od-ur-11561269297

https://allegro.pl/offer/9017158031  nie ma opcji wpisania VAt 0%. zAPŁACICIE ZA NAS KARY JESLI SIE KTOS PZRYCZEPI?

oznacz moderatorów

ko_alka
Była Moderatorka
Była Moderatorka

@AptekaNatolinska Czy widzisz stawkę ZW podczas edytowania oferty? Jeśli tak, to należy ją zaznaczyć - nie jest to w żaden sposób zobowiązujące podatkowo. Ta wartość służy wyłącznie do prezentacji kwot netto/brutto. Jeśli nie widzisz tej opcji, to prześlij mi proszę zrzut ekranu z widocznym formularzem edycji oferty. 

oznacz moderatorów

AptekaNatolinska
#14 Krzewiciel#

@ko_alka  Ola jeszcze raz jak za przeproszeniem "krowie na miedzy" stawka VAT 0% a stawka VAT zwolniony to dwie rózne rzeczy, dwa rózne pojecia, dwa rózne akty panstwowe to regulują.

Ja wiem, że dla Ciebie Burek i pies to to samo, ale dla mnie i dla wielu innych, nawe Maciek Śniezek pisze, TO NIE JEST TO SAMO.

oznacz moderatorów