Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Dlaczego Allegro nie wprowadziło do możliwości wpisania VAT 0%????????????????
Nieprzygotowani!
Mam kilka produktów, ktore zmieniły VAT na zerowy, chciałam zmienic w opisie a tu kicha. Jest opcja zwolniony ale to nie dokładnie to samo. Ma byc 0%, a zwolniony swoja drogą.
Kiedy będzie??
@AptekaNatolinska prosiłbym Cię o nieco więcej taktu w wypowiedziach. Jeżeli chcesz zaprezentować swoim kupującym oferty ze stawką 0% VAT, w ustawieniach wybierz opcję ZW. Z podatkowego punktu widzenia to nie jest to samo, ale ustawienia Allegro to nie jest deklaracja podatkowa. To pole służy wyłącznie do zaprezentowania kupującym odpowiednich wartości netto/brutto. Zarówno przy 0%, jak i przy ZW. wysokość podatku VAT od dowolnej kwoty wynosi 0 zł - a tylko do tego służy to ustawienie.
Dla uniknięcia takich dyskusji wkrótce zapewne wprowadzimy w Allegro stawkę 0%, to jednak skomplikowana operacja. A wskazywane przez nas obejście działa tak, jak trzeba.
jest jakaś aktualizacja w temacie?
A co robisz w sytuacji, w której ktoś wieczorem kupił po "starym vat", zapłacił itp.?
Rano wstajesz, realizujesz zamówienie, jest już VAT 0 aktualizowany na kasach i jak to wbijasz?
Klient dał z VAT, zapłacił z VAT, ma potwierdzenia na VAT, a Ty dajesz 0?:
@DrapexPL jeszcze wczoraj zakupy z 31-01 nabijałem na kase ze starymi stawkami. Dokładnie z powodów o których piszesz. Wole odprowadzic kilka zł VATu niż potem sie tłumaczyć w razie kontroli dlaczego zakup z 31-01 byl nabity z zerową stawką VATu
Kiedyś podczas kontroli urzednik mi powiedział w razie wątpliowści co do stawek VAT zawsze bezpieczniej stosowac wyższą wówczas nawet jeśli jest możliwośc zastosowania niższych stawek to nie ma tylu wyjaśnien i kar. Natomiast zastosowanie niższej stawki w przypadku wątpliwości - z reguły działa na niekorzyśc podatnika wiec ja wole raczej oddać odrobine wiecej niż odrobine za mało.
@msniezek masz racje rzeczywiście nie jest widoczne jeśli jest oznaczony VAT jako ZW. Cóż dobre i tyle. Trzeba w formularzu oznaczyć ZW a już na kasie i na fakturach pisac prawidłowo. Tylko niepotrzebne zamieszanie sie zrobiło przez te całe zmiany VATu ehhhh
@_Likos_ tak nie można robić
nie jest widoczne jeśli jest oznaczony VAT jako ZW. Cóż dobre i tyle. Trzeba w formularzu oznaczyć ZW a już na kasie i na fakturach pisac prawidłowo
powiedz to urzędnikowi przy kontroli lub w uokik to zobaczysz jaka będzie z tego draka
zwolniony z vat - to produkt bez vatu
vat 0% to ciągle produkt z vatem i podlega rozliczeniu jak wyższe stawki vatu
@msniezek dzięki za krótką i stanowczą wypowiedź - nie bo nie jest zawsze lepsze od mydlenia oczy jakimiś farmazonami - szacun!
ale
przypomnisz może przez ile lat allegro nie uwzględniało czegoś takiego jak faktura, a następnie nie rozróżniało stawek vatu?
Ja pamiętam awantury i negatywy u osób sprzedających na faktury vat marża czy z zagranicy jak słynna best media
istniała już ustawa konsumencka a allegro szło w zaparte - nagle czary mary i stawki są
@RED nie znam się na prawie podatkowym, więc nie odpowiem Ci merytorycznie, jakie są w tym zakresie obowiązki podmiotów takich, jak Allegro i od kiedy obowiązują. Jeżeli mnie jednak pamięć nie myli, stawki VAT (a także kwota netto) są widoczne od momentu powstania Allegro Biznes.