Słyszałem że od marca 2026 należy opisać przy swoim koncie na allegro nr koncesji na sprzedaż środków ochrony roślin
ma to być widoczne dla kupującego
Cześć, @107876615. Gdzie dokładnie przeczytałeś informację na ten temat?
Proszę, podaj także dokładną kategorię, której ma dotyczyć ta zmiana.
Dowiedziałem się od inspektora w Państwowej Inspekcji Ochrony Roślin że sprzedający
musi wpisać nr zezwolenia na sprzedaż środków ochrony roślin od miesiąca marca 2026r
i dlatego mam pytanie gdzie to mam wpisać żeby było to widoczne dla kupującego
Ja też właśnie słyszałem i nie wiem w którym konkretnie miejscu żeby kupujący widział
@107876615 wiemy o planowanych zmianach w tym temacie i ustalamy w jaki sposób te informacje będą przekazywane na Allegro.
Będziemy informować o tym bliżej daty wprowadzenia nowych obowiązków.
W związku z nowelizacją ustawy od 6 marca wprowadzony zostaje obowiązek sprawdzania numeru szkolenia ze środków ochrony roślin oraz wprowadza się zakaz wysyłki do automatów paczkowych. W jaki sposób Allegro jest na to przygotowane, czy będziecie weryfikować kupującego ze szkolenia z środków ochrony roślin. W jaki sposób rozwiążecie oznaczanie ofert SMART jeżeli sprzedający nie może w wyniku nowelizacji ustawy wysyłać do automatów i punktów odbioru?
Proszę o odpowiedź, do 6 marca już blisko.
@agrolux potwierdzę nasze plany z zespołem i wrócę do Was tutaj z informacjami.
W związku z nowelizacją ustawy od 6 marca sprzedawca musi umieścić także
swój nr zezwolenia a najlepiej zdjęcie tego dokumentu
Pytanie moje to gdzie będzie można to umieścić
@107876615 na to pytanie mogę odpowiedzieć Wam już teraz, w opisie oferty będzie musiał znaleźć się:
Jak sprawnie anulować jako sprzedający zakup jeżeli kupujący nie przedstawi wymaganego ustawowo zaświadczenia o ukończeniu szkolenia w zakresie stosowania środków ochrony roślin?
@agrolux przykro mi, ale nie mam możliwości podpowiedzieć Ci w zakresie jak unieważnić umowę z klientem (jako Allegro nie dajemy porad prawnych) - w takim przypadku zachęcam do skonsultowania tego z radcą prawnym.
Na Allegro, sprzedający nie ma technicznej możliwości anulowania zamówienia (możesz je jedynie oznaczyć jako anulowane, jednak jest to tylko informacja dla Ciebie). Zgłosić odstąpienie od zakupu może jedynie kupujący w szczegółach zamówienia.
Nie pytam o porady prawne bo mam wykształcenie prawnicze. Pytam jak na Allegro zwrócić pieniądze jeżeli klient nie przedstawi wymaganego ustawowo zaświadczenia czyli nie jest uprawniony do zakupu i otrzymać zwrot prowizji.
Wtam
Jeśli już zweryfikujemy pozytywnie naszego klienta to proszę o informację o ile wzrośnie opłata
kurierska w związku z tym że nie można korzystać z paczkomatów
Czekam na odpowiedź, jak jesteście przygotowani na zakaz wysyłki do automatów paczkowych i punktów odbioru i weryfikację szkolenia z środków ochrony roślin?
Widzę, że powyżej otrzymałeś od nas odpowiedź w tym temacie. Zapoznaj się z nią proszę ponownie i doprecyzuj wtedy swoje pytanie?
ZAPOZNAŁEM SIĘ, NIE OTRZYMAŁEM ODPOWIEDZI.