Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć,
w ostatnim czasie informowaliśmy Was o kilku zmianach dotyczących Warunków Ochrony Marek. Wprowadzamy je stopniowo w trzech etapach: 17 czerwca, 2 września i 2 października, dlatego dziś przygotowaliśmy dla Was krótkie podsumowanie co już się wydarzyło, a co jeszcze przed nami.
Od 2 września:
Co istotne Polityka Restrykcji dotyczy wszystkich sprzedających na Allegro – nie tylko tych, którzy w swoich ofertach wystawiają produkty marek chronionych.
W Polityce Restrykcji wyróżniamy 3 stopnie możliwych naruszeń:
Jeśli dostaniemy zgłoszenie od uprawnionego podmiotu o tym, że produkt w Waszej ofercie jest nieoryginalny usuniemy tę ofertę oraz wszystkie inne, w których wystawiacie produkty tej marki. Nie wystawicie także nowych ofert i nie wznowicie tych zakończonych przez najbliższe 180 dni. Zrobimy to na wszystkich kontach założonych na ten sam numer NIP.
Jeśli w ciągu 180 dni od poprzedniego zgłoszenia dostaniemy kolejne tego typu zgłoszenie dotyczące jednego z kont założonych na ten sam NIP usuniemy tę ofertę oraz wszystkie oferty, w których wystawiacie produkty tej marki oraz uniemożliwimy na tych kontach wystawianie nowych ofert i wznawianie zakończonych ofert z produktami tej marki.
Dodatkowo, jeśli to zgłoszenie będzie dotyczyło produktu jednej z marek chronionych:
1. na wszystkich kontach założonych na ten sam NIP usuniemy wszystkie oferty, w których wystawiacie produkty chronionych marek oraz uniemożliwimy na nich wystawianie nowych ofert i wznawianie zakończonych ofert z produktami tych mare,
2. nałożymy na te konta karę finansową w wysokości 2500 zł lub – w zależności od rynku, na którym sprzedają – 15 000 CZK, 600 EUR lub 230 000 HUF Pieniądze pobierzemy z salda konta – tak jak w przypadku pozostałych opłat za nasze usługi.
Jeśli dostaniemy trzecie tego typu zgłoszenie dotyczące jednego z kont założonych na ten sam NIP ponownie nałożymy na nie karę finansową. Wyniesie ona 2500 zł lub – w zależności od rynku, na którym sprzedaje – 15 000 CZK, 600 EUR lub 230 000 HUF oraz uniemożliwimy im wystawianie nowych ofert i zakończymy wszystkie aktywne oferty. Zablokujemy też możliwość dokonywania zakupów z tych kont.
Od 2 października:
Dlaczego wprowadzamy te zmiany?
W jakim celu należy wyrazić zgodę na Ochronę Marek jeśli polityka restrykcji dotyka wszystkich łącznie z tymi którzy się nie zgodzili? Np. zamknięto mi trzy aukcje z książkami 15052763381, 14427114727, 15565062945 - rozumiem, że producent zgłosił jej jako nieoryginalne? Chciałbym się dowiedzieć jaka marka jest w nich chroniona skoro pomimo posiadania faktur na ich zakup w polskiej hurtowni/ wydawnictwie nie mogę ich u was sprzedawać bo przyznacie mi 7500zł kary? Na jakiej podstawie skoro nie godziłem się na nią w żadnym miejscu?
@_HolaOla_ możesz odpowiedzieć na moje pytania?
@eAskir Twoje oferty zostały zakończone z powodu braku potwierdzenia zapoznania się z zasadami sprzedaży marek chronionych. Warunki sprzedaży marek chronionych rzeczywiście obowiązują wszystkich sprzedających, niezależnie od tego czy wyklikali ich znajomość - bo są częścią regulaminu. Prosimy sprzedawców o dodatkowe potwierdzenie ich znajomości, gdyż związane są z dodatkowymi restrykcjami, również finansowymi. Chcemy być transparentni. Kary finansowe związane ze sprzedażą podróbek zgłoszoną przez właściciela praw wyłącznych (zwykle producenta lub jego przedstawiciela prawnego) wynoszą 2500 i mogą być nałożone dwukrotnie (przy drugim i trzecim przypadku zgłoszenia sprzedaży podróbki). Jeśli nie wyrażasz zgody na naszą politykę restrykcji i ewentualne konsekwencje, wciąż podlegasz jej ze względu na akceptację regulaminu.
Zacytuje:
"Dla sprzedających z kontami firmowymi: Na Allegro możesz wystawiać, edytować i wznawiać oferty z produktamimarek chronionych, tylko gdy potwierdzisz znajomość Warunków Ochrony Marek. " - aukcje które zamknęliście nie należały do tej kategorii! One tylko miały pecha że ich wydawca ma taką samą bądź podobną nazwę do marek chronionych. TO jednak nie czyni ich tożsamymi z tymi markami. Rozumiesz różnice @w_kiwi? Jak do chronionych marek dołączy Apple to zamkniecie wszystkie aukcje z jabłkiem w tytule i opisie tym sprzedawcom, którzy nie potwierdzą ochrony marek?
Rozumiem że polityka firmy to pójście w zaparte.
@eAskir rozumiem, że ta sytuacja nie jest dla Ciebie komfortowa. Pracujemy już nad ogólnym rozwiązaniem dla takich przypadków zbieżności nazw z markami chronionymi - jednak na ten moment, mogę jedynie zaproponować samodzielne wznowienie oferty i w parametrach wskazać wydawnictwo esprit.
@_HolaOla_ a jakie będą rekompensaty dla sprzedawców i jakie wyciągnięcie konsekwencje od osób błędnie zgłaszających produkty ?
Wydaje mi się że takie jednostronne karanie sprzedawców, bez dania kilku dni na wyjaśnienie łamie prawo 😞
Czy jeśli okaże się że produkt był oryginalny pokryjecie starty jakie sprzedawca poniósł z powodu braku ofert przez 180 dni ? nie piszcie tylko że możemy walczyć z firmą zgłaszającą bo nie jest ona stroną umowy sprzedawca - allegro bo to Wy usuwacie oferty bez weryfikacji !
Niestety najprawdopodobniej allegro będzie nietykalne. Cała odpowiedzialność zrzucają na "podmioty odpowiedzialne", każą się z nimi kontaktować w języku angielskim ( nie wiem dlaczego, jesteśmy w Polsce ) a I tak nie ma szans na żadną odpowiedź od tego tworu. Poza tym nie podają powodu jaki podał "podmiot odpowiedzialny" zarejestrowany w Singapurze czy innym Hong Kongu Ciężko będzie bez pomocy UOKiK cokolwiek zdziałać
Dlaczego wprowadzamy te zmiany?
przecież to się skończy drakońskimi karami od uokik i procesami sądowymi
https://uokik.gov.pl/naruszanie-interesow-konsumentow
https://lexlege.pl/ustawa-o-zwalczaniu-nieuczciwej-konkurencji/
@RED karami od kogo ? przecież wsparli kampus polska więc mają fory u władzy 😄
W UOKiK o dziwo odpisano mi na zapytanie o Program Restrykcji, że w takim kształcie jest niezgodny z prawem, jeżeli nakładane są restrykcje jednostronnie, musi być w regulaminie druga strona o odpowiedzialności podmiotów i samego Allegro w przypadku wadliwego zgłoszenia i jeżeli kara określona jest kwotowo, to również rekompensata za błąd powinna być kwotowa z uwzględnieniem symetrii.
No to zostało wszystkim zainteresowanym kontakt z UOKIK, ta instytucja karze solidnie, może się szanowne Allegro czegoś nauczyć jak dostanie parę baniek do zaplaty.
Najgorsze jest to, że pomimo braku podstaw, Allegro karze swoimi sankcjami natychmiast a nam pozostaje sąd i wielomiesięczne procesy....
"Dla sprzedających z kontami zwykłymi: Na Allegro nie wystawisz ofert z produktami marek chronionych. Z tymi produktami wystawisz tylko ogłoszenia na Allegro Lokalnie."
Nadal istnieją prywatni sprzedawcy, którzy wystawiają przedmioty marek chronionych, a i tak tego nie usuwacie i pozwalacie na publikowanie takowych aukcji. Zgłaszałem i nic z tym nie zrobiliscie. Podobnie jak nic nie zrobiliście z podróbką którą zgłosiłem.
@kovek podaj mi przykładowe numery ofert lub linki do nich.