Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, wystawiając ten sam produkt w różnych kategoriach np. krzesło w kategorii Dom i Ogród- Meble-Salon oraz Dom i Ogród-Meble-Kuchnia programy zewnętrzne po API widzą tylko jedną kategorię, która jest przypisana do EANU a nie konkretnej aukcji.
Czyli w programie zewnętrznym pokazuje, że aukcje wystawione są w jednej kategorii a nie kilku.
Problem rozwiązuje jedynie usunięcie powiązania aukcji z produktem.
Czy macie też taki problem?
@djwarrior80 Nie wygląda to na błąd 🤔 Po powiązaniu oferty z produktem jest on umieszczany również w konkretnej kategorii, dlatego te dane są przekazywane przez API.
@nat_notCzy produkt o tym samym eanie może być umieszczany w różnych kategoriach? Zostanie on dodany do katalogu produktów allegro w dwóch kategoriach?
Problem został opisany tutaj:
https://www.easyuploader.pl/forum/viewtopic.php?f=5&t=5588
@djwarrior80 Produkt powinien być umieszczony w jednej kategorii.
Skonsultowałam sprawę z osobami odpowiedzialnymi w Allegro za ten obszar, które potwierdziły, że w kontekście API i korzystania z zewnętrznego oprogramowania - jeden produkt może być przypisany tylko do jednej kategorii. To jedyny sposób na zachowanie spójności między produktem a ofertą.
Niestety nie jesteśmy w stanie ustalić jak działa funkcjonalność umożliwiająca podłączenie produktu do różnych kategorii, o której mowa w wątku na linkowanym forum.
@djwarrior80 Tak, jak pisałam wyżej - jeden produkt powinien być umieszczony w jednej kategorii. Ty podejmujesz decyzję w której. W kontekście produktyzacji to jedyny sposób na zachowanie spójności między produktem a ofertą.
Nie jest prawdą że ja podejmuję decyzję. Ktoś wrzucił produkt do błędnej /innej kategorii i nie da się tego zmienić.
@fuks-33 Właśnie i teraz jest to problem, bo SPORO produktów znajduje się w podkategoriach "pozostałe" i prowizja od sprzedaży będzie z automatu 15% 😉 ale to tylko jeden z problemów naszej kochanej produktyzacji
Trzeba zgłaszać błędy w produkcie i nakierować pracowników na konkretną kategorię. Najgorsze jest kiedy Allegro samo łączy ofertę z produktem, jeżeli nie wskażemy żadnego produktu, podamy EAN i wybierzemy PRAWIDŁOWĄ kategorię, ale w bazie już istnieje taki produkt, bo ktoś po prostu dodał go gdzieś w otchłań pozostałych kategorii 🙂
Automatyczne łączenie ofert z produktami jest strasznie uciążliwe, bo nie wiadomo kiedy zgłoszone błędy w produktach są rozpatrywane i najczęściej nie można wystawić produktu przed poprawą parametrów - zbyt duże ryzyko.
---
Uwaga, wiem, że Allegro automatycznie łączy produkt z ofertą, jeżeli jednoznacznie określa ona wystawiany przedmiot, ale jeżeli wystawiamy przedmiot bez wskazania produktu i uzupełnimy parametry prawidłowo, Allegro automatycznie połączy naszą ofertę z istniejącym produktem, który:
My na powyższe nie mamy wpływu i odpowiadamy za taki błąd na wypadek sprzedaży.
@nat_not Proszę o odpowiedź na moją poprzednią wiadomość.
@nat_notTo nie jest błąd, to brak oczywistej funkcjonalności. Od lat postulujemy aby byla możliwość wystawienia aukcji na raz w dwóch kategoriach ( tak jak ma to serwis na E). I taka powinna być funkcjonalność API.
Allegro coraz bardziej przypomina PRL, który bohatersko zmagał się z problemami nie znanymi gdzie indziej. Nie znanymi, bo sam je stworzył. Różnica polega na tym, że Allegro tworzy te problemy, ale to my się z nimi zmagamy