anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Windykacja Allegro - Czy możecie łaskawie nie denerwować ludzi?!

MAMY ROZWIĄZANIE!
adal4
#9 Pomysłodawca#

Dzisiaj dostaję maila o takim wdzięcznym tytule. Zalogowałem się na Allegro, a to zwykły rachunek przychodzący wraz z pierwszym każdego miesiąca, bo faktycznie tyle samo do zapłaty ile sugeruje niemiły mail, więc skąd ten ton? Zazwyczaj brzmi to: ureguluj rachunek, już czas. Nie można było tego tak zostawić? Znowu ulepszenia kosztem naszych nerwów? Po co tak wkurzać ludzi? Windykacja jest mocno tożsama z zadłużeniem i ściąganiem długów. Mamy czas do zapłaty przez 14 dni, ale przez te 2 tygodnie Allegro będzie nas WINDYKOWAĆ? Dziękujemy Allegrobot za uprzejme traktowanie z szacunkiem i w poczuciu godności.

oznacz moderatorów
52 ODPOWIEDZI 52
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@_Likos_ dzięki za szczegóły. Przekażę feedback w odpowiednie ręce. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

Nie tytuł, tylko "od", ale to "od" pierwsze widać w powiadomieniach na telefonie, czy mailu i razi po oczach. Chyba e-mail nadawcy się też zmienił, bo wydaje mi się, że wcześniej informacja przychodziła od powiadomienia@allegro.pl

Zmieńcie to, litości, jak to wygląda, jak Wy się odnosicie do ludzi, którzy nie zalegają z płatnościami?

Screenshot_1.png

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@Crow_Empire Komunikacja Allegro z ludźmi, którzy je de facto utrzymują, jest gorsza niż państwowych urzędów w petentami

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#13 Ambasador#

tytuł był "Już czas! Ureguluj rachunek na Allegro"

nadawca powiadomienia@allegro.pl

oznacz moderatorów
idymarcowe44
#2 Obserwator#

Szanowna Pani,

Uprzejmie proszę przekazać "powyższą sprawę w odpowiednie ręce" aby zespół Windykacja Allegro zapoznał się z etymologią słowa windykacja zanim użyje go kolejny raz w tej konkretnej sytuacji: płatność do 14 bm. Polecam pisanie i czytanie używanych słów ze zrozumieniem; Myślenie ma przyszłość, szczególnie dla akcjonariuszy firmy na GPW;

pozdrawiam

idymarcowe44

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@idymarcowe44 @Crow_Empire Wygląda na to, że ktoś tam poszedł po rozum do głowy - i nawet go szybko odnalazł. Dziś przyszły poprawione maile, o neutralnym wydźwięku, w polu "od" jest już samo "Allegro"

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@TomBanknoter  dzięki za info. Ktoś walnął gafe, dobrze, że szybko poprawili.

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@TomBanknoter  po miesiącu się okazuje, że chyba jednak nikt tam nie poszedł po rozum do głowy.

Screen z dziś:

Screenshot_1.png

oznacz moderatorów
eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

Pewnie znowu zadziałał .......algorytm 😉  I jak zwykle trybiki  z Allegro przepraszały, obiecywały cuda na kiju , nawet szef wszystkich szefów udowadniał swoje 😉 I co , i nic.  Zadziałał za to ALGORYTM i oni też guzik mają do gadania jak widać. 

oznacz moderatorów
TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@eightbitclone2 Albo poszedł - i niczego nie znalazł 😎

Ja akurat nie dostałem, bo widocznie saldo było na zero, a na drugim koncie zlikwidowałem oferty.

oznacz moderatorów
eightbitclone2
#14 Krzewiciel#

No i o to chodzi. Stara maksyma, dzielić i rządzić tu działa w praktyce 😉

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@msniezek  i co Ty na to Adminie?

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Crow_Empire są dwa aspekty tej sprawy. Pierwszy to wysyłka z aliasu windykacja@ - rozumiem, że może to budzić Wasze opory, ale windykacja do według słownika PWN "dochodzenie w sposób określony w przepisach swoich praw do rzeczy lub zapłaty" - nie ma tu słowa o roszczeniach przeterminowanych. A jeżeli mamy dodatkowo dane, że taki mailing jest zwyczajnie skuteczniejszy (a mamy), to zapewne tak musi zostać.

Drugi aspekt to wysyłka do osób, które mają włączone automatyczne pobieranie należności z salda. To nie powinno mieć miejsca i ten temat wyjaśnimy do końca. Wybaczcie.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów
Babyworld_Polska
#10 Popularyzator#

Windykacja (łac. vindicatio)[1] – w znaczeniu dosłownym dochodzenie roszczeń, obrona konieczna, a nawet zemsta. Wikipedia Wolna Encyklopedia. 

oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@msniezek  słowo "windykacja" samo w sobie jest złe i nie powinno być użyte w tym przypadku.

Zabrakło Wam taktu, umiaru, czy szacunku do nas. Liczyłem, że zrozumieliście błąd, ale się zawiodłem.

Windykacja oznacza kłopoty, a windykator to osoba wynajęta przez wierzyciela, która stara się odzyskać dług od dłużnika pozasądowo. Windykacja jest kojarzona nawet z komornikiem.

Windykacja kojarzy się źle, a ja czuję się w tym momencie nękany, gdyż nigdy nie zalegałem u Was z opłatami i tego typu opis nadawcy godzi w moją opinię.

Dodatkowo powyżej napisałeś Adminie, że robicie to celowo, aby profilaktycznie nas zastraszać, bo macie dane na to, że to skuteczna metoda. Pomyśleliście ile osób postronnych zobaczy na naszych skrzynkach "Windykacja Allegro" i pomyśli sobie dziwne rzeczy?

Poważnie musicie stosować wręcz ubeckie metody?

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Crow_Empire nie znam akurat tego procesu w Firmie, ale wyobrażam sobie, że ktoś po prostu zauważył, że skuteczność maila "neutralnego" była zbyt mała. Innymi słowy, gdyby więcej ludzi płaciło w terminie swoje należności, nie musielibyśmy niczego zmieniać. Ale zbyt wiele osób nie płaci, więc musimy. Allegro jest spółką giełdową i akurat w tym przypadku nie ma miejsca na sentymenty. Mimo wszystko mam nadzieję, że zmiana jednego czy dwóch słów w mailach od Allegro nie ma znaczącego wpływu na Waszą działalność.

No i nie jestem pewien, czy nazwanie tej metody "ubecką" nie obraża tysięcy ofiar komunistycznego reżimu w Polsce, ale to już pozostawiam Twojej ocenie.

@TomBanknoter słowa mają różne znaczenia, a wybór jednej z definicji danego słowa to nie jest żadna manipulacja, to po prostu stwierdzenie, że stosujemy to słowo w tym właśnie znaczeniu, a nie w innym.

No i z tego, co wiem, w treści maila znajduje się standardowy disclaimer, że jeżeli płatność została wcześniej uregulowana, można wiadomość zignorować.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów
Crow_Empire
#14 Krzewiciel#

@msniezek  "Allegro jest spółką giełdową i akurat w tym przypadku nie ma miejsca na sentymenty."

Tak, zwana dalej korpo... I to jest niestety smutne, że taka korporacja nie liczy się z ludźmi, z których żyje (tu akurat o sobie nie pisze, ale o firmach, z których macie milionowe zyski), patrzy tylko na wyniki i zyski. Choroba drążąca ten świat.

Nie, czemu miałbym obrażać tysiące ofiar komunizmu? To jest szerokie pojęcie metod zasługujących na pogardę, ubecy też wrzucali do jednego wora winnych, czy niewinnych. Wy też, płacących, nie płacących... Podobna zasada działania. Oni też nie liczyli się z obywatelem, jedynie patrzyli na swój interes. Nie próbuję nikogo obrażać, ale nie szanujecie mojej osoby, nie liczycie się ze mną, ani nikim innym w tym przypadku.

Kiedyś to było nie do pomyślenia na Allegro.

Kończę, i tak robicie co chcecie. Jeżeli kogoś uraziłem, przepraszam.

oznacz moderatorów
adal4
#9 Pomysłodawca#

Najpierw bronisz neutralności słowa windykacja, później przyznajesz, że "musieliście", bo inaczej ludzie nie byliby odpowiednio zmotywowani, a na koniec odwołujesz się do uczuć poległych za odkręcanie kurka. Myślisz, że nie kształtujesz w ten sposób algorytmów wyrachowania? Właśnie sobie wygenerowałeś odpowiedzialność. Wy ten kurek znowu przykręcacie, aktywnie kreując cyfrowy reżim, a wszystko w polewie angielskiej uprzejmości, którą tak dobrze znamy z Wielkiej litery. Może będziesz kiedyś unikać opowiadań jak wnuczek zapyta co dziadek robił gdy małe korpo zaczynało deptać ludzi. O przepraszam, ja tylko wdrażałem co algorytm zasugerował. No i skąd mogliśmy wiedzieć, że algorytm i człowiek tak wzajemnie się nakręcają?
A tak w ogóle, to po co admin łaskawie zstąpił z niebios? Udawać, że jest dialog?
Temat założony w ubiegłym roku dalej nierozwiązany.
Windykacja Allegro to sprawa dla UOKiK

oznacz moderatorów
msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@adal4 ostatnio wszystko jest "sprawą dla UOKiK". A o "deptaniu ludzi" słyszę niemal od samego początku pracy w Allegro, serio (to już 22 lata). Pamięć ludzka jest bardzo krótka, wszystkim się wydaje, że "kiedyś to było nie do pomyślenia", a prawda jest taka, że dostawaliśmy srogie baty od momentu wprowadzenia prowizji i to chyba jedyna niezmienna rzecz w Allegro.

Zdarzają nam się złe decyzje, wtedy nie zabieram głosu. Natomiast ta zmiana to nie jest efekt żadnego algorytmu - to racjonalny i rozsądny krok, bo dzięki niemu uruchamiany o X% mniej prawdziwych windykacji. Które, zapewniam, mogą wygenerować o wiele więcej stresu i kłopotów.

I tym sposobem przynajmniej kilkanaście osób straciło po kilkanaście minut życia na dyskusję na tak porywający temat, jak nazwa nadawcy jakiegoś maila w skrzynce odbiorczej.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów
adal4
#9 Pomysłodawca#

To teraz nuta o męczennictwie i pójście na całego, że to jednak racjonalny i rozsądny krok? Wow, jeszcze lepiej, przyznać, że to świadome, ludzkie działanie. Bokiem wyjdzie Tobie i nam wszystkim takie traktowanie ludzi. Smutne to twoje zabieranie głosu wyłącznie przy dobrych zmianach, ale siebie na pewno przekonasz, że decyzja jest słuszna, choć zwyczajnie głupio tak obstawać przy kolejnym potworku wypuszczanym w świat, który marnuje nam czas i zdrowie. Po raz pierwszy od dwudziestu lat spóźnię się z zapłatą...niech prawdziwa windykacja się realizuje. Moje veto wciąż aktualne, mówię NIE czarnym praktykom i ludziom wspierającym.

oznacz moderatorów