Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry wszystkim, macie jakiś sprawdzony sposób? Policja? List adwokacki? Windykacja?
Mam problem z odzyskaniem zapłaty za sprzedany towar. W czerwcu sprzedałem aparat fotograficzny, cena ponad 1800 zł. Pani najpierw pytała czy dam radę szybko wysłać przesyłkę, potwierdziłem, że jeszcze tego dnia. Chcąc jak najszybciej się z tego wywiązać nie zwróciłem uwagi, że towar jest kupiony, ale... nie zapłacony.
Gdy zacząłem się upominać, pani najpierw tłumaczyła, że Allegro odrzuca płatność, podałem numer konta - odpisuje mi, że bank coś zawalił. Potem pani wyjechała za granicę. Wróciła. Sytuacja się powtarza, a sprawa ciągnie się już trzeci miesiąc. Konto na Allegro ma już, jak widzę, zawieszone. Mi została korespondencja z nią, sms-y i dziura na koncie.
Dla mnie to poważna kwota. Rozumiem swój błąd, ale - jakby nie patrzeć - to jest wyłudzenie, albo nawet zwykła kradzież. Co robicie w takiej sytuacji?
Jeśli masz jej dane, przygotuj wszystkie dokumenty, korespondencję i zgłoś na policję. Opisywano tu przypadki, gdy po takim zgłoszeniu kupujący szybko realizował płatność. Nigdy nie wysyłaj bez pieniędzy.
Złamałeś wszelkie reguły handlu, wysyłając towar bez zapłaty. Zgłoś sprawę na policję.
@warsztatmedialny Może to Ci pomoże https://spolecznosc.allegro.pl/t5/sprzedaj%C4%85cy-o-allegro-lokalnie/kto%C5%9B-zalicytowa%C5%82-m%C...
PS A cóż to (i jak to) się stało, że konto Pasjonat76 jest "zamknięte"?
"złote myśli" xyz96: "Sprzedawcy zawsze byli, są i będą moimi wrogami na AG."😄
@warsztatmedialny napisz przedsądowe wezwanie do zapłaty, wyślij listem poleconym, na maila oraz uprzedź ją SMS co by wiedziała że zaczynasz procedurę sprawy w sądzie, jak nie pomoże idź na policję i zgłosić przestępstwo z art. 284 Kodeksu karnego, zgodnie z którym: „Kto przywłaszcza sobie cudzą rzecz ruchomą lub prawo majątkowe, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3”.
Udało się! W końcu zagroziłem klientce zgłoszeniem sprawy na policję - po kilku dniach pieniądze mam na koncie!
@warsztatmedialny Ile czasu minęło od wygrani aukcji ?
Równo 3 miesiące! Ale już przynajmniej koniec sprawy...
warsztatmedialn
Dzięki, jak na razie próbuję jeszcze się upominać. Dziś zagroziłem policją, pani prosi, by poczekać do poniedziałku, bo będzie miała pieniądze "na 200 procent". Mam jeszcze nadzieję...