Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czytałam wiele razy punkt 5.5 regulaminu allegro i jedna rzecz nie jest dla mnie jasna.
Jako producent (firma A) dodaję produkty do katalogu i tym samym zezwalam innym użytkownikom portalu na korzystanie ze zdjęć które dodałam do katalogu. Jeżeli ktoś inny sprzedaje mój produkt to może wykorzystać zdjęcia w swojej aukcji (to jest zrozumiałe).
Ale co w sytuacji gdy ktoś pobrał zdjęcia z katalogu (produkt firmy A), minimalnie je zmienił w PS i stworzył inny/nowy produkt w katalogu (firmy B).
Czyli dodał do katalogu produkt firmy B korzystając ze zdjęć pobranych z produktu firmy A.
Czy takie działanie jest zgodne z regulaminem allegro?
tzn. czy można pobrać sobie dowolne zdjęcie z katalogu i na jego podstawie stworzyć własny nowy produkt?
@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_
Czytałam ten post, jest on zrozumiały, ale zapisy w puncie 5 regulaminu allegro są tak absurdalne że ciężko uwierzyć w to co się czyta.
Proszę o odpowiedź (odpowiedź allegro) na poniższe pytanie:
Jeżeli na allegro znajdę np fajne gładkie bawełniane dresy damskie (dresy nie mają znamion marki tzn logo, nazw itd.) które mają zrobione profesjonalne idealne zdjęcia to mogę sobie je pobrać z katalogu allegro, następnie wyprodukować 100000 szt identycznych gładkich dresów i korzystając z cudzych zdjęć (innego produktu w katalogu) wystawić nowy produkt?
Pytam bo oszczędność tylko przy 1 sesji to 3000 zł netto.
PS. (do tej pory moja firma płaciła za takie zdjęcia ale skoro można pobierać zdjęcia z katalogu to po co tracić pieniądze, nie ma sensu płacić za sesję zdjęciową jak później ktoś może ci ukraść zdjęcia.)
@LAEMI-PL możesz korzystać ze zdjęć z katalogu, ale tylko jeśli sprzedajesz ten sam produkt. Gdybyś więc miała te same bawełniane dresy damskie, to tak, możesz skorzystać z tych zdjęć. Jeśli byłyby to inne dresy, to producent tych produktów, może zgłosić naruszenie praw własności.
@la_nika i o właśnie taką odpowiedź mi chodziło.
Sugeruję dodać Pani odpowiedź do regulaminu allegro (w punkcie 5.5) tzn.
"możesz korzystać ze zdjęć z katalogu, ale tylko jeśli sprzedajesz ten sam produkt..."
czyli nie możesz stworzyć nowego produktu na bazie innego/cudzego.
Regulamin stanie się bardziej czytelny i użytkownicy przestaną go źle interpretować;
@LAEMI-PL dziękuję! Przekażę tę sugestię odpowiedniemu zespołowi 🙂