anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wykorzystywanie SMART do darmowych dostaw i zwrot niepotrzebnych towarów dla darmowej wysyłki

maliszewko2014
#11 Animator

Coraz częściej spotykam się z praktyką klientów, którzy zamawiają przypadkowy, tani towar  tylko po to, by uruchomić darmową dostawę SMART, po czym… odsyłają go w ramach zwrotu – nawet jeśli był w 100% zgodny z opisem. Nie chodzi im o produkt, tylko o obejście systemu wysyłki.

W jednym z przypadków klient sam przyznał, że „zapłacił za możliwość darmowych zwrotów i będzie z tego korzystał, ile razy zechce”. Tego typu instrumentalne wykorzystywanie prawa do odstąpienia od umowy i generowanie kosztów po stronie sprzedawcy staje się realnym problemem.

Zastanawiam się nad odmawianiem realizacji kolejnych zamówień takim klientom na podstawie art. 5 Kodeksu cywilnego, który mówi, że:

"Nie można czynić ze swego prawa użytku, który byłby sprzeczny z jego społeczno-gospodarczym przeznaczeniem."

Moim zdaniem działanie klientów, którzy nagminnie korzystają z darmowych zwrotów tylko po to, by uzyskać darmową dostawę innych produktów, narusza sens tych uprawnień i prowadzi do nadużycia prawa.

Czy ktoś z Was skutecznie zastosował art. 5 KC jako podstawę do:

• zablokowania konta klienta?

• anulowania zamówienia?

• odmowy dalszej współpracy?

Chętnie wysłucham opinii innych sprzedawców – bo mam wrażenie, że platformy typu Allegro nie chronią nas przed tego typu "cwanym klientem", a wręcz wspierają jego działania.

oznacz moderatorów
1 ODPOWIEDŹ 1

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@maliszewko2014 Ten proceder rozwija się bardzo szybko i trudno z tym walczyć gdyż allegro nie daje żadnych możliwości . Osobiście zrezygnowałem ze smarta ,ale zdaję sobie sprawę że nie każdemu jest to na rękę . U  mnie w Antykach bez smarta jest taka sama sprzedaż jak wtedy gdy go miałem a sam mogę decydować jaką formę dostawy udostępnić by to było dla mnie wygodne i mniej kosztowne. 

oznacz moderatorów