anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wypłata waluty Korony , Euro na konto REVOLUT

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

Temat wałkowany kilkakrotnie ale nigdzie nie ma 100% odpowiedzi.
Czy do allegro można podpiąć prywatne konto REVOLUT w celu przelewu obcych walut ( nie konto firmowe jak w przypadku PLN tylko prywatne konto właściciela firmy)??
Jeśli w 2025r jest taka możliwość i komuś się to udało proszę o podpowiedź jak tego dokonać gdyż większość tematów z tym związanych jest starych i nie odpowiada na to pytanie jednoznacznie. Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi.

oznacz moderatorów
12 ODPOWIEDZI 12

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@freshreklamy możesz aktywować konto do wypłat z Revolut. PayU akceptuje wypłaty na rachunek zagraniczny Revolut, ale musisz prawidłowo wprowadzić dane adresowe banku.

Polskie rachunki Revolut (z oznaczeniem PL) to rachunki techniczne i nie możemy ich zweryfikować. Dlatego do aktywacji wypłaty z konta Allegro, użyj zagranicznego rachunku Revolut (z oznaczeniem GB, LT lub FR) na Twoje dane lub swojego rachunku z innego polskiego banku.

Wysyłam artykuł, gdzie oznaczono krok po kroku jak to zrobić. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

Zastanawia mnie punkt: "Dane przypisane do rachunku bankowego muszą być takie same jak dane Twojej firmyJeśli nazwa firmy, adres i NIP będą się różnić, konieczna będzie ponowna weryfikacja." W koncie REVOLUT nie są podane dane mojej firmy tylko moje osobiste: imię, nazwisko, inny adres niż firmowy. Czy to nie stanowi problemu?

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@freshreklamy jeśli masz JDG to zweryfikowany może być również prywatny rachunek, bez danych firmy. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

Po części się udało, przelałem 1euro do Payu, konto zostało dodane i euro z konta allegro udało się przelać na konto revolut. W tej chwili natomiast mam problem z koronami, myślałem, że uda się w ten sam sposób ale w momencie kiedy próbuje je przelać dostaje komunikat: "Wypłata nie jest możliwa. Wybierz/dodaj czeski rachunek". Co mam zrobić w tej sytuacji??

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@freshreklamy jeśli chodzi o wypłaty w innej walucie, konieczne jest posiadanie konta w banku, który przyjmuje wpłaty w tej walucie, czyli w tym przypadku w koronach czeskich. 
Istnieją dwie możliwości: 
Możesz dodać czeski rachunek, czyli rachunek założony w czeskim banku (z IBANEM CZ).
Możesz wskazać w zakładce Ustawienia wypłat, że będziesz wypłacać pieniądze na rachunek inny niż czeski, ale w innej walucie, korzystając z Konwertera walut.
Zasada ta dotyczy również rachunków walutowych z IBANEM PL). Możliwe będzie wtedy wskazanie do wypłat rachunku z IBANEM innym niż CZ. Na koniec wystarczy zapisać te ustawienia.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

W ustawieniach wypłat dla CZK  mam ustawione przewalutowanie koron na korony i sposób wypłaty na żądanie. Natomiast kiedy przechodzę do zakładki "środki i historia operacji"/"wypłata środków CZK" po wybraniu konta zarówno PL jak i Revolut wyskakuje mi komunikat "Wypłata nie jest możliwa. Wybierz/dodaj czeski rachunek". Jak zatem mam wykonać wypłatę na Revolut który oczywiście przyjmuje wpłaty w koronach?

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@freshreklamy Przecież @la_nika wszystko dokładnie wytłumaczyła: nie wypłacisz w koronach, jeśli rachunek nie ma przedrostka CZ. Samo to, że jest zagraniczny a nie polski, to nie wystarczy. 

A tłumacząc na polski: Allegro nie odpuści żadnej okazji, żeby oskubać sprzedawców, w tym wypadku na przelicznikach walut. Dlatego mam gdzieś ich "międzynarodowe" rynki 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

Czyli nawet jeśli w polskim banku będę miał konto walutowe w koronach to nie ma szans? 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@freshreklamy W Allegro nie ma. Moim zdaniem jest to ich wymysł, bo prawnie nie ma żadnych ograniczeń w transakcjach walutowych wewnątrz kraju, ani między krajami UE

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@freshreklamy tak, jeżeli chcesz wypłacić korony czeskie i forinty na rachunek banku w Polsce (nawet taki, który obsługuje wpłaty w koronach czeskich i forintach), musisz skorzystać z Konwertera walut.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

freshreklamy
#7 Wielbiciel#

Nie do końca rozumie. W pierwszym poście piszesz: "jeśli chodzi o wypłaty w innej walucie, konieczne jest posiadanie konta w banku, który przyjmuje wpłaty w tej walucie...","Zasada ta dotyczy również rachunków walutowych z IBANEM PL). Możliwe będzie wtedy wskazanie do wypłat rachunku z IBANEM innym niż CZ..." - mam zarówno konto na revolut które takie przyjmuje jak również w polskim banku.
Natomiast w kolejnym poście piszesz "tak, jeżeli chcesz wypłacić korony czeskie i forinty na rachunek banku w Polsce (nawet taki, który obsługuje wpłaty w koronach czeskich i forintach), musisz skorzystać z Konwertera walut..."
Czyli proszę o jednoznaczną odpowiedź czy istnieje jakakolwiek możliwość wypłaty koron na inne konto niż to zarejestrowane w Czeskim banku ( wiele wcześniejszych postów na to wskazywało)? pozdrawiam

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@freshreklamy już wyjaśniam. 
Wypłacisz środki w koronach czeskich tylo jeżeli masz konto w czeskim banku (CZ na początku numeru konta, konto w czeskim banku). 
Konta walutowe nie zadziałają (np. konto PL w walucie czeskiej), ponieważ brak IBANu CZ spowoduje automatyczne uruchomienie Konwertera walut.
Revolut też nie zadziała, ponieważ akceptujemy przelew weryfikacyjny tylko z rachunków głównych, w których IBAN to LT, GB i FR (konta w Revolut z innym IBANem np. PL to rachunki techniczne).
Możesz wskazać do wypłat rachunek z IBANem innym niż CZ, ale wtedy konieczne będzie korzystanie z Konwertera walut. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów