Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od 8 lipca 2025 jeszcze szybciej i wygodniej nadacie paczki przez Wysyłam z Allegro. Wystarczy, że skorzystacie z naszych podpowiedzi dotyczących wagi przesyłek.
Jak było
Do tej pory podczas nadawania przesyłek przez Wysyłam z Allegro, w sekcji Przesyłka musieliście:
Co zmieniliśmy
Teraz przy pomocy sztucznej inteligencji oraz na podstawie danych historycznych podpowiadamy wagę paczki, którą chcecie nadać.
Waga, jaką proponujemy, to tylko sugestia. Dlatego, zanim nadacie przesyłkę, upewnijcie się, że jest ona taka sama jak rzeczywista waga paczki.
@wza_allegro yhmmm.. 4 produkty po 250ml ....podpowiedź 1 kg ,gdzie tara produktu , gdzie wada zewnętrznego opakowania i wypełnienia ... no brawo
@mdrogeria podaj proszę numer zamówienia, sprawdzimy naszą propozycję
74445e72-5d06-11f0-82fd-f957882fbd7c
@mdrogeria dzięki, sprawdziliśmy i wyliczona przez nas waga to 1.1 kg, ale zaokrąglamy do pełnych kilogramów - może rzeczywiście zabrakło tej informacji
@wza_allegro @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
ZASŁANIA WAGĘ GABARYTOWĄ , wolę to kontrolować , kliknięcie w ,, nie pokazuj więcej ,, nic nie daje , wraca jak bumerang
@mdrogeria korzystasz z tej samej przeglądarki? Na pewno nie czyścisz plików cookies? Raz kliknięte "Nie pokazuj więcej" nie powinno się już pojawiać - dopóki nie wyczyścisz danych przeglądarki
@wza_allegro y..y... , nie trafiony ... przeglądarka Chrome od lat i nie mam zamiaru zmieniać , mam program , który m.in czyści ciacha przy każdym wyłączeniu kompa .
@mdrogeria ok, to dlatego informacja pojawia się ponownie. Będziemy ją wyświetlać jeszcze przez kilka tygodni.
@wza_allegro aaa... no to w takim ,,razie trafiony zatopiony ,, ,a druga sprawa to taka ,że jestem stary i Windows też stary ,czasem płata mi różne psikusy , tyle ,że nie groźne .
@la_nika My, sprzedający, twierdzimy , że ta zmiana niczego nie przyspieszy i nie usprawni. A to MY znamy temat wysyłek od naszej strony, nie pracownicy Allegro. Ale tu wszystkie nonsensowne decyzje tłumaczy się naszym, oraz kupujących, dobrem. Wielka szkoda że ani sprzedający ani nawet kupujący (piszą o tym nawet na forum) jakoś nie są zadowoleni, niewdzięcznicy jedni.
Wam sie tak na powaznie nudzi, czy po prostu na sile wymyslacie takie bzdury?
Teraz czekamy na wprowadzenie obowiazku fotografowania zawartosci paczek i zdjeci z ich pomiaru - zapewne to Waszym zdaniem rowniez przypieszy proces nadawania.
I tak calkiem calkiem na powaznie pytanie: skad sie bierze ciagle utrudnianie naszej pracy z Waszej strony? Czy jestescie slepi i glusi na niezadowolenie uzytkownikow? Kazde wasze nowosci powoduja, ze coraz wiecej sprzedajacych zaczyna wspolprace z konkurencja, a dzwonienie do sprzedajacych obnizeniem cen na Allegro jest chyba jednym z wiekszych gwozdzi do Waszej trumny?
Powaznik nikt z Was nie jest w stanie przewidziec jak to sie skonczy? Niech tylko Inpost wystartuje z wlasnym e-commerce i jestescie gleboko w 4 literach
Wydaje mi się, że chodzi o pretekst do doliczania absurdalnych opłat do przesyłek: podasz wagę paczki 1kg, na sortowni zweryfikują, że w rzeczywistości jest to 1,2 kg i doliczą opłatę.
@Alegoria24_pl absolutnie nie! Dopłaty mogą się pojawić, owszem, ale tylko te zgodne z cennikiem, czyli w sytuacji, gdy paczka rzeczywiście przekracza określoną w regulaminie wagę.
@accadia tak, jak pisałam w odpowiedzi na inny komentarz: w wielu badaniach i rozmowach, które z Wami przeprowadzamy, wskazujecie jako sprzedający, że konieczność podawania wagi i wymiarów każdej paczki jest dla Was uciążliwa i czasochłonna. Czy proponowanie Wam wagi, którą musicie jedynie zweryfikować, nie jest dla Ciebie ułatwieniem?
Ewidentnie brak umiejętności czytania ze zrozumiem, absolutnie nikt z użytkowników w tym temacie nie napisał nic pozytywnego, ale i tak na siłę "ekspert" pyta czy nie ułatwili pracy.
Dziwne podejście macie 🙂
Jak wy funkcjonujecie w życiu codziennym, w rodzinie też jak ktoś chce jajecznice na śniadanie to dajecie mu parówki bo wiesz lepiej co chce?
Zamiast słuchać się co chcą ludzie i gdzie widzą problemy to wy patrzycie po siebie, tak jakbym ja teraz poszedł do Roberta Kubicy i zaczął mu mówić jak ma skręcać w prawo, a przecież nie jestem kierowcą rajdowym..
Najśmieszniejsze jest to że ( pewnie z przymusu, liczę na to..) moderacja i hehe "eksperci" brnie dalej w to bagno, mało kto traktuje wasze informacje poważnie, raczej bliżej jesteście relacjami z użytkownikami jak sprzedawcy z botem Alina. Gdzie powinno to wyglądać zdecydowanie inaczej, ale cóż nie ja patrzę w lustro z wstydem ( podejrzewam że tego też nie robicie..)
Usuniecie ten post czy też będziecie się klasycznie wykłócać że wiecie lepiej i jest to dla dobra sprzedawców, dość klasyczne zachowanie ostatnio.
Tej zmiany nie polecam, gdzie mogę ocenić i dać łapkę w dół? To byłby dopiero pomysł co, albo ocenianie pracy moderatora, łapki w dół i w górę jak w przedszkolu.
Przyjemnego czwartku, ale tylko do 10, potem już nie.
@wza_allegro Skoro tak dbacie o naszą wygodę i tak bardzo chcecie usprawnić proces to wprowadźcie takie narzędzie które po wpisaniu wymiarów będzie podawało WAGĘ GABARYTOWĄ tak jak to robią przewoźnicy a nie jakieś bzdurne rzekome dane historyczne, które nijak mają się do rzeczywistości !!!!!
Powiedzmy : paczka o wymiarach 23 cm x 15 cm x 4 cm ma wagę gabarytową u większości przewoźników 0,28 kg
WASZA podpowiedz to waga = 1 kg
Czy Allegro choć raz może zrobić coś co działa poprawnie ??????????????????
P.S. nigdy nie wysyłałem paczki cięższej niż 0,25 kg a wasza "podpowiedz" oparta na "danych historycznych" to waga 1kg
Wskaż proszę kiedy wysłałem taką paczkę ????
@kakabe_2007 dla każdego przewoźnika, który wylicza wagę gabarytową, podajemy jej wartość w formularzu Wysyłam z Allegro, razem ze wzorem, którego ten przewoźnik używa:
@wza_allegro To co robi w tym formularzu "sugerowane" 5 kg ????? skoro przewoźnik podał wagę 0,23 kg ?????
Dalej Pani nie widzi problemu ????
Na siłę chcecie "uszczęśliwić" i sprzedawców i przewoźników podając bzdurne wartości nijak mające się do rzeczywistości i powodujące dodatkową pracę sprzedawców zmuszonych do poprawiania Waszych bzdur !!!!!!!
Zastanawia mnie tylko po co Allegro ingeruje w procedury przewoźników ???
@kakabe_2007 proponujemy wagę rzeczywistą paczki - czyli to, ile waży paczka po fizycznym postawieniu jej na wadze. Przewoźnicy dodatkowo używają wagi gabarytowej (nazywanej również wagą wymiarową lub przestrzenną), aby uwzględnić przestrzeń, jaką zajmuje paczka. Jeśli waga gabarytowa paczki jest inna niż rzeczywista, do obliczenia kosztów wysyłki używana jest wyższa wartość.
To dwie różne wartości 🙂
@wza_allegro To dlaczego nie podajecie wagi rzeczywistej paczki tylko jakiś "kosmos" ???
Paczka waży 0,2 kg a Wy podajecie 5 kg - PO CO ???
To jest to "ułatwienie " dla mnie ????
Przestańcie wyświetlać bzdury i zostawcie wolne pole na wpisanie wagi przez sprzedawce tak jak było !!!
Dalej Pani nie rozumie że błędnie podawana przez Was waga nijak się ma do rzeczywistej wagi paczki ....................