Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
Klient zakupił ok 10.00 towar, paczka została spakowana i zgodnie z deklaracją tego samego dnia wysłana (ok 13tej), następnie okazało się, że ok 12 tej Klient anulował zamówienie, otrzymał automatyczny zwrot środków, a paczka wyszła, została odebrana. Klient nie oddaje paczki, co w takiej sytuacji? czy automatyczny zwrot środków nie powinien następować np po 24h aby uniknąć takich nonsensów?
@NiceShopSimply kiedy status zamówienia został zmieniony? Kiedy generowałeś list?
Możliwość anulowania zamówienia i automatyczny możliwy jest gdy status zamówienia się nie zmieni i do zamówienia nie jest wygenerowany list. na wszelki wypadek sprawdź w ustawieniach
Podaj numer zamówienia?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
zostaje zebrać dowody i zgłoszenie na policję.
971763f0-24d2-11f0-ad22-83bb00242ba1
to jest na kwotę 71plm a na zgłoszenie na policję stracę pół dnia albo więcej, chodzi o zasadę działania, czy nie byłoby rozsądne aby było kilkanaście godzin na zwrot, aby wykluczyć takie sytuacje?
Nie jesteś tu dzisiaj pierwszy z takim postem. Tu status był zmieniony, a zwrot i tak poszedł.
😆 widać testy na żywych sprzedawcach trwają w najlepsze 😆
@NiceShopSimply zamówienie zostało anulowane o 13:29, a etykieta utworzona o 13:53. Także już po anulowaniu. Jeżeli klient odebrał przesyłkę skontaktuj się z nim i poproś o zwrot towaru.
Czyli sprzedawca powinien patrzeć w napięciu, czy aby Klient nie anuluje w ostatniej sekundzie zakupu? często jest też tak, że kurierzy skanują dopiero na sortowni - ale to inny temat.
Moim (i nie tylko) zdaniem nie tak to powinno wyglądać, czy serwis planuje jakieś zmiany? mądre wydaję się wprowadzenia czasu 12/24h aby nie dochodziło do takich sytuacji.
@NiceShopSimply ale moderatorka napisała, że utworzyłeś etykietkę później niż klient zgłosił zwrot, to jak ty obsługujesz te zamówienia ?
Do 9.00 zbieram zamówienia, potem pakuję i generuję etykiety, nie odświeżam co chwilę zamówień, zresztą w skrajnych przypadkach nic to nie zmieni, środki wrócą do klienta. Jest to błędne działanie, a automatyczny zwrot powinien następować po kilkunastu h w celu uniknięcia takich sytuacji, zresztą rozmawiam z kolegami sprzedawcami na Allegro, okazuje się, że jest na FB specjalna grupa, gdzie opisują takiej "luki" i zachęca to do oszustw.
Czasem wysyłam orlenem. Zanoszę paczki do punktu znajdującego się w domu handlowym. Bywa, że paczki leżą godzinę na ladzie, czasem nawet dłużej zanim Pani sprzedająca tam znajdzie czas na ich zeskanowanie. Kto mi odda za towar jak zwrócicie pieniądze za już wysłaną przesyłkę? Kuriera zamawiam raptem kilka razy w roku, a i tak pamiętam przypadek gdzie paczki były skanowane dopiero na sortowni. Kto mi za taki zwrot odda kasę?
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@AnnaG-Antyki zwrot automatyczny jest niemożliwy gdy już wystawi się list przewozowy, a nie gdy się zmieni status na odebrane przez kuriera?
czy ja coś pomyliłem ?
Może ja. Zamotałam się w tych tematach. Mam nadzieje, że masz rację. Ale szczerze to już tu w nic na słowo nie wierzę.
@AnnaG-Antyki no ale wtedy już traci się podstawę do obciążenia klienta za nieodebranie paczki. Chyba, że masz kwitek nadania z punktu.
@sklep_solpio ale dla @AnnaG-Antyki chodzi o fakt , że klient zrezygnuje z paczki "po nadaniu" ale przed zmianą w systemie. I allegro to widzi tak jakby sprzedawca wysłał paczkę po wykonaniu zwrotu przez kupującego.
Acha czyli jak dobrze rozumiem to opóźnienia w zmianie statusu są winne? Czyli po wydrukowaniu etykiety trzeba profilaktycznie trochę odczekać, a nie lecieć od razu wysyłać?
no właśnie ponoć nie
@sklep_solpio samo anulowanie zakupu, jest możliwe dla klienta tylko dopóki status zamówienia nie zostanie zmieniony przez sprzedającego na w realizacji, przygotowane do wysyłki, wysłane lub nie poda w zamówieniu numeru do śledzenia przesyłki. Po tych działaniach klient nie anuluje już zamówienia, a co za tym idzie nie będzie automatycznego zwrotu środków związanego z anulacją.
@Syrena_zT @AnnaG-Antyki @NiceShopSimply @Client:44052296 o to mi chodziło właśnie (wprowadzenie przesyłki) wtedy klient nie może już z automatu dostać zwrotu.