anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zagubiona przesyłka + nierozwiązana dyskusja = kara dla sprzedającego

natalia_z_wasem
#10 Popularyzator#

Dzień dobry. Zawarłem umowę z allegro na pośrednictwo w dostarczeniu przesyłki zakupionej przez klienta za pośrednictwem Poczty Polskiej (Allegro Miniprzesyłka).
Przesyłka została nadana 12 grudnia i do dzisiaj nie została przez pocztę dostarczona (status w transporcie). Allegro (za pośrednioctwem którego umowę zawarłem) oraz  Poczta Polska ewidentnie NIE WYWIĄZUJĄ SIĘ z łączącej nas umowy. Nie minęło także 30 dni regulaminowych (Poczty Polskiej) żebym mógł w ogóle złożyć reklamację.

Ale to zupełnie nie przeszkadza allegro ukarać mnie za tą sytuację 60 punktami ujemnymi w ocenie mnie jako sprzedajacego za "nierozwiązaną dyskusję". To znaczy JAK MAM rozwiązać tą dyskusję? Mam wrażenie że jedyny sposób jest taki ze po prostu zapłacić za zagubiony towar i ponieść stratę tak, żeby allegro było ze mnie zadowolone. A jak klient towar jednak otrzyma to będzie miał gratis (na mój koszt oczywiście)

Czy moge prosić o wyjaśnienie - na czym polega moja wina, CZYM ZAWINIŁEM według allegro że ukarano mnie punktami ujemnymi?

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
25 ODPOWIEDZI 25

natalia_z_wasem
#10 Popularyzator#

Ponawiam moje pytanie.

Za co KONKRETNIE zostałem przez allegro ukarany ujemnymi punktami skoro wina leży 100% po stronie Poczty Polskiej i Allegro (jako pośrednika w usłudze logistycznej)? Tzn co inaczej powinienem zrobić żeby w przyszłości uniknąc karania? Czego ode mnie oczekujecie ?

Państwa działanie jest po prostu nieuczciwym nadużywaniem swojej dominującej pozycji. Próbujecie zmusić mnie do poniesienia straty aby tylko "rozwiązać dyskusję" w której w ogóle nie jestem stroną.

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@natalia_z_wasem odpowiedziałam już na Twoje pytanie w poprzedniej wypowiedzi, a teraz dodam jeszcze pkt. 10.2 regulaminu Allegro:

"Użytkownik jest zobowiązany do wyjaśnienia prawidłowości wykonania umowy zawartej pomiędzy Kupującym i Sprzedającym. Sprzedający ma obowiązek udzielenia odpowiedzi i złożenia wyczerpujących wyjaśnień w Dyskusji w ciągu 24 godzin od skierowania zarzutów przez Kupującego, z zastrzeżeniem, że czas ten nie biegnie w soboty, niedziele i pozostałe dni ustawowo wolne od pracy według prawa właściwego dla kraju rejestracji albo miejsca stałego pobytu Sprzedającego.

W sytuacji, gdy Dyskusja dotyczy niedostarczonego Towaru i minął czas na dostarczenie przesyłki Sprzedający ma obowiązek wyjaśnienia problemu zgłoszonego przez Kupującego w ciągu 7 dni. Za wyjaśnienie problemu uznaje się w szczególności:

• umieszczenie numeru śledzenia przesyłki świadczącego o tym, że przesyłka jest w drodze lub została dostarczona,

• zwrócenie w ramach Allegro Finanse wpłaty Kupującemu lub umieszczenie potwierdzenia zwrotu wpłaty w ramach prowadzonej Dyskusji.

Po upływie 7 dni Allegro umożliwi Kupującemu oznaczenie Dyskusji jako nierozwiązanej. W przypadku, gdy problem Kupującego nie zostanie wyjaśniony i skorzysta on z Allegro Protect otrzymując rekompensatę, wypłacona Kupującemu kwota zostanie naliczona Sprzedającemu zgodnie z pkt. 10 Części IV Załącznika nr 9 do Regulaminu.

W pozostałych przypadkach Sprzedawca ma 14 dni na wyjaśnienie problemu Klienta od momentu rozpoczęcia Dyskusji."

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

natalia_z_wasem
#10 Popularyzator#

Odpowiedziałaś w poprzednim poscie że regulamin allegro dotyczy mnie tak samo jak każdego innego sprzedającego. Tylko że ja nie mialem co do tego wątpliwości i w ogole nie o to pytałem (czy mnie dotyczy regulamin allegro - wiem że dotyczy).

jeśli chodzi o wskazany punkt regulaminu - to z którego konkretnie jej punktu się nie wywiązałem?
1) W dyskusji odpowiadałem na czas 2) wyjaśniłem kupującemu sytuację (umieściłęm list) 3) tutaj nie rozumiem regulaminu - mam umieścic numer listu ORAZ zwrócić pieniadze czy LUB zwrócić pieniądze. Jesli LUB to - numer listu oczywiście umieściłem. Przesyłka cały czas jest w drodze - CO MAM JESZCZE ZROBIĆ ?

Ponawiam więc moją prośbę - za co allegro mnie ukarało dając mi ujemne punktu? Tak po ludzku prosze mi wytłumaczyć - CO ZROBIŁEM NIE TAK?
Za niefrasobliwośc Poczty Polskiej czy brak inicjatywy zeby natychmiast oddac klientowi pieniądze pomimo że towar wciąz do klienta jedzie ?

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Musisz mieć w ofercie te miniprzesylki? To wiele głosów było ze to oprócz ceny nie ma nic dobrego do zaoferowania 

oznacz moderatorów

natalia_z_wasem
#10 Popularyzator#

99% dociera OK. poza tym pozwala to oszczedzic na zwrotach - jestem zobowiązany do zwrotu kwoty najtanszej formy dostawy wiec jak ktos sobie dla zabawy zamówi kuriera to ja mu oddaje 4,5zł a reszta to juz jego fantazja

oznacz moderatorów