anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zamykanie dyskusji przez allegro

farek14
#1 Nowicjusz#

Sprzedawca ewidentnie oszust. Podejrzana firma opinie na internecie nic poza 1 gwiazdką. Wysłał uszkodzony sprzęt. Miał być naprawiony. Po 2 tygodniach cisza. Poprosiłem o zwrot kasy. Dyskusja otwarta ponownie oni w tym czasie zaraz po otwarciu dyskusji nadali jakąś przesyłkę. A allegro zamyka dyskusję. A w przesyłce dostałem jakieś śmieci „jako upominek” czy allegro uczestniczy w tego typu przestępczych praktykach. Czy jak mam to rozumieć. Właściciele to jakieś wschodnie nazwiska. Co jeszcze bardziej śmierdzi. Firma to skrytka. Co to w ogóle ma być. 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Po pierwsze hamuj. Nie używaj słów oszust czy przestępca

po drugie - sprawdzales przed zakupem opinie o sprzedającym? Na podstawie czego zrobiłeś zamówienie ?

oznacz moderatorów

farek14
#1 Nowicjusz#

Opinie na allegro to ściema. Praktycznie żadnych negatywnych. Natomiast poza allegro nie ma żadnych pozytywnych. Przed zakupem zerknąłem tylko na ogólną ocenę. Teraz zainteresowałem się bardziej z kim mam do czynienia. 

Z czym mam hamować. Ktoś mi wysyła „upominek” zamiast urządzenia i jednocześnie prosi o zmianę oceny na allegro. Pomijając że chcę zmiany zanim sprawa zostanie rozwiązana. A w paczce śmieci. Dosłownie śmieci które pozbywa się z magazynu. Takiego czegoś nawet na Ali nie było 10 lat temu. 

te wybiegi akceptujące i sugerujące rozwiązanie to też sprytne wybiegi żeby zamknąć dyskusję i pyk nie ma sprawy. A allegro chętnie zamyka liczą się przecież wyniki. 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Nazwanie kogoś oszustem bez wyroku sądowego to proszenie się o klopoty

oznacz moderatorów

farek14
#1 Nowicjusz#

To opinia. Bo w moim odczuciu zostałem oszukany. Dostałem urządzenie które ewidentnie było używane i nie działało. 3 tygodnie trwa zwracanie sprawnego urządzenia lub pieniędzy. 

natomiast pytanie co robi Allegro, dlaczego dyskusje są zamykane. 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Chaos w twoich wpisach, dyskusja, używany sprzęt, upominki, a teraz opisz w czym problem i jak to wszystko przebiegało.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

To jest internet tu nic nie ginie @farek14 gość się dowie że na gadane masz post gdzie nazwałeś go oszustem i masz pozew za zniesławienie z kodeksu karnego wieć wystarczy że zgłosi i nic nie musi zakładać w sądzie. W międzuczasie odda ci kasę a tobie sąd doklepie zawiasy i parę tysi zadośćuczynienia za zniesławienie a gość będzie na plusie odszkodowanie z twojej kieszeni i sąd nie będzie rozważał twoich dywagacji na temat przebiegu procesu reklamacyjnego i jakiś dyskusji ani odczuć że się poszułeś tak a nie inaczej. Jak ktoś nie ma prawomocnego wyroku o oszustwo to nie można go nazwać oszustem inaczej wymiar sprawiedliwości dokopie ci w zad 

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@farek14 Podaj proszę numer zamówienia, którego dotyczy Twój wpis. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

farek14
#1 Nowicjusz#

nr zamówienia

f556b6e0-d267-11ef-9fe5-99fb89d51ba0

dzisiaj rano allegro ponownie otwarło dyskusję na moją prośbę. 

co do kolejności 

1. Zakupiłem sprzęt na firmę (faktura VAT) - zgodnie z opisem miał być nowy z uszkodzonym opakowaniem 

2. Po otwarciu okazuje się że nie działa 

3. Zgłaszam zwrot i odsyłam przesyłkę zgodnie z instrukcją sprzedawcy (tu daje 2 opcje pieniądze albo wymiana)

4. Allegro zamyka dyskusję. 
5. Przesyłka dociera do sprzedawcy, po kilku dniach informacja odmowa zwrotu pieniędzy (co zrozumiałe jako że zakup na firmę). Dostaje informację tylko „wymiana wyłącznika” domyślam się że zostanie naprawione i odesłane.

6. Zwracam się z pytaniem kiedy zostanie odesłane sprawne urządzenie. A następnego dnia że magazyn dostał dyspozycje wysyłki

7. Poprosiłem o numer wysyłki i tu cisza 

8. Po około 2 tygodniach otwarłem ponownie dyskusję  z prośbą o odesłanie wymienionego urządzenia lub zwrot kosztów. Równocześnie wystawiłem opinię sprzedawcy. Teraz zaczynają się dziać rzeczy dziwne. Po otwarciu dyskusji odpowiada mi automat sprzedawcy. Natomiast po krytycznej opinii odrazu zostaje wprowadzony numer przesyłki i prośba o zmianę opinii a allegro zamyka dyskusję.

Sprzedawca informuje że przesyła mi upominek (co rozumiem jako próba wpłynięcia na zmianę opinii). 
Po odebraniu przesyłki zawartość to jakieś odpady magazynowe które nie sprzedają bo to śmiech co przesłano w przesyłce (sprytny sposób na pozbycie się śmieci z magazynu) nie ma śmieci nie trzeba płacić za ich wywóz . 

Na pytanie kiedy otrzymam pieniądze brak reakcji  tylko odpowiedź automatu że informacja dotarła bla bla  to samo od początku. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@farek14 złożyłeś reklamację z tytułu gwarancji bo zakup na firmę więc naprawia gwarant a nie sprzedawca. Sprzedawca pośredniczy w przekazaniu no chyba ze jest też producentem a zwykle nie jest. Ergo twój sprzęt jest w naprawie u gwaranta a na kiedy to wie gwarant bo skąd ma wiedzieć sprzedawca. Druga rzecz zrobiłeś glupotę wystawiając opinię bo jak znam allegro to zaraz bana dostaniesz że celowo konkurencji wystawiasz negatywy, tak się ostatnio dzieje regularnie.

oznacz moderatorów

farek14
#1 Nowicjusz#

Nie jestem i nigdy nie byłem sprzedawcą na allegro. Opinie tego sprzedawcy poza allegro są jeszcze grosze. I z opinii wynika że sytuacja która mnie spotkała się notorycznie powtarza od dłuższego czasu. W momencie jak upomniałem się po 2 tygodniach o wysłanie naprawionego lub wymienionego sprzętu. Sprzedawca godził się na zwrot pieniędzy. 

Dokładnie to samo opisuje kilka inny osób. To już schemat działania. 

No i nie chce wchodzić to w niewygodne tematy ale pochodzenie właścicieli też budzi wątpliwości. 

Zrzut ekranu 2025-02-15 o 10.52.06.png

oznacz moderatorów