anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zgłoszenie reklamacji po odstąpieniu od umowy...

TechartGSM
#14 Krzewiciel

Czysto teoretycznie...

Kupujący zakupił przedmiot. Załóżmy że otrzymany przedmiot jest niesprawny, ma jakaś wadę itd. Kupujący myśli sobie - wady nie widać gołym okiem (na przykład jest to jakaś część do jakiegoś urządzenia) - sprzedający zapewne nie będzie miał jak zweryfikować wady - co tam będę bawił się w reklamację - zgłoszę odstąpienie od umowy i kupie sobie gdzie indziej inny egzemplarz. Kupujący zgłasza odstąpienie od umowy, po tym fakcie - o zgrozo - okazuje się że przesyłka którą wybrał nie ma możliwości darmowego zwrotu... Kupujący myśli sobie - kurde, jak mam odesłać coś za 20zł na mój koszt, to trochę lipa - to zgłoszę reklamację, sprzedający będzie musiał odebrać ode mnie reklamowany towar i odesłać sprawny na swój koszt. No to do dzieła, zgłaszam!

Pytanie brzmi: Czy kupujący może sobie zgłosić reklamację towaru, który nie jest jego własnością????

oznacz moderatorów
27 ODPOWIEDZI 27

Health___Beauty
#16 Inspirator

@N_Nitka28 @TechartGSM  jak to było? gdzie 2 konsultantów tam 3 wersje 😉

oznacz moderatorów

Client:35386082
#16 Inspirator

@N_Nitka28 
Dziękuję.
Traktuję to jako oficjalne stanowisko Allegro i sobie zapisze na przyszłość.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@N_Nitka28  ogromna prośba - zapoznaj się z dyskusją założoną przez kupującą do zamówienia db4b5710-309a-11f0-8dcd-41c04e3fa7f7 i napisz proszę jak to się ma do tego co napisałaś wyżej. 

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Health___Beauty Jeśli masz jakieś wątpliwości proszę zgłoś je w dyskusji lub skontaktuj się przez formularz

Z tego co widzę, klientowi został przyznany zwrot z Allegro Protect i Allegro nie oczekuje zwrotu od Ciebie. 

Napisałam wyżej, że każda sytuacja jest weryfikowana indywidualnie. Zachęcam również do skonsultowania sprawy z prawnikiem jeśli masz wątpliwości z zakresu prawa konsumenckiego. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@N_Nitka28  ja nie mam wątpliwości, bo ja w przeciwieństwie do Waszych konsultantów znam ustawę. 

11 czerwca 2025 o 12:53

Jednocześnie przypominam iż w świetle prawa w momencie odstąpienia od umowy traci Pani prawo do reklamacji, ponieważ produkt zgodnie z obowiązującymi czasami przestaje być Pani własnością i ma Pani obowiązek odesłania go do sprzedawcy.

skoro jednak nie odesłałam produktu to dlaczego mam stracić prawo do tego.

Ponieważ w świetle prawa odstąpienie od umowy jest czynnością nieodwracalną.

I tu wkracza Allegro ze swoją interpretacją prawa:

w związku z odstąpieniem od umowy nie został odesłany produkt oraz nie zostały zwrócone pieniądze za produkt, a więc jest on nadal własnością kupującej. Ma ona prawo do reklamacji produktu przez dwa lata od zakupu. Proszę o odniesienie się do zgłaszanej wady oraz rozpatrzenie reklamacji do 25.06.

14 czerwca 2025 o 10:15

Reklamacja została odrzucona ponieważ krem jest plombowany fabrycznie przez producenta i nie ma możliwości, żeby ktoś go wcześniej używał. Proszę o podanie podstawy prawnej na której opierają Państwo swoje twierdzenie, że produkt jest własnością kupującej - po złożeniu odstąpienia pd umowy produkt przestaje być własnością konsumenta i ma on obowiązek odesłania towaru do sprzedawcy. chyba, że Allegro zna jakieś inne prawo to proszę o odpowiedni odnośnik.

14 czerwca 2025 o 10:17

Konsument jest zobowiązany odesłać towar niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym złożył oświadczenie o odstąpieniu od umowy. Jeżeli konsument nie uczyni tego w tym czasie, odpowiada przed przedsiębiorcą za skutki swojej zwłoki, ale nie rzutuje to na skuteczność samego rozwiązania umowy w wyniku złożonego oświadczenia o odstąpieniu od niej (czyli opóźnienie zwrotu nie wpływa na skuteczne rozwiązanie umowy). Wraz z odstąpieniem od umowy wygasają również powiązane z nią umowy zawarte z przedsiębiorcą czy też z innymi podmiotami, z którymi ten się porozumiewał. Podstawa prawna: art. 32, 34 ust. 1 i 3, art. 37 ustawy o prawach konsumenta.

Tu kupująca prosi o pomoc Allegro i dostaje zwrot z AP.

oznacz moderatorów

TechartGSM
#14 Krzewiciel

@N_Nitka28 Dziękuję za odpowiedź i utwierdzenie mnie w moim przekonaniu. Nie obraź się - to nic osobistego, ale jak widzę słowo "proklieckie" które wyszło z klawiatury jakiegokolwiek pracownika tej instytucji, to... (sam wyciąłem tekst, po co mi ban...).

Raz już napisałem jakie Allegro jest proklienckie, to wycieliście moje jakże trafne porównanie.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TechartGSM ta Twoja teoria nie trzyma się kupy 🙂

Załóżmy że otrzymany przedmiot jest niesprawny, ma jakaś wadę itd.

wady nie widać gołym okiem 

Jak ma wadę Twoje gdybanie nie ma sensu, bo i tak reklamacja będzie zasadna 🙂

A jak by chciał złożyć reklamacje żeby za free ktoś odebrał i liczy na zwrot kasy a produkt będzie sprawny to ją odrzucasz i konsument będzie musiał odebrać na swój koszt towar 😄

Pamiętaj że klient od odstąpienia ma 14 dni na odesłanie, Ty zapewne klikniesz potem odmowę zwrotu z powodu nie odesłania i tu towar automatycznie staje się z powrotem konsumenta i może se reklamować 😄 Trzeba wy analizować realny przykład a nie gdybanie które mnie nigdy nie spotkało a sprzedaje prawie 20 lat w necie 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TechartGSM
#14 Krzewiciel

@kostas11 Pamiętaj że są jeszcze inne powody odstąpienia... 🙂 Np. Towar inny niż zamówiony, czy oryginalność produktu budzi wątpliwości - a to już się kwalifikuje totalnie na reklamację a nią nie jest 🙂

oznacz moderatorów