Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Czysto teoretycznie...
Kupujący zakupił przedmiot. Załóżmy że otrzymany przedmiot jest niesprawny, ma jakaś wadę itd. Kupujący myśli sobie - wady nie widać gołym okiem (na przykład jest to jakaś część do jakiegoś urządzenia) - sprzedający zapewne nie będzie miał jak zweryfikować wady - co tam będę bawił się w reklamację - zgłoszę odstąpienie od umowy i kupie sobie gdzie indziej inny egzemplarz. Kupujący zgłasza odstąpienie od umowy, po tym fakcie - o zgrozo - okazuje się że przesyłka którą wybrał nie ma możliwości darmowego zwrotu... Kupujący myśli sobie - kurde, jak mam odesłać coś za 20zł na mój koszt, to trochę lipa - to zgłoszę reklamację, sprzedający będzie musiał odebrać ode mnie reklamowany towar i odesłać sprawny na swój koszt. No to do dzieła, zgłaszam!
Pytanie brzmi: Czy kupujący może sobie zgłosić reklamację towaru, który nie jest jego własnością????
@N_Nitka28 @TechartGSM jak to było? gdzie 2 konsultantów tam 3 wersje 😉
@N_Nitka28
Dziękuję.
Traktuję to jako oficjalne stanowisko Allegro i sobie zapisze na przyszłość.
@N_Nitka28 ogromna prośba - zapoznaj się z dyskusją założoną przez kupującą do zamówienia db4b5710-309a-11f0-8dcd-41c04e3fa7f7 i napisz proszę jak to się ma do tego co napisałaś wyżej.
@Health___Beauty Jeśli masz jakieś wątpliwości proszę zgłoś je w dyskusji lub skontaktuj się przez formularz.
Z tego co widzę, klientowi został przyznany zwrot z Allegro Protect i Allegro nie oczekuje zwrotu od Ciebie.
Napisałam wyżej, że każda sytuacja jest weryfikowana indywidualnie. Zachęcam również do skonsultowania sprawy z prawnikiem jeśli masz wątpliwości z zakresu prawa konsumenckiego.
@N_Nitka28 ja nie mam wątpliwości, bo ja w przeciwieństwie do Waszych konsultantów znam ustawę.
skoro jednak nie odesłałam produktu to dlaczego mam stracić prawo do tego.
Ponieważ w świetle prawa odstąpienie od umowy jest czynnością nieodwracalną.
I tu wkracza Allegro ze swoją interpretacją prawa:
w związku z odstąpieniem od umowy nie został odesłany produkt oraz nie zostały zwrócone pieniądze za produkt, a więc jest on nadal własnością kupującej. Ma ona prawo do reklamacji produktu przez dwa lata od zakupu. Proszę o odniesienie się do zgłaszanej wady oraz rozpatrzenie reklamacji do 25.06.
@N_Nitka28 Dziękuję za odpowiedź i utwierdzenie mnie w moim przekonaniu. Nie obraź się - to nic osobistego, ale jak widzę słowo "proklieckie" które wyszło z klawiatury jakiegokolwiek pracownika tej instytucji, to... (sam wyciąłem tekst, po co mi ban...).
Raz już napisałem jakie Allegro jest proklienckie, to wycieliście moje jakże trafne porównanie.
No to mam właśnie sytuację, że kupujący zgłasza reklamację po odstąpieniu od umowy, a Allegro nie chce zamknąć niezasadnej reklamacji. Po to mi właśnie było na piśmie stanowisko Allegro, bo jak pisałem nie raz i jak powszechnie wiadomo - gdzie dwóch konsultantów Allegro, tam trzy opinie. Wymieniłem już kilka wiadomości w tickecie, dałem nawet w moim stylu delikatnie do zrozumienia że poprosiłbym inną osobę o rzeczowe, świeże i zgodne z prawem zajęcie się sprawą, i bez efektu... Brawo Wy!
Cześć, @TechartGSM. Proszę, podaj numer zamówienia lub numer zgłoszenia mailowego.
@MiMary Ależ proszę: Ticket 54625942
Poprosiłem zespół ekspercki o dokładne przeanalizowanie tej sprawy i zapoznanie się z nią jeszcze raz. Będę obserwował Twoją sprawę i pilnował żebyś otrzymał jak najszybciej odpowiedź.
@TechartGSM ta Twoja teoria nie trzyma się kupy 🙂
Załóżmy że otrzymany przedmiot jest niesprawny, ma jakaś wadę itd.
wady nie widać gołym okiem
Jak ma wadę Twoje gdybanie nie ma sensu, bo i tak reklamacja będzie zasadna 🙂
A jak by chciał złożyć reklamacje żeby za free ktoś odebrał i liczy na zwrot kasy a produkt będzie sprawny to ją odrzucasz i konsument będzie musiał odebrać na swój koszt towar 😄
Pamiętaj że klient od odstąpienia ma 14 dni na odesłanie, Ty zapewne klikniesz potem odmowę zwrotu z powodu nie odesłania i tu towar automatycznie staje się z powrotem konsumenta i może se reklamować 😄 Trzeba wy analizować realny przykład a nie gdybanie które mnie nigdy nie spotkało a sprzedaje prawie 20 lat w necie 😄
@kostas11 Pamiętaj że są jeszcze inne powody odstąpienia... 🙂 Np. Towar inny niż zamówiony, czy oryginalność produktu budzi wątpliwości - a to już się kwalifikuje totalnie na reklamację a nią nie jest 🙂