Witam!
Niech mi ktoś wytłumaczy w jaki sposób mam zmienić czas wysyłki pokazywany dla klientów?
Allegro cały czas za mnie decyduje, ile można....
Pokazuje mi do godziny 10 rano, że wyśle towar tego samego dnia a mnie to zupełnie nie odpowiada w danych chwilach i chciałbym to zmienić czy jest taka możliwość?
Jakby tego było mało to w ustawieniach czasu pisze, że godziny dla danego przewoźnika nie będą widoczne bo nie wysyłam 10 paczek a ja wysyłam tych paczek ponad 10 dziennie, ktoś ma jakiś pomysł?
Jeśli masz ustawiony w ofertach czas wysyłki 24h/1dzien to allegro zwykle pokazuje "wysyłka dzisiaj/dostawa jutro" bez względu czy masz ustawioną godzinę graniczną.
Tłumaczą to tym że te napisy są na podstawie statystyk, nie wierz w to. To są jakieś ich algorytmy których nikt nie rozumie.
Właśnie specjalnie zmieniłem we wszystkich ofertach czas wysyłki na 2 dni i nic do nie dało,
dalej mi pokazuje do 10 rano, że jak ktoś kupi to wysyłka tego samego dnia i nie mogę tego zmienić w żaden sposób, bądź nie wiem jak to zrobić.
użyj tej opcji, działa ona tylko dla ofert 48h i dłużej https://salescenter.allegro.com/delivery-efficiency
ona sprawi że oferty będą mieć czas wysyłki 3 dni.
Tylko, że to znowu dla mnie za długo tak naprawdę, chciałem żeby były one z opóźnieniem, ale jednodniowym od godziny 8 rano. hmm?
@maJk96 Nie wiem czy taka opcja jest możliwa. Staraj się wysyłać wszystkie paczki w jednym terminie, jeśli będziesz cześć wysyłał dzisiaj część jutro to allegro będzie ustawiać czas wysyłki dla wszystkich tak jakbyś wysyłał dzisiaj.
Właśnie staram się tak robić, że zamówienia po tej 8/9 rano jak wpadną już nie wysyłam żeby załamać te statystyki, ale jak na razie nić to nie dało, pewnie za krótko bo dopiero tydzień.
@maJk96 nie ma sensu tego zgłaszać. W ostatnich tygodniach nadaję WSZYSTKIE paczki do godz. 10:00 max, nawet w ostatnich dniach nie wysyłam tych które ktoś zamówi o godz. 9:00 i co? Mamy godz. 11:42 a na moich ofertach pokazuje "dostawa: jutro", mimo że kilka ostatnich zamówień jest "opóźnionych".
Pracownicy allegro napiszą że wszystko jest w porządku, ale nie podadzą ci szczegółów jak to działa bo pewnie sami nie wiedzą albo to kolejny wspaniały test.
Też to właśnie zauważyłem i masz racje.
Nie chce dyskusji tutaj uruchamiać, ale jest to tragiczne, że ktoś za mnie decyduje kiedy mam wysyłać, nie mówie o sytuacji gdzie musze wyjechać rano w piątek, bądź nie ma pracownika i lawina telefonów później, że przecież było napisane, że w piątek dojdzie na sobote jak kupie o 10.... eeeh
@maJk96 cześć! Jeśli chcesz wyłączyć dostawy szybsze, niż deklaracja możesz to zrobić już dla zamówień z czasem wysyłki 2 dni, wtedy pokażemy przewidywany czas dostawy nie krótszy niż Twoja deklaracja wysyłki. Zrobisz to w zakładce Skuteczność wysyłki, a tę opcję musisz włączać co 10 dni.
Przewidywany czas dostawy wyliczamy na podstawie różnych danych, nie tylko Twojej deklaracji, więc może być krótszy niż deklarowany przez Ciebie czas wysyłki, jeśli zdarza Ci się wysyłać paczki szybciej, niż deklarujesz.
Godzina wysyłki tego samego dnia, którą ustawiasz ma znaczenie jeśli spełniasz warunki opisane tutaj. Jeśli deklarujesz inny czas wysyłki niż 1 dzień/24h oraz nie spełniasz pozostałych warunków, ustawiona godzina nie ma znaczenia. Sprawdziłam to i obecnie nie spełniasz tych warunków.
Część!
Dziękuję bardzo za tak szczegółowy opis.
Rozumiem też, że jeśli ustawię na ofertach czas dostawy 1 dzień, wtedy wyłączenie opcji „skuteczność wysyłki” nie zadziała?
@maJk96 Zgadza się, ta opcja działa wyłącznie dla deklaracji wysyłki ustawionej na 2 lub 3 dni.