Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zmiana opłat za przesyłki Allegro Smart!
Obecne koszty przesyłek Allegro Smart! wiążą się z metodą dostawy, którą wybierze kupujący. Od 1 lutego 2022 r. to, ile zapłacisz za dostawę Allegro Smart! będzie zależało od wartości zamówienia kupującego. Będą istniały 4 progi:
Do 31 stycznia 2022 nie zapłacisz za przesyłki kurierskie Allegro Smart!, jeżeli zamówienie jest w przedziale 40-79,99 zł.
Ile zapłacę za przesyłki Allegro Smart?
Wysokość dopłat do przesyłek Allegro Smart! zależeć będzie od tego, w jaki sposób rozliczasz się z Allegro. Podsumowanie dopłat do zamówień realizowanych metodami Allegro Standard oraz Allegro Mix znajdziesz w tym artykule.
Dopłaty Allegro Standard:
Dopłaty Allegro Mix:
Nowe stawki dopłat za realizację zamówień Allegro Smart! naliczymy w większości od
1 lutego. Jednak w niektórych przypadkach zmiana ta zacznie obowiązywać już w ostatnich dniach stycznia. Moment naliczenia opłaty zależy bowiem od danego przewoźnika (może być to moment wygenerowania etykiety, wysyłki, odbioru przesyłki przez kuriera czy jej dostarczenia).
Wszystko pięknie ale zmiany powinny być od ceny towaru a nie od wartości koszyka bo niestety tworzy to patologie jak ktoś kupi parę produktów i każdy musi zostać wysłany oddzielnie stawki się zmieniają o parę zł i traci tylko sprzedający a niestety marża notorycznie spada opłata tu opłata tam i zaczynamy balansować na krawędzi
Allegro to wie, ale póiki kasa się zgadza po ich stronie to nie liczę na zmiany, strzygą nas w biały dzień bez żadnych skrupułów
Najgorsze jest to, że dopóki Kupujący nie dokona zakupu to nawet nie jesteśmy w stanie przewidzieć ile tej dopłaty będzie (procentowy udział w sprzedaży). Na przykładzie paczkomatów widać, że nasza dopłata do wysyłki waha się między 1,2% (dopłata 0,99 zł do zakupu za 79,99 zł) a 3,11% (dopłata 2,49 zł przy zakupie za 80 zł) - z całym wachlarzem pomiędzy zakupem za 40 i ponad 300 zł. Praktycznie jedynym sposobem zostaje podniesienie cen o minimum 3% na konto dopłat do Smarta. Szkoda tylko, że nie ma jak Kupującym przekazać informacji, komu zawdzięczają kolejną podwyżkę
Dokładnie tak. W moim ekstremalnym przykładzie rozstrzał jest od 2,5% do prawie 9%.
:moderator, wytłumacz mi :dlaczego mamy więcej dopłacać do sprzedaży w których macie większa prowizje od nas ,bo za 300zł możecie zarobić i pewnie 45zł i tu mam jeszcze wam dopłacić 6,99x jakoś za 40 zł gdzie zarabiacie około 4,5 zł maksymalnie to wystarczy wam 1,99 zł.
czyli jawnie pokazujecie że wy zarabiacie 5zł z tej różnicy ,bo nie wierze, że dopłacacie do wysyłki cokolwiek ,wiec jak chcecie dopłaty, to poproszę od was dpd fakture za każdą wysyłkę tyle moją w programie dpd i chce zobaczyć koszt wasz .,udowodnijcie jak to dopłacacie do sprzedaży za 40 zł - 7 zł na wysyłkę! chce to zobaczyć he, bo jak nie wierze w to, nie ma takiej szansy, że jesteście stratni,gdyby tak było to opłaty były by odwrotne! prawda ale teraz jedyna odpowiedz to tajemnica służbowa itp i bez odpowiedzi po co ta podwyżka czyli kolejna prowizja udająca wasze wydatki że niby dopłacacie to po co ten smart jest, chcecie kasę to zróbcie limit na ilość zakupów w pakiecie smart od kupujących, i dlaczego jest pobierana prowizja od całości sprzedaży skoro opłata za wysyłkę pobieracie teraz i 6.99 a jakoś nigdy nie przeliczyliście np 300zł-6.99 i dopiero teraz prowizje powiniecie pobierać jakoś nie widzę że możecie w regulaminie pobierać prowizje od wysyłki smart a jednak pobieracie obchodząć regulamin,
Tak samo jak paliwo płacimy akcyze i jeszcze wat do niej czyli podatek od podatku! chore
U nas DPD wyleciał. Warunkiem smarta jest kurier więc jest POCZTEX a tego wybierają tylko miłośnicy mocnych wrażeń 😉
Nie ma też już ciśnienia na wysyłaniem jak najwięcej tego samego dnia po wprowadzeniu nowych dopłat z likwidacją programu szybkich wysyłek.
jestem ciekaw, dlaczego jeśli sprzedam dwa przedmioty np za a) 40 zł i b) za 300 i wyśle w jednej paczce ,czemu mam wam dopłącić 6.99 skoro za przedmiot a bierzecie 1,99 z dpd to chyba skoro 1,99 za przedmiot a to już za przedmiot b ja wrzucam do paczki tej i koszt wysyłki to już ja pokrywam przez wiekszy karton i pakowanie czy może ktoś od was mi przyśle karton i pakowacza za to słucham bo nie rozumiem dopłaty dla was