Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam, sprzedaje przedmioty wysyłam w DPD smart nie mieszczące się do paczkomatu i do alllegromatu np.: długie na 75cm lub 1m.
Od 1 września wchodzi zmiana "Jeśli posiadasz konto firmowe i chcesz, aby Twoje Oferty pozostały Smart! oznaczenie po 1 września, oferta co najmniej 2 z następujących opcji dostawa "
"nie uzupełnij dostawa do punktu Odbiór w punkcie i/lub paczkomat, te Oferty nadal bądź SMART! po 1 września"
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ możecie to przetłumaczyć na polski. Co mam zrobić by dalej wysyłać długie paczki w DPD smart po 1 wrzesnia ?
@ALCkow dziekuję, że zwróciłeś na to uwagę! Już zgłosiłam ten błąd. Natomiast tłumacząc sprzedający nie muszą udostępniać tych metod dostawy w ofertach z produktami, których nie można umieścić w automacie paczkowym – na przykład ze względu na rozmiar czy wagę. Jeśli mają oferty z takimi produktami i nie udostępnią w nich metod dostawy do punktów odbioru i/lub automatów paczkowych, to po 1 września te oferty nie utracą oznaczenia Smart!
Zostało już zadane pytanie jak będzie to weryfikowane, konsultujemy to i gdy otrzymam odpowiedź, dam znać!
ok dziękuje za pierwszą odpowiedź, tak jak Pani pisała, czekamy na informację jak to będzie weryfikowane.
@ko_alka@mr_oma@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Czas mija i nadal nic nie wiemy, Monia.. porusz temat gdyż to dość istotna sprawa dla sprzedających
Dzisiaj dostałem maila z ponowną informacją o nowych obowiązkach SMART. Więc ja też pytam, kto i jak będzie weryfikował czy gabaryt paczki kwalifikuje się do Smart czy nie jak mam tylko dostawę DPD (paczkomat i punkty odbiory nie przyjmują takich dużych paczek).
prosze o info jak to będzie weryfikowane, mamy dużo towaru który nie miejsc się do paczkomatu
Ja chcę udostępniac odbior w punktach Zabka, Ruch Orlen itd tylko nie wiem jaki koszt obowiazuje by miec Smart, czy koszt sie ustala na podstawie cennika pocztexu poczty polskiej? @ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@Newday5 dla metody Allegro Punkty Poczta, Orlen, Żabka, Ruch w cennikach dostawy możesz ustawić kwotę od 0,00 zł - 8,99 zł. Tutaj znajdziesz wszystkie informacje na temat metod dostawy i cenników w ramach Smart!
Dla jasności dodam jeszcze, że są dwie metody z wykorzystaniem nazwy Orlen - Allegro Punkty Poczta, Orlen, Żabka, Ruch oraz Allegro ORLEN paczka, o której pisałam w tym wątku (dlatego te wartości są trochę inne).
dotyczy:
Kto i na jakiej podstawie określi czy moja paczka mieści się do paczkomatu/punkty odbioru itp ?
Zapewne to jakiś błąd gdyż nierealne jest zweryfikowanie tego....
Jedni pudełko zapałek wysyłają w kopercie a inni w kartonie po telewizorze.
Odpowiedź od speców z allegro:
Jeżeli np. teraz nie masz paczkomatów itp przy większych gabarytach, to nie będzie to obowiązywało nadal. Dotyczy tylko rzeczy, które fizycznie jesteś w stanie wpakować w paczkomat/paczkopunkt (bo mieszczą się w gabarytach) to musisz dodać.
To nie zmienia pytania, jak allegro będzie weryfikować te gabaryty? Jak obecnie mnie atakują, że mam włączyć dostawy do paczkomatów/punktów dostaw. U mnie wymiary paczek to zazwyczaj około 80x60x20 cm. Więc jeśli teraz mnie atakują to od 01 września przestaną? Znając speców z allegro to wpadną na pomysł, że taka paczka się przecież mieści do paczkomatu.
Pewnie allegro wprowadzi obowiązek/parametr podawania wymiarów przedmiotów 😆 i problem weryfikacji sam się rozwiąże tzn sprzedawcy sami rozwiążą
jeszcze tego brakuje,i tak jest milion rzeczy do uzupełnienia przy wystawianiu nowej oferty ,coraz gorzej to wygląda
Taka odpowiedź otrzymałem dzisiaj od allegroo
Nie będziemy weryfikować wagi i wymiarów przedmiotu. Sprawdzimy czy Pan udostępniał w swoich cennikach metody dostawy do punktu/automatu paczkowego. Jeśli tak, będziemy od Pana wymagać minimum 2 takich metod dostaw:
• Allegro One (Punkt, Box) lub Allegro One (Punkt, Box, Kurier)
• Allegro Paczkomaty InPost
• Allegro Punkty Poczta, Żabka, Orlen, Ruch
• Allegro ORLEN Paczka lub ORLEN Paczka
• Allegro Odbiór w Punkcie DPD
• Allegro Odbiór w Punkcie UPS.
Dotyczy to też nowych ofert. Jeżeli w cenniku nowej oferty nie będzie żadnej dostawy do punktu to zakładamy, że nie mieści się ona w skrytkach i będzie mogła posiadać Smarta mimo to.
Podsumowując lepiej nie udostępniać żadnego punktu dostawy niż tylko jeden.
Zobaczymy co czas pokaże.
@ko_alka @mr_oma @la_nika @nat_not @_HolaOla_ znając realia, obowiązek wejdzie w życie 1 września, a konkretne rozwiązanie to będzie weryfikowane zaproponują już 2023 roku. Przez ten czas sprzedawcy mają sobie radzić. Allegro znowu będzie prosiło o cierpliwość.
Co o tym myślicie? Chyba nie do końca są pewni tego ruchu!
Mijają miesiące a my nadal nie wiemy nic na temat obowiązku wdrożenia dodania nowych metod dostawy aby zachować SMART
REGULAMIN:
Gdy sprzedajesz przedmioty, których nie można umieścić w automacie paczkowym – na przykład ze względu na rozmiar czy wagę. Jeśli masz oferty z takimi produktami i nie udostępniasz w nich metod dostawy do punktów odbioru i/lub automatów paczkowych, to po 3 października oferty te nadal będą Smart!
Proszę zatem o precyzyjną informację celem przygotowania się do dalszej sprzedaży, których sprzedawców to będzie dotyczyło ?
W jaki sposób będą przebiegać weryfikacje kto się kwalifikuje na SMART a kto nie ?
Jakim sposobem będą kontrolowani sprzedawcy aby Allegro określiło jakiej wielkości mają kartony do pakowania ?