Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
w jednej z ostatnich wiadomości o zmianach w Allegro możemy przeczytać, że od 18. lipca "Zmienimy opłaty za sprzedaż na kontach firmowych". Czy to oznacza, że podwyżka dotyczy tylko firm, a szara strefa sprzedająca na tzw. kontach zwykłych będzie nadal płacić niepodwyższone prowizje?
pozdrawiam
Tomek
Nie tylko mniejsze prowizje bo i zwrotów nie muszą przyjmować ale coś mi się widzi że allegro szarą strefę przeniesie z czasem na AL. Nie zmienia to faktu że sprzedaż na kontach firmowych spadnie gdyż ceny konkurencyjne będą gdzie indziej.
Mnie się też wydawało, że szaraków przeniosą na AL, ale latka lecą, a nadal są "prywatni" sprzedawcy wystawiający po kilkaset nowych przedmiotów na głównym Allegro ... Jedynym plusem jest to, że nie mogą oferować Smarta.
Jak podniosą prowizje sprzedawcą firmowym to trzeba będzie podnieść ceny towarów a wtedy różnica cenowa u sprzedawcy zwykłego będzie już często niższa wraz z kosztem nadania niż u firmowego w smarcie - to jak myślisz gdzie będą kupować?
Zresztą smart dla kont zwykłych też będzie na lepszych warunkach bo w zmianach dla kont firmowych czytamy :
1 września do tych warunków dodamy kolejny. Od tego dnia Smart! będą tylko te oferty, w których poza jedną z wymaganych metod dostawy, udostępnisz też co najmniej 2 inne metody dostawy – do punktu odbioru i/lub automatu paczkowego.
Jakoś mnie to nie dziwi ,że na siłę wciskają opcje dostawy które są przez firmy zazwyczaj omijane .
@TomBanknoter prowizje na kontach zwykłych były zawsze innej wysokości, niż na kontach firmowych. Szczegółowe informacje na ten temat znajdziesz w regulaminie (dla kont zwykłych; dla kont firmowych). Niewykluczone, że wysokość prowizji na kontach zwykłych również ulegnie zmianie, na pewno będziemy o tym informować z wyprzedzeniem.
@la_nika Raczej nie zawsze, i nie we wszystkich kategoriach. ale dzięki za odpowiedź 🙂
Prowizje powinny być identyczne, niezależnie czy konto jest firmowe czy nie.
@TomBanknoter weź po uwagę że już jest "pod górkę" bo masz chińczyków których ceny są porównywalne z cenami sprzedawców z Polski w wyszukiwarce. A nie zawierają cła , VAT itp...
@pinsplash Tym bardziej nie rozumiem, dlaczego Allegro obniża konkurencyjność legalnych polskich przedsiębiorców. Jakieś wytyczne z ministerstwa przyszły, czy cóś? 😎
Zawsze jakąś opcją jest nie przekształcanie konta na firmowe.
@TomBanknoter @pinsplash @kolekcjoner608 a mnie ostatnio przeszła myśl czy by nie wystawić wszystkiego na Lokalnie taniej o 5 % bo zamiast 13 % będzie 8 % 😄
Nie ma komentarzy, nie ma statystyk, nikt mnie nie goni z wysyłką, nie muszę mieć dostaw których nie chcę, jak nie ma ochoty to nie odpowiadam, zwrotów to mam kilka w roku więc przeżyją stratę prowizji, a jak nie będzie darmowych zwrotów to się okaże że będzie zero 😄 nie mam dopłat do smarta po prostu bajka, cud miód i orzeszki 😄
I cały czas mnie zastanawia czemu kilka kategorii ma opłatę za wystawienie a w większości brak takiej opłaty ?