anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zostałem oszukany

Silve_57
#7 Wielbiciel#

Zostałem oszukany przez kupującego na platformie Allegro.
Wczoraj zgodziłem się na sprzedaż laptopa - kupujący przelał pieniądze z zagranicznego konta przez PayU, przesłał mi screen z Allegro, że zamówienie zostało opłacone i wysłał potwierdzenie wykonania przelewu.
Ustaliliśmy odbiór osobisty - na podstawie przesłanych screenów z potwierdzeniem płatności wydałem sprzęt kuzynowi kupującego.

Dziś rano na platformie Allegro zobaczyłem, że płatność została anulowana.
Ponowiłem kontakt z kupującym, który zadeklarował się sprawdzić przyczynę anulacji płatności - wysłał mi nawet zdjęcie dowodu osobistego.
Od rana się nie odzywa, nie odbiera telefonu i nie odpisuje na wiadomości.
Zostałem bez sprzętu i bez pieniędzy.

Czy dałem się oszukać? 
Czy odzyskam pieniądze? 

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Zasada- nie masz kasy nie wysyłasz, to klasyczny sposób na oszustwo ,śmigaj na Policję.

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Silve_57 tak, allegro gwarant bezpieczeństwa 😄  poda Ci prawdziwe zweryfikowane dane kupującego w celu złożenia zawiadomienia na policję 🙂 

@w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_   prawda że macie dane tego kupującego ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Silve_57 podaj mi proszę numer oferty lub zamówienia, którego dotyczy ta sytuacja.

Ola
   Moderatorka

Jak dostawa na czas - to Allegro!
   Wybieraj spośród tysięcy produktów i zamawiaj z dostawą przed Świętami.
oznacz moderatorów

Silve_57
#7 Wielbiciel#

nr zamowienia d5db8030-e2df-11ed-bd94-9db10fe9d577
na oferty 13610367360

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Silve_57 bardzo mi przykro, ale jedyne co mogę Ci polecić w tej sytuacji to zgłoszenie sprawy na policję, a my na ich wniosek przekażemy dane dotyczące samego konta, które w tej chwili jest u nas zablokowane. W takiej sytuacji, gdy wysłałeś towar na własną rękę i bez płatności przez nasze systemy to wszystko co mogę Ci zarekomendować. 

Ola
   Moderatorka

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@kostas11 "prawda że macie dane tego kupującego" 

To będą dane z tego samego "lipnego" dowodu osobistego którego zdjęcie wysłał sprzedającemu 🤣

oznacz moderatorów

katarzynab1712
#15 Entuzjasta#

na podstawie skrinów od obcej osoby dałeś komuś towar???

poważnie?

a śmieją się z seniorów że ich w człona robią

oznacz moderatorów

Silve_57
#7 Wielbiciel#

Screeny z Allegro, potwierdzenie przelewu z banku z dokładnymi danymi payu Allegro oraz płatnika wraz z dowodem osobistym plus informacja w zakładce zamówienia w moim Allegro o przetwarzaniu płatności.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Silve_57 Zasada jest prosta - dopóki zakup nie widnieje jako opłacony to nie wysyłasz towaru. Jak widać żadne screeny tu nie pomogą. 

oznacz moderatorów

_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Silve_57 jeśli chodzi o "informacja w zakładce zamówienia w moim Allegro o przetwarzaniu płatności" w tym przypadku płatność mogła mieć co najwyżej status "rozpoczęta".

Oto statusy płatności jakie wykorzystujemy na Allegro: 

Rozpoczęta – kupujący rozpoczął proces płatności, nie ma jednak jeszcze informacji o wpływie pieniędzy. Możliwe, że wpłata nie została zrealizowana przez kupującego albo jest w trakcie przesyłania pomiędzy bankami.

Anulowana – kupujący lub operator serwisu płatności anulował ją, zanim została zakończona.
Ten status zobaczysz tylko po kliknięciu na numer płatności w powiadomieniu o wybranym przez kupującego sposobie dostawy i zapłaty.

Zakończona – wpłata została przeprowadzona poprawnie i pieniądze znajdują się już na Twoim Allegro Finanse.

Ola
   Moderatorka

oznacz moderatorów