anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot koszli nocnej

jolantab
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Nie przyjęłam zwrotu koszuli nocnej. Oczywiście w ofercie oznaczenie o ograniczonej możliwości zwrotu, a bielizna wysłana w zapieczętowanym opakowaniu.

Zwrot bielizny rozpakowanej, kupująca potwierdziła, że ją przymierzała.

Więc - ZWROT nie został przyjęty.

Kupująca otworzyła dyskusję CZTERY razy.

Trzy razy doradca allegro ją zamykał, przyznając mi prawo do ODMOWY przyjęcia zwrotu.

Za czwartym razem już nie....

Co więcej, AOK - wypłaciło kupującej zwrot za tą bieliznę, a mnie OBCIĄŻYŁO tą płatnością!!!

W trakcie korespondencji z AOK, jak i w samej dyskusji przytoczyłam argumenty na zasadność odmowy przyjęcia zwrotu. Nawet załączyłam prtscr wypowiedzi @la_nika tutaj na forum.

1000091052.jpg

Załączyłam wypowiedzi innych konsultantów Allegro w podobnych sytuacjach (z innych dyskusji z kupującymi). 

Na żaden z argumentów nie uzyskałam odpowiedzi. Prosiłam o uzasadnienie decyzji, a przedstawione mi uzasadnienie brzmi: 

"Odzież nocna (koszula nocna, czy piżama spodnie i koszulka) są jak normalna odzież typu bluza, bluzka, spodnie, zatem nie widzimy podstawy prawnej do wyłączenia zwrotu z powołaniem na produkt higieniczny. Nie jest to bielizna. " 

??? Serio?

Wyjaśnijcie mi proszę tą logikę. Jaka "odzież nocna"?? Takie określenie po prostu NIE ISTNIEJE. Jest za to BIELIZNA NOCNA. Jak się ma do tego kategoria Allegro, gdzie wystawione są piżamy i koszule nocne? Jest to kategoria: "Bielizna damska". 

Na pytanie o ten fakt Doradca Allegro stwierdził: "Nie ma to w tym przypadku znaczenia. Kategoria nie zmienia faktu, że nie jest to bielizna."

Tak działa allegro? Kategoria nie ma znaczenia? 

Obciążanie mnie kosztami zależy od decyzji losowego konsultanta, który ma opinię odmienną od dotychczasowo prezentowanych przez innych konsultantów i Ciebie - tutaj na forum?

Zacytuję tutaj kilka z KILKUDZIESIĘCIU informacji od innych konsultantów:

"sprzedający ograniczył zwrot w tej ofercie co oznacza, że nie ma on obowiązku przyjmowania otwartego towaru, który jest produktem higienicznym."

"Informuję, że w tej sytuacji sprzedający ma prawo odmówić przyjęcia zwrotu, jeśli produkt jest higieniczny. Widzę, że oferta zawierała ograniczone prawo do zwrotu."

"Według regulaminu piżama, jest zaliczana do produktów higienicznych, dlatego odstąpienie od umowy jest niemożliwe."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to towar higieniczny."

"w tej sytuacji sprzedający może odmówić przyjęcia odstąpienia od umowy. Informował w ofercie o wyłączeniu możliwości odstąpienia bez podania przyczyny, dlatego że jest to bielizna."

"Sprzedający prawidłowo odmówił przyjęcia produktu, zawarł również tę informację w ofercie"

zwrot z Allegro Ochrony Kupujących [730062-1769778332]

Proszę o wyjasnienie.

oznacz moderatorów
2 ODPOWIEDZI 2

MiMary
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

Cześć, @jolantab. Zapoznałam się z treścią Dyskusji oraz korespondencją mailową, którą prowadziłaś z doradcami.
W zgłoszeniu o numerze 58694968 wyjaśniliśmy dlaczego ograniczenie możliwości zwrotu w tej konkretnej ofercie nie powinno mieć zastosowania - tym samym przedstawiliśmy dokładne uzasadnienie naliczenia na Twoim koncie rekompensaty z Allegro Ochrona Kupujących. 
Ten produkt nie spełnia kryteriów produktu higienicznego, który mógłby zostać wyłączony z prawa do zwrotu.

Doradca przedstawił w korespondencji mailowej dalsze kroki, które możesz podjąć i sposób odwołania się od naszej decyzji. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@MiMary o tym czy coś ma mieć wyłączony zwrot czy nie ma decyduje sprzedawca zamieszczając ofertę i narażając sie na konsekwencje prawne ze strony konsumenta z ewentualnym wsparciem rzecznika a nie allegro. Porażką jest że 3 x z rzedu stwierdziliście co innego, a 4 raz zmieniacie własną decyzję. Oświadczenie woli to się składa jedno i nie można go sobie zmieniać ot tak skoro nie potraficie wyszkolić personelu tak by udzielał merytorycznej zgodnej z prawem odpowiedzi to powinniście błędy tego personelu brac na klatę i go przeszkolić by błędów nie robił. Nawet nie wspomnę o tej głupocie że w każdym prawie, kodeksie etc przysługuje 1 słownie JEDNO odwołanie do instytucji w celu zmiany metodyki jej postępowania bo jakbyśmy mieli otwierać 2 mln dyskusji o to samo to każdy system prawny by się rozkraczył a na decyzję czekałyby prawnuki.

oznacz moderatorów