Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
chciałbym Wam opisać taka sytuacje i poradzić się Was co byście zrobili w tej sytuacji.
Klient kupił ode mnie jako sprzedawcy ( właściciela marki) klimatyzator przenośny. Po jakimś czasie zglosił zwrot bez podania przyczyny. Klimatyzator przyjechał do nas w tragicznym stanie. Pęknięta obudowa, połamane akcesoria. Okazało się, że do paczki był dołączony protokół Poczty Polskiej informujący, że musieli go przepakowywać, ponieważ paczka była źle zabezpieczona przez wysyłającego. Zaznaczam, że klimatyzator musi jechać w pionie w jednej pozycji. Kilkukrotnie pisaliśmy do zwracającego o zaistniałej sytuacji. Odpisał dopiero wtedy kiedy odmówiliśmy zwrotu pieniędzy. On zgłosił to do Allegro Protect a oni bez zastanowienia oddali pieniądze klientowi i obciążyli moja firmę kosztami. Jakim prawem to zrobili? Zasady umów zawartych na odległość są jasno opisane w kodeksie. Teraz nie dość, że nie mam pieniędzy za towar to nie mam również towaru. Klimatyzator nadaje się do utylizacji, ponieważ po włączeniu okazało się, że ma uszkodzoną sprężarkę. Dodam, że utylizacja takiego uszkodzonego urządzenia również jest stosunkowo droga.
Do kogo zgłosić takie oszustwo?
Pozdrawiam
@SMA-Thermeco a przepisy nie mówią, że nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu?
Trzeba było zwrócić 1 zł i napisać, że przedmiot nie nadaje się do dalszej odsprzedaży, że przyszedł połamany poprzez złe zabezpieczenie pacyki kupującego. Pismo z PP masz.
Nie możesz odmówić przyjęcia zwrotu, choćby produkt nadawał się tylko do utylizacji.
Musisz zwrócić np. 1 zł.
ps. nagrywaj wszystkie zwroty od momentu rozpakowania.
Ale przecież wiecie, że to jakiś absurd. Ja jeszcze muszę zapłacić 400 zł za utylizację klimatyzatora ponieważ zawiera F-gazy i czynnik chłodniczy. Podsumowując jestem 1670 zł w plecy. Allegro robi co chce i nikt z tym nie walczy?
niech policja zapuka do siedziby firmy i się dowie który taki pracownik mądry inaczej jak im zaczną przychodzić pielgrzymki to się może ktoś tam ogarnie
@SMA-Thermeco w przypadku odstąpienia od umowy, jako firma - musisz przyjąć zwrot od klienta i zwrócić mu pieniądze. Nie możesz odmówić zwrotu pieniędzy, przy odstąpieniu od umowy.
Jeśli jednak produkt wrócił do Ciebie uszkodzony - możesz pomniejszyć wtedy kwotę zwrotu. Informację o tym, przeczytasz tutaj.
A co jeśli produkt jest totalnie zniszczony i musi zostać zutylizowany? Kto poniesie koszty? Allegro czy kupujący?
kupujący odpowiada za zwrot więc za utylizację również
@SMA-Thermeco napisał(a):
A co jeśli produkt jest totalnie zniszczony i musi zostać zutylizowany? Kto poniesie koszty? Allegro czy kupujący?
Tu mamy trochu inną sytuację, raczej trzeba iść w KC i naprawnienie szkody !
Sprawdź czy przesyłka była ubezpieczona. Jeżeli tak to skontaktuj się z firmą Agro-Ubezpieczenia (email pocztex@agroubezpieczenia.pl) w celu zgłoszenia szkody z ubezpieczenia. Zgłaszasz wszystkie szkody jakie podniosłeś i jesteś w stanie udowodnić, a nie tylko wartość samego towaru.
Co do reklamacji do przewoźnika, to już twoja decyzja. Od nich otrzymasz do 100 zł (resztę wypłaca ubezpieczenie i Poczta się w to nie wtrąca i nie pośredniczy).
A tu masz protokół szkody dla ubezpieczyciela https://www.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2022/11/220110-Zgloszenie-szkody-z-ubezpieczenia-prz...
@Sa_nova przecież przyjął zwrot tyle że to co odesłał jest bez wartości 😞
@SMA-Thermeco masz podkładkę pismo z poczty że to kupujący źle spakował, złóż reklamację na poczcie jak Ci odmówią zwrotu kasy za towar, wysmaruj kupującemu przedsądowe wezwanie do zwrotu sprawnego towaru lub zwrot poniesionych strat przez złe spakowanie sprzętu 🙂
Trochu źle zrobiłeś bo było zwrócić 1 grosz, allegro działa przez automaty, wtedy by odnotowali zwrot kasy i pewnie resztę by oddali bez obciążania Ciebie 🙂
Poczta zawsze odmówi jak było ubezpieczenie. Oni nie pośredniczą w tej kwestii, szkodę zgłasza się bezpośrednio do firmy ubezpieczeniowej.
@Sa_nova ale mądra odpowiedź
a jak do zwrotu jest minus 100zł
to różnicę też pokrywa allegro?
allegro jakoś wygodnie zapomina, że obecnie funkcjonujemy w innej rzeczywistości
bo firmy muszą płacić za koszta utylizacji oraz o fakcie, że przyłączenie się do długu
wymyślonego przez oszusta jest oszustwem i współudziałem
przepisy są jasne - za zwracany towar odpowiada kupujący
@Sa_nova pokaż jeden współczesny wyrok polskiego sądu opierający się na obecnych przepisach, który w podobnej sytuacji przyznaje rację kupującemu
czym jest wypłata z allego protect - karą, wyrokiem, widzimisiem - może ktoś z allegro to wreszcie dokładnie opisze bo na pewno nie przyłączeniem się allegro do istniejącego długu co sugeruje serwis
Policja art 286kk doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem na pracownika allegro co to klepnął, a faktura za utylizację do kupującego i esądu niech komornik zedrze
musisz sie z tym pogodzić albo zmienić asortyment, ja mam pół magazynu zawalonego zwrotami, które nie nadają się do ponownej wysyłki a nie ma czasu sie nimi zająć, klient Nasz Pan i korzysta z tego ile wlezie traktując Allegro jako darmową wypożyczalnie drogiego sprzętu
Wiesz ale to nie jest rozwiązanie abyś w kosztach prowadzenia swojej działalności musiał uwzględniać oszustwa allegro i to, że ktoś psuje Twój towar za który zapłaciłeś lub który wyprodukowałeś. Uważam, że my jako sprzedawcy musimy coś z tym zrobić i trzymać jeden front. Tak być nie może, że masz pół magazynu towarów nienadających się do dalszej odsprzedaży.