anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zwrot po 3 miesiąch od zgłoszenia

MAMY ROZWIĄZANIE!
jagusia_1993
#7 Wielbiciel

Dzień dobry ,

Piszę z prośbą o poradę 

Kupujący odesłał do mnie zwrot… po około 2,5 miesiąca od zgłoszenia . Problem w tym, że moja firma została zamknięta i nie funkcjonuje już pod adresem, który był podany na Allegro. W efekcie paczka nie została przeze mnie odebrana (bo fizycznie nie miałam już takiej możliwości).

Niestety Allegro uznało to na moją niekorzyść i nałożyło na mnie karę finansową .

Oczywiście próbuje się odwołać od decyzji ale moje starania idą na marne, kiedy proszę o konkretne zapisy z ustaw które jasno wskazują na to, że można dokonać zwrotu po ustawowych 14 dniach  itp. nie otrzymuje konkretów, tylko jakieś zdawkowe zdania w stylu " Powinna Pani przyjąć zwrot, kupujący miał prawo do odesłania paczki"

Wiadomość o złożonym  wniosku przez kupującego  do ochrony kupujących otrzymałam w piątek o 16:59 a o 17:10 pieniądze już zostały zwrócone kupującemu, bez jakichkolwiek moich wyjaśnień.

Wiem, że pomimo zamknięcia firmy zwroty muszę przyjąć i rozliczyć, ale nie w takim przypadku. 

Czy ktoś z Was miał podobną sytuację? 

oznacz moderatorów
22 ODPOWIEDZI 22
jagusia_1993
#7 Wielbiciel

Oczywiście, że nie wiem wszystkiego ale kto pyta nie błądzi 🙂 

oznacz moderatorów
jagusia_1993
#7 Wielbiciel

Dziś wysłalam ostateczna wiadomość do serwisu wklejam ja poniżej, może komuś przyda w przyszłości, odpisali że kara została anulowana i przepraszają za niedogodności. Temat już zostawiam . Szkoda nerwów . 

Nie kwestionuje, że kupujący złożył oświadczenie od umowy w dniu 14.01.2026 Kwestionuje jednak, uznanie że po upływie 57 dni od tego dnia kupujący nadal skutecznie realizował zwrot w ramach ustawowego prawa do odstąpienia oraz , że po mojej stronie powstał obowiązek zwrotu środków pod rygorem obciążenia mnie przez wasz portal.
Kupujący zgłosił zwrot 14.01.2026 a po 57 dniach odesłał towar, jest to rażące przekroczenie terminu jaki wskazuje art. 34 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta. 

Ustawa art.34 .ust 1 dodatkowo nie przewiduje aby samo złożenie formularza zwrotu utrzymywało bezterminowo stan, w którym kupujący może w dowolnym późniejszych momencie nadać przesyłkę i wymagać zwrotu środków jak przy prawidłowo wykonanym odstąpieniu.

Natomiast art. 27 ustawy o prawach konsumenta rozdziela termin na odstąpienie od terminu na odesłanie rzeczy. Samo zgłoszenie odstąpienia w terminie nie wystarcza jeszcze do bezterminowego zwrotu towaru.

Ustawa oraz sama polityka waszego portalu wskazuje na to, że kupujący ma 14 dni od odstąpienia , czyli w tym przypadku paczka powinna najpóźniej zostać odesłana do 28.01.

Art. 34 ust. 1   ustawy o prawach konsumenta nakłada na przedsiębiorców obowiązki informacyjne przed zawarciem umowy, gdyby klient dochował terminu, firma pod wskazanym adresem jeszcze by istniała, a konto Allegro byłoby aktywne. Jeżeli Allegro lub kupujący opierali się na nieaktualnych danych adresowych, to sprawa wymaga zbadania czy doszło do prawidłowego skierowania zwrotu oraz czy w ogóle można przypisać mi zawinione nieodebranie przesyłki. 

Dodatkowo pragnę zaznaczyć, że klient nie może mieć i pieniędzy, i towaru, doszło tutaj do bezpodstawnego wzbogacenia Art. 405 Kodeksu Cywilnego, skoro  wypłaciliście klientowi pieniądze w ramach ochrony kupujących, a klient nadal posiada towar, dochodzi do tzw. bezpodstawnego wzbogacenia.

Kupujący rażąco naruszył Art. 34 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta, odsyłając towar 57 dni po terminie. Moja firma została zlikwidowana w międzyczasie, co uniemożliwiło odbiór przesyłki wysłanej z ogromnym opóźnieniem. Proszę o cofnięcie obciążenia, gdyż zwrot środków był nienależny ze względu na niedopełnienie obowiązków przez konsumenta
oznacz moderatorów
RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@jagusia_1993 

proste pytania:

- czy konto na allegro zostało zlikwidowane ?

- czy umowa z allegro została rozwiązana?

- czy dane firmy zostały zmienione na aktualne?

- czy dane do zwrotu zostały zaktualizowane?

i wtedy argument:

Jeżeli Allegro lub kupujący opierali się na nieaktualnych danych adresowych, to sprawa wymaga zbadania czy doszło do prawidłowego skierowania zwrotu oraz czy w ogóle można przypisać mi zawinione nieodebranie przesyłki.

jest jak najbardziej prawidłowy

oznacz moderatorów