Dzień dobry ,
Piszę z prośbą o poradę
Kupujący odesłał do mnie zwrot… po około 2,5 miesiąca od zgłoszenia . Problem w tym, że moja firma została zamknięta i nie funkcjonuje już pod adresem, który był podany na Allegro. W efekcie paczka nie została przeze mnie odebrana (bo fizycznie nie miałam już takiej możliwości).
Niestety Allegro uznało to na moją niekorzyść i nałożyło na mnie karę finansową .
Oczywiście próbuje się odwołać od decyzji ale moje starania idą na marne, kiedy proszę o konkretne zapisy z ustaw które jasno wskazują na to, że można dokonać zwrotu po ustawowych 14 dniach itp. nie otrzymuje konkretów, tylko jakieś zdawkowe zdania w stylu " Powinna Pani przyjąć zwrot, kupujący miał prawo do odesłania paczki"
Wiadomość o złożonym wniosku przez kupującego do ochrony kupujących otrzymałam w piątek o 16:59 a o 17:10 pieniądze już zostały zwrócone kupującemu, bez jakichkolwiek moich wyjaśnień.
Wiem, że pomimo zamknięcia firmy zwroty muszę przyjąć i rozliczyć, ale nie w takim przypadku.
Czy ktoś z Was miał podobną sytuację?
Oczywiście, że nie wiem wszystkiego ale kto pyta nie błądzi 🙂
Dziś wysłalam ostateczna wiadomość do serwisu wklejam ja poniżej, może komuś przyda w przyszłości, odpisali że kara została anulowana i przepraszają za niedogodności. Temat już zostawiam . Szkoda nerwów .
Nie kwestionuje, że kupujący złożył oświadczenie od umowy w dniu 14.01.2026 Kwestionuje jednak, uznanie że po upływie 57 dni od tego dnia kupujący nadal skutecznie realizował zwrot w ramach ustawowego prawa do odstąpienia oraz , że po mojej stronie powstał obowiązek zwrotu środków pod rygorem obciążenia mnie przez wasz portal.
Kupujący zgłosił zwrot 14.01.2026 a po 57 dniach odesłał towar, jest to rażące przekroczenie terminu jaki wskazuje art. 34 ust. 1 ustawy o prawach konsumenta.
proste pytania:
- czy konto na allegro zostało zlikwidowane ?
- czy umowa z allegro została rozwiązana?
- czy dane firmy zostały zmienione na aktualne?
- czy dane do zwrotu zostały zaktualizowane?
i wtedy argument:
Jeżeli Allegro lub kupujący opierali się na nieaktualnych danych adresowych, to sprawa wymaga zbadania czy doszło do prawidłowego skierowania zwrotu oraz czy w ogóle można przypisać mi zawinione nieodebranie przesyłki.
jest jak najbardziej prawidłowy