anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwrot produktu uszkodzonego

HothBrickStore
#8 Zapaleniec

Witam,

Odmówiłam klientowi zwrotu pieniędzy za odesłany uszkodzony produkt, poprosiłam o etykietę od klienta abym mogła odesłać produkt.

Dlaczego allegro napisało mi, że nie mogę odmówić zwrotu wpłaty tylko mam zwrócić część pieniędzy za produkt skoro zasugerowałam rozwiązanie w postaci odesłania produktów?

Często tak macie, bo ja 1 raz w życiu spotkałam się z taką sytuacją.

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

Client:35386082
#17 Koryfeusz

Klient odstąpił od umowy czyli towar nie należy do klienta. Musisz mu oddać coś za ten towar, min. 1 zł. 

oznacz moderatorów

HothBrickStore
#8 Zapaleniec

Beka uszkodził towar i jeszcze trzeba mu oddawać pieniądze 😄

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@HothBrickStore Beka to może być jak oddasz mu tego "złocisza" a on podziękuje za to negatywem bo mu wolno i jest to zgodne z zasadami allegro.

oznacz moderatorów

HothBrickStore
#8 Zapaleniec

Ja dokumentuje wszystko, pozew zawsze pójdzie jak będzie negatywny komentarz i tyle w temacie 🙂 Jeszcze 1500 zł odszkodowania dostanę.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@HothBrickStore beke będzie miał on jak mu za odmowę zwrotu allegro odda za całość plus ciebie tą całością obciąży

oznacz moderatorów

HothBrickStore
#8 Zapaleniec

ja załączyłam zdjęcia allegro jak porysowany produkt jest.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jeśli sprzedajesz jako przedsiębiorca to nie masz prawa odmówić przyjęcia zwrotu (po odstąpieniu od umowy).

Towar po odstąpieniu stanowi Twoją własność a kupujący odpowiada za zmniejszenie jego wartości. 

Zapoznaj się z UOPK 😉

oznacz moderatorów

Client:118046128
#9 Pomysłodawca

A mi sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu (nie był to produkt robiony na zamówienie ani zakup na firmę) i allegro takiemu sprzedawcy nic nie zrobiło.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:118046128 @Podaj więcej szczegółów. 

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

Odpowiedź konsultanta w dyskusji:

Wiadomość od doradcy

„Client:118046128 przykro mi, jednak związku z odmową przyjęcia zwrotu przez sprzedającego, produkt zostanie odesłany do Pani. W tej sytuacji, to Pani jest odpowiedzialna za pokrycie kosztów przesyłki zwrotnej. ”

oznacz moderatorów

Syrena_zT
Moderatorka Allegro Gadane

@Client:118046128 podaj proszę numer zamówienia. Będziemy wtedy mogli zweryfikować sprawę. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

Numer zamówienia:

5d0e58e0-de86-11ef-955c-59799b0b9430
oznacz moderatorów

Syrena_zT

@Client:118046128 czy to na pewno dobry numer zamówienia? Te zamówienie jest ze stycznia 2025, sprzedający zwrócił do niego całą kwotę i była do niego brana faktura. 

Alicja
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

Przepraszam - tutaj jest poprawny numer (zakup konsumencki, bez faktury):

1b892b00-d3cf-11ef-8334-eba2e921b511

Naturalnie dostałam zwrot pełnej kwoty z POK więc temat uważam za zamknięty, ale chciałam  tylko wspomnieć przy okazji tego wątku, że jednak sprzedawca odmówił przyjęcia zwrotu i nie wypłacił nawet pomniejszonej kwoty.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Client:118046128 @Co to był za towar? Jak to uzasadnił sprzedający?

oznacz moderatorów

#9 Pomysłodawca

Bambu 3D Effect Plate Carbon X1 P1 A1 (Plate + naklejka) - sprzedawca uzasadnił, że nie opłaca mu się doprowadzić do stanu jako nowy i odrzuca zwrot (naliczył jeszcze 16.99zł za koszt odesłania towaru na co się nie zgodziłam i finalnie towar jest u sprzedawcy - w sumie to jest jego towar). Allegro nic na to tylko zwróciło całą kwotę, z tego co wiem to bez żadnych konsekwencji dla sprzedającego (bynajmniej nic mi o tym nie wiadomo).

oznacz moderatorów

la_nika

@Client:118046128 dziękuję za przesłanie szczegółowych informacji. 
Poprosiłam o weryfikację tej decyzji zespół zajmujący się Allegro Ochrona Kupujących. 
Decyzja o przyznaniu AOK bez naliczania kosztów dla sprzedającego została podjęta, ponieważ sprzedający odpowiednio uargumentował, że koszt przywrócenie towaru do sprzedaży przewyższyłby koszt opłaconego przez Ciebie zamówienia, na tej podstawie Doradca podjął decyzję, aby przyznać Ci rekompensatę bez doliczania jej do rachunku sprzedającego. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

TechartGSM
#14 Krzewiciel

@la_nika Czyli rozumiem że od dzisiaj mogę odmawiać zwrotów za towar niepełnowartościowy, argumentując zbyt wysokim kosztem przywrócenia towaru do stanu w którym nadaje się do sprzedaży.

Cenna wiedza. Dziękuję.

oznacz moderatorów

la_nika

@TechartGSM każdy wniosek jest rozpatrywany indywidualnie. 
W tym konkretnym przypadku koszt rekompensaty nie został doliczony do rachunku sprzedającego z tego powodu. 
Co do zasady, jeśli w ramach odstąpienia od umowy, sprzedający otrzyma produkt, którego wartość została zmniejszona, powinien odpowiednio wycenić, o ile towar stracił na wartości i zwrócić odpowiednią kwotę kupującemu. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów