Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry, mam kolejnego kwiatka. Kupujący odesłał towar jako zwrot. W dyskusji jak i wiadomościach przyznaje się że ingerował w urządzenie obcinając oryginalną wtyczkę, ta ingerencja spowodowała uszkodzenie sprzętu. Kupujący odesłał jako zwrot i twierdzi, że otrzymał towar niesprawny.
Po otrzymaniu zwrotu wyceniliśmy przywrócenie sterownika do stanu z przed zakupu i o tą kwotę pomniejszyliśmy zwrot. Oczywiście na wcześniejszy kontakt i próbę rozwiązania problemu kupujący nie odpowiadał. Jakiś czas temu założył dyskusję i już minęło 14 dni i nadal próbuje wymusić zwrot za całość. Oczywiście mam zdjęcia i całą korespondencję. Proszę o pomoc
AG czyli Allegro Gadu ? czy o coś innego wam chodzi ??
Chyba Allegro Gadane, ale nie jestem pewny
@ITSlawno AG = Allegro Gadane
Chociaż byłoby to przydatne
Tak, proszę o pomoc oczywiście negatyw i oszczerstwa
@do-pieca_pl przedsądowe wezwanie do usunięcia negatywu i pozew cywilny masz dowody że sam uszkodził. Odszkodowanie za straty wizerunkowe, koszty sądowe plus za zmniejszenie obrotów z racji spadku pozycjonowania na allegro. Do allegro pozew za nieskuteczne działanie lub zaniechanie działania skutkujące poniesieniem strat przez sprzedawcę ponieważ mimo dowodów w dyskusji nie ściągnęli szkalującej opinii
To się stało około 20, dyskusja trwa, do piątku myślę że sprawa zostanie pozytywnie rozstrzygnięta. Zobaczymy...
Poza tym nie chce mi się za bardzo szarpać bo nie warto. Przed chwilą Allegro każe mi zapłacić prawie tysiaka za zwrot sprzętu, który odebrałem, a to była klawiatura z nieczytelną etykietą. Kupujący o zwrot zgłosił się po roku. W systemie jest że odebrałem paczkę 0,38 kg. Towar powinien ważyć prawie 5 kg dla Allegro to żaden dowód i nie chce złożyć wniosku reklamacyjnego o wydanie dokumentów z procesowania paczki. Rok mija za kilka dni i już będzie "po ptokach"
Zwróćcie uwagę, za co płacimy słone rachunki dla Allegro - m.in. za bezsensowne wypłacanie kasy z Allegro Protect.
Ja kiedyś sprzedałem 3-elementową stację filtrującą do wody Dafi , cena ponad 300 zł - wszystko na szybkozłączkach, z uszczelkami (wcześniej sprzedanych kilkaset sztuk). Zakup na firmę, wysyłka w następny dzień, w kolejny stację montuje "niby specjalista", w kolejny dzień info, że z każdej złączki cieknie woda. Piszę do klienta - żeby reklamował u montażysty, może tylko wystarczy dokręcić złączki, lub idzie zimna woda, w pomieszczeniu jest ciepło i na metalowych połączeniach skrapla się. Nie, jest dyskusja, towar niezgodny z opisem, moje wyjaśnienia nic nie znaczą.
Końcowe stanowisko Allegro: kupujący niech złoży wniosek do POK, Allegro zwróci mu ponad 300 zł (za dobry towar) i nie obciąży tym sprzedawcy. To jest chore!!!
Znaczy tyle że to już Allegrowy standard, patola już zaciera ręce
@do-pieca_pl konsultuję kwestię tego komentarza z zespołem i jak tylko dostanę odpowiedź, wrócę do Ciebie z informacjami.
Czekam na kontakt. Jeżeli zajmujecie się moimi zwrotami zwrotami proszę usunąć również komentarz gdzie jest po 5 gwiazdek i negatyw - brak kontaktu z kupującym
@do-pieca_pl dostałam już info, że nie możemy usunąć tego komentarza. Jeśli jako sprzedający nie chcesz zwrócić pieniędzy Kupującemu, to ma on prawo do wyrażenia swojej własnej, subiektywnej opinii i w tej kwestii musicie się dogadać bezpośrednio między sobą.
Jeśli uda Wam się porozumieć, to Kupujący może zmienić swoją ocenę lub skontaktować się z nami, a my na jego prośbę usuniemy ten komentarz.
Art. 212
Kodeks karny jako przestępstwo traktuje zachowanie, które mogą poniżyć drugą osobę (również osobę prawną) w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu, rodzaju działalności. Przestępstwo takie nazywane jest zniesławieniem.
Rozumiem, że Allegro wspiera, zatwierdza tą opinię jako zgodną z prawem i pozwala na zamieszczanie wymienionych treści w Serwisie (jako jego właściciel i administrator treści w nim zawartych), przedstawiając ją opinii publicznej?
Proszę o przesłanie tej decyzji na email lub na piśmie, w raz z uzasadnieniem.
Proszę zawrzeć też w piśmie na jakiej podstawie Kupującemu zostaną wypłacone środki z Allegro Protect?, jest to jawne wspieranie tego wymuszenia i przy uznaniu winy Kupującego (sam się przyznał), Allegro będzie współwinne, gdyż namawiało (Masz problem? Rozpocznij Dyskusję. Oceń sprzedawcę - są to treści z Allegro) do rozpoczęcia dyskusji jak również do wystawienia tej opinii.
Kupującemu zwrot został przyznany !!!
Kłamstwo = subiektywna opinia?
W dyskusji została mi przyznana racja, kupujący jeszcze dodatkowo wyłudził środki z AP. Przyznał się też w tej dyskusji do obcięcia przewodów, po uszkodzeniu sterownika Kupujący subiektywnie stwierdził, że otrzymał niesprawny. Może jest subiektywna, ale nie opinia, a kłamstwo. Kupującemu przedstawiłem w dyskusji propozycję usunięcia komentarza do piątku. Jeżeli nie usunie, zrobię co obiecałem.
@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_
tutaj interpretacja prawna takich zachowań
Podnieść również należy, że Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (Dz. U. z 1993 r. Nr 61, poz. 284) nie gwarantuje nikomu absolutnej swobody wypowiedzi i braku odpowiedzialności (art. 10 konwencji).
W tym kontekście uzasadniony może być pogląd o niezasadności rezygnacji z ochrony prawnokarnej w przypadku zniesławienia z uwagi na rozmiar i charakter skutków wywołanych tym przestępstwem. Sam fakt użycia np. środków masowego komunikowania powoduje, że pomówienie dociera do znacząco większej liczby adresatów, a więc stopień społecznej szkodliwości takiego czynu jest niewątpliwie znaczny.
Swoboda wypowiedzi i prawo do krytyki chronione są przez możliwość wyłączenia bezprawności określonego zachowania w sytuacji określonej w art. 213 § 2 K.k. Należy pamiętać, że zdarzają się przypadki nieprawdziwych, niesprawdzonych wypowiedzi opartych na pomówieniach i plotkach, które będąc kłamliwymi opiniami krytycznymi, stanowią przekroczenie granic wolności wypowiedzi. Opinie te naruszają godność i dobre imię, a przez podnoszenie i rozgłaszanie nieprawdziwych zarzutów powinny spotkać się z jednoznaczną negatywną oceną, uzasadnioną fundamentalnymi racjami moralnymi i etycznymi.
@w_kiwi@ko_alka@la_nika@nat_not@_HolaOla_ Dzień dobry, i doczekaliśmy się oznaczenia dyskusji przez kupującego jako nierozwiązaną. Proszę o zamknięcie tej dyskusji i oznaczenie jej jako rozwiązanej. Jutro mam weryfikację do Super Sprzedawcy, jeżeli ta dyskusja tak zostanie, niestety utracę ten status
@do-pieca_pl poprosiłam odpowiedni dział o zweryfikowanie Twojej prośby, decyzja o zmianie statusu należy do nich. Dam znać gdy otrzymam odpowiedź!
@do-pieca_pl dyskusja została zakończona jako rozwiązana.
Dzięki, co nie zmienia faktu że kupującemu zwrot z AP się nie należy. Kwestię negatywu rozwiąże Allegro, czy usuniecie, gdy przedstawię wyrok sądu. Nie chce mi się z Klientem szarpać, lecz skoro Allegro wspiera dziadostwo będę zmuszony takie zachowania Kupującego ukarać we własnym zakresie. @w_kiwi @ko_alka @la_nika @nat_not @_HolaOla_