anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

zwroty suplementów diety. czy powininem je uwzględniać?

ekozdrowie1
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ czy ktoś z tu obecnych handluje suplementami diety i doradzi?

klient kupił suplement diety w proszku. otworzył pojemnik i zerwał banderolę. Po otwarciu stwierdził, że produkt mu nie pasuje i chce zwrócić. problem jest tylko taki, że zasadniczo nie powinienem uwzględnić zwrotu ze względu na ustawę o ochronie zdrowia. Nie mogę przyjąć towaru już rozpieczętowanego...

Jak do takich spraw odnosi się Allegro? Oczywiście założona jest dyskusja i wisi groźba ograniczeń jeżeli wszystko nie będzie po myśli klienta...

z góry dzięki za pomoc

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

foto-hurtownia
#12 Orędownik#

Czy w polityce zwrotów masz zaznaczone, że ten produkt jest wyłączony ze zwrotu? Jeżeli tak, to nie musisz nic zwracać. Jeżeli nie, to możesz odmówić, ale teoretycznie i Ty będziesz miał słuszność i Klient.

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@ekozdrowie1 gdy kupujący odstąpi od umowy, w określonych przypadkach  możesz odmówić przyjęcia zwrotu (zgodnie z Ustawą o prawach konsumenta – art. 38). W przypadku produktów z ograniczonym lub wyłączonym prawem do zwrotu, kupujący zobaczy w ofercie informację Zwrot ograniczony lub Brak zwrotu. Szczegóły znajdziesz w tym artykule

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

ekozdrowie1
#8 Zapaleniec#

a jeżeli nie maiłem zaznaczanej opcji ograniczonego zwrotu? czy wtedy, mimo ustawy o zdrowiu, jestem zobowiązany przyjąć zwrot?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@ekozdrowie1 a klient o tym wiedział podczas zakupu?

O jakiej cenie rozmawiamy? Bo może dla świętego spokoju przyjąć.

Musisz dodać taką informację bo takich sytuacji możne być więcej.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@ekozdrowie1 jeśli nie miałeś zaznaczonego wyłączenia zwrotu ze względu na wyjątki z ustawy konsumenckiej to nie dopełniłeś obowiązku informacyjnego czyli klient ma prawo zwrócić ale ty masz prawo zastosować art 34.4 uk pomniejszyć wartość zwrotu a finalnie wyjdzie z tego pys...ówka w dyskusji opinia negatywna etc etc rób jak ci się opłaci

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@ekozdrowie1  Jeżeli klient zwraca rozpakowane opakowanie na przykład cukru, czy innego specyfiku,   to nie możesz już tego przyjąć  i nazwać że to jest cukier.  Nazywasz to niezidetyfikowany proszek i powinieneś wysypać do śmieci.

Absolutnie nie wolno już tego sprzedawać, no chyba że liczysz na to że ktoś to użyje i szczęśliwie zejdzie z tego świata.

Ale dla bezpieczeństa własnego warto taką wzmiankę w warunkach zwrotu zapisać. Nie przyjmujemy nieznanych zawartości uszkodzonych lub napoczętych opakowań.

oznacz moderatorów

ekozdrowie1
#8 Zapaleniec#

opakowanie jest rozplombowane i w zasadzie wg ustawy nie powinienem tego przyjmować, ze względu na casus wyżej wymienionego cukru.

Pytanie tylko: jeżeli nie miałem oznaczonych zwrotów ograniczonych, to czy nadal jestem zobowiązany do przyjęcia zwrotu? Gdyby to był mój sklep np. stacjonarny lub nawet internetowy, to zwrotu bym nie przyjął, bo obowiązuje ustawa o ochronie zdrowia i nie mogę przyjmować tak napoczętego suplementu diety w proszku. Ale czy na Allegro to też tak zadziała, gdy nie miałem włączonych zwrotów ograniczonych...

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@ekozdrowie1 klient musi być poinformowany przed zakupem.

oznacz moderatorów