Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
ostatnio zaobserwowaliśmy ,, dziwną" tendencję zwrotów towaru. Klient kupuje towar po czym zwraca go nie otwierając nawet paczki lub koperty. Jako powód zwrotu podaje cytuje : ,,nie pasuje mi" lub ,, to nie to". Ogólnie powód zwrotu jest bez uzasadnienia. Paczka wraca do firmy a my musimy zwrócić ,, klientowi" za towar plus koszt transportu. Co możemy zrobić w takim przypadku? Mając takich klientów kilku w miesiącu firma jest narażana na straty. Żeby zwrot miał uzasadnienie to co innego jednak są to ewidentnie złośliwe zwroty.
@Arturek_x należy zmienić prawo
Nic się z tym nie zrobi. Ustawa to ustawa.
@Arturek_x Prawdopodobnie kupują to samo u kilku sprzedających, a następnie odsyłają to co przyszło później lub było parę groszy droższe.
Obecnie bardzo popularny jest "wyścig kurierów". Klienci posiadający smarta mają "darmowe" zwroty. Zamawiają więc u kilku sprzedających i odbierają tylko tę przesyłkę, która dotrze jako pierwsza. Reszta wraca. Sam zauważyłem ostatnio większy zwrot nieotwartych paczek. Dopóki Allegro nie zmieni zasad "smarta", to tak będzie (a nawet gorzej).
@Arturek_x mozna nie wystawiac ze smartem wtedy za zwrot trzeba zaplacic i juz sie nie kalkuluje robic sobie jaja u sprzedawcy. Mozna tez takiego delikwenta wrzucic na liste moi nieaktywni kupujacy i juz u ciebie nie kupi. Ewentualnie mozna tez obnizyc kwote zwrotu za niewywiazanie sie z umowy kupujacemu gdy nie odbierze paczki o koszty jakie doliczy ci przewoznik
problem w tym że taki delikwent wystawi negatywa... widzę że czego bym nie zrobił to kupujący ma więcej praw niż sprzedający
@Arturek_x a nie masz przypadkiem monet ? bo to częsty powód takiego zachowania 😞
Może to k9nkurencja
Nie wiem czy wiesz ale każde odstąpienie od umowy i zwrot pieniedzy poprzez Allegro algorytm Allegro wyłapuje i zmniejsza się widoczność twoich aukcji . Czym więcej odstapien tym mniej sprzedassz na Allegro .
Nie zauważyłeś, że przy paru odstapieniach spada ci sprzedaż ?
Allegro wtedy musi ci oddać prowizję czego nie lubi i każe sprzedawcę za to .
To jest walka z wiatrakami co z tego ,że zablokujesz kupującego jak kupi z innego konta i tak cały czas . Allegro nic z tym nie robi .
Szczerze nie nie wiem i nie rozumiem po co kupić i zwracać bez otwierania!
@LEW433 napisał(a):Szczerze nie nie wiem i nie rozumiem po co kupić i zwracać bez otwierania!
Są i tacy co kupią, zapłacą, nie odbierają paczki i mają całkowicie wywalone co dalej z zamówieniem.