anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co się dzieje z kurierem One Box

ComfortArt
#9 Pomysłodawca

W poniedziałek, zgodnie z zasadami, nadano przesyłkę One Box o godzinie 10:14 (godzinę graniczną odbioru z automatu, dla dostawy następnego dnia w tym rejonie Allegro podaje 16:20), Kurier odebrał przesyłkę dopiero następnego dnia, do odbioru u Kupującego jest po 2 dniach. Kupujący zwraca przesyłkę z adnotacją: nie dotarł na czas, Allegro podświetliło na czerwono alert o nieterminowej dostawie.
Co się dzieje, przesyłka wysłana rano po weekendzie, powinna dotrzeć następnego dnia, Allegro przekazuje informację, że doręczy jutro, czego nie dotrzymuje, a ja naprawiam błędy, bo Kupujący nie otrzymał na czas?
Czy tak powinno to wyglądać?
Przesyłka nr:  W poniedziałek, zgodnie z zasadami, nadano przesyłkę One Box o godzinie 10:14 (godzinę graniczną odbioru z automatu, dla dostawy następnego dnia w tym rejonie Allegro podaje 16:20), Kurier odebrał przesyłkę dopiero następnego dnia, do odbioru u Kupującego jest po 2 dniach. Kupujący zwraca przesyłkę z adnotacją: nie dotarł na czas, Allegro podświetliło na czerwono alert o nieterminowej dostawie.
Co się dzieje, przesyłka wysłana rano po weekendzie, powinna dotrzeć następnego dnia, Allegro przekazuje informację, że doręczy jutro, czego nie dotrzymuje, a ja naprawiam błędy, bo Kupujący nie otrzymał na czas?
Czy tak powinno to wyglądać?
Przesyłka nr:  A004DNTHE9

@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
8 ODPOWIEDZI 8

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ComfortArt Bardzo mi przykro, że taka sytuacja miała miejsce. Skierowałam wskazane zamówienie do wykluczenia. 

Wiktoria
   Moderatorka Allegro Gadane
oznacz moderatorów

ComfortArt
#9 Pomysłodawca

Dziękuję za odpowiedź. Bardziej chodzi mi o to, aby przyjrzeć się pracy kurierów Allegro i nie tylko. Tak po prawdzie to kurier Allegro nawala, a Kupujący jest nie zadowolony, no i Sprzedający musi potem robić protokoły zwrotu i dodatkowe księgowania. To nie pierwszy raz, to zjawisko wcale nie jest takie rzadkie.
Sprzedający jest zobowiązany do wysyłki w terminie. Kupujący jest zobowiązany do odbioru, choć nie zawsze. A Kurier? Czy on nie ma obowiązku wywiązywać się z zobowiązań? Bo jak nie odbierze Kurier Allegro przesyłek, to tylko Sprzedający i Kupujący są na tym stratni.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ComfortArt Rozumiem, że w związku z zaistniała sytuacją możesz mieć wątpliwości, co do pracy kurierów. Ze swojej strony mogę jedynie zaproponować złożenie reklamacji na usługę dostawy.

Wiktoria
oznacz moderatorów

ComfortArt
#9 Pomysłodawca

Zwrot przesyłki otrzymałem, zwróciłem Kupującemu kwotę.
Co dalej się stało? Pokazaliście kupującemu, że dostawa na następny dzień, co nie zostało dotrzymane. Reklamacja została przez Was odrzucona, bo nagle w regulaminie jest napisane, że gwarantowany termin to 3 dni robocze (to dlaczego przekazujecie Kupującym nieprawidłowe informacje?). Reklamacja odrzucona, ja zwróciłem Kupującemu kwotę, zapłaciłem Waszemu przewoźnikowi za dostawę, czyli jestem stratny na tym, że ani Allegro, ani przewoźnik, który ma podpisaną umowę z Wami, nie bierzecie odpowiedzialności.
Samo napisanie: "Bardzo mi przykro, że taka sytuacja miała miejsce" nie załatwia sprawy, bo tylko Sprzedający na tym traci.
Od Was otrzymałem taką informację: "Przeanalizowałam drogę tej paczki i sprawdziłam terminy jej obsługi. Potwierdziłam, że umieścił ją Pan w automacie 27.04.2026 roku. Doręczyliśmy ją do punktu odbioru 29.04.2026 roku. Zgodnie z Regulaminem usługi „Allegro Delivery”, gwarantujemy doręczenie przesyłki w ciągu 3 dni roboczych. Ponieważ zrealizowaliśmy usługę w drugim dniu roboczym, dochowaliśmy obowiązującego terminu. W związku z tym odrzucam Pana reklamację.

To chyba nie tak, jak powinno być, szkoda, że Allegro nie chce wziąć odpowiedzialności za swoje decyzje. Dlaczego nie przekażecie Kupującym prawidłowej informacji, że dostawa do 3 dni, tylko wszędzie ogłaszacie, że na następny dzień?

Nie chcę tego tak zostawiać, bo to Wasze niedociągnięcie. Proszę zatem o wskazówki, co uczynić, aby Allegro wzięło odpowiedzialność za termin dostawy.

Wyjaśniam, że zwrot poniesionych kosztów przyznajemy w sytuacjach, gdy usługa nie została wykonana zgodnie z regulaminem. Skoro doręczenie odbyło się w gwarantowanym czasie, nie mam podstaw do zwrotu opłat za nadanie przesyłki, którą Kupujący zdecydował się zwrócić."

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderacja Społeczności
Moderacja Społeczności

@ComfortArt wyświetlany czas w ofercie oraz podczas składania zamówienia jest przewidywany, a nie gwarantowany. Wyliczamy go na podstawie Twoich wcześniejszych realizacji zamówień - dokładnie opisaliśmy to, w tym artykule

Sandra
oznacz moderatorów

AQUASYSTEMS
#13 Ambasador

Wtrącę się - w takim razie nie pokazujcie Klientowi, że dostawa jutro - bo na 1000 paczek żaden klient z pretensjami nie klika literki i przy terminie dostawy, gdzie informujecie, że to przewidywany czas. Albo tą informację jakoś wyciągnijcie, żeby klient od razu ją widział, a nie klikał w literkę i. 

oznacz moderatorów

ComfortArt
#9 Pomysłodawca

Dokładnie. Prze finalizowaniu zakupu nie ma nawet żadnej ikonki, a tylko info: dostawa jutro. Przypomnę to jest deklaracja Allegro, a prawda jest inna, kurierzy jeżdżą jak chcą. Allegro obiecuje Kupującym coś, nad czym nie ma kontroli.

oznacz moderatorów

ComfortArt
#9 Pomysłodawca

To wiem i Sprzedający to wiedzą, nie jest potrzeba tłumaczenia tego. Pytałem o co innego, Kupujący widzi przy zakupie: Dostawa jutro, i tyle. Pytałem, dlaczego odpowiedzialnością za nieprawidłowe informacje, które otrzymuje Kupujący, obarczany jest Sprzedający. Dlaczego nie napiszecie Kupującym prawdy, czyli: Jako Allegro gwarantujemy dostawę do 3 dni roboczych, co byloby zgodne z prawdą.

oznacz moderatorów