Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam,
czy ktoś reklamował do allegro usługi kurierskie DPD, jak dobrze wiem to jeśli nie trzeba dostarczyć dodatkowych dokumentów to reklamacja powinna być rozpatrzona w ciągu 30 dni zgadza się ? jeśli nie to reklamacje uznają się za zasadną tak ?
@sklep_solpio tak masz rację 🙂 jeśli do 30 dni nic nie poproszą ani nie odpowiedzą reklamacja zostaje z automatu uznana 🙂
@kostas11 no to tak napisałem do allegro wysłałem im reklamacje 28.03.2025 r. odpowiedź otrzymałem 30.04.2025 😉
temat wałkowany tutaj wielokrotnie
allegro łamie ordynarnie prawo - określając się jako pośrednik
@sklep_solpio porównaj także to co otrzymałeś jako "odpowiedź" z obowiązującymi przepisami - tam jest dokładnie napisane co powinna zwierać taka korespondencja
jeżeli tego nie zawiera - nie może być traktowana jako odpowiedź
Dzień dobry,
wracam do Pana z decyzją reklamacyjną dotyczącą przesyłek:
1011731124830U
1011491290015U
1011092230670U.
Otrzymałam od przewoźnika informację, że reklamacja nie została uznana. Poniżej podsyłam informacje i uzasadnienie, które otrzymałam od przewoźnika DPD:
"Szanowni Państwo,
Opłata za zlecenie odbioru została naliczona poprawnie, to jest opłata za odbiór 3 lub mniej paczek z jednego miejsca. W tej sytuacji nie ma znaczenia czy zlecenie jest jednorazowe czy stałe, znaczenie ma liczba paczek, które odbiera kurier z jednego miejsca nadanych na tym samym numkacie. Aby opłata nie była naliczana z jednego miejsca, na tym samym numkacie kurier powinien odebrać minimum 4 paczki.
1011731124830U | opłata zgodna z cennikiem |
1011491290015U | opłata zgodna z cennikiem |
1011092230670U | opłata zgodna z cennikiem |
Jednocześnie informujemy, iż opłata za „Zlecenie odbioru (dot. jednorazowego zlecenia 3 lub mniej paczek)” została naliczona na zasadach zdefiniowanych w warunkach współpracy Państwa z Allegro.pl Sp z o.o. (a nie pomiędzy Państwem a DPD Polska). Dla naliczenia opłaty kluczowe znaczenie ma ilość nadanych paczek w danym dniu, nie zaś forma odbioru (stałe zlecenie czy jednorazowy podjazd kuriera).
W związku z powyższym nie możemy uznać Państwa roszczeń. Cena pozostaje bez zmian."
Liczę, że powyższe wyjaśnienia zostaną uznane za wystarczające, a dalsza współpraca będzie przebiegała pomyślnie.
---
to otrzymałem 🙂
Dzień dobry,
dziękuję za wiadomość reklamacyjną w sprawie numer 50501142, która dotyczy przesyłek:
1011731124830U
1011491290015U
1011092230670U.
Zgłoszenie zarejestrowano w dniu 28.03.2025 r. Zgłoszenia rozpatrywane są zgodnie z kolejnością ich wpłynięcia.
Wszystkie zgłoszenia staramy się rozpatrzyć w ciągu:
- 14 dni, lub
- 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług.
Zarejestrowanie zgłoszenia nie jest równoznaczne ze złożeniem reklamacji u przewoźnika DPD.
Reklamację skierował Pan do Allegro. W Pana imieniu złożyłam ją do przewoźnika DPD w dniu 3.04.2025 r. Czas na rozpatrzenie reklamacji nie został zatem przekroczony. Od tego dnia przewoźnik miał również czas na wydanie decyzji.
Orientacyjny czas wydania decyzji u przewoźnika wynosi około 30 dni i może ulec wydłużeniu. Decyzja została wydana w dniu 30.04.2025 r. Czas na wydanie decyzji nie został również przekroczony. Informuję jednocześnie, że dłuższy czas oczekiwania na odpowiedź przewoźnika nie jest równoznaczny z uznaniem reklamacji.
Rozumiem, że sytuacja jest dla Pana kłopotliwa. Za weryfikację Pana paczek oraz naliczanie dopłat odpowiedzialny jest przewoźnik. Jeżeli nie zgadza się Pan z decyzją reklamacyjną, to mogę złożyć do przewoźnika odwołanie w Pana imieniu.
Proszę o potwierdzenie chęci złożenia odwołania. Jeżeli posiada Pan dodatkowe informacje, które mogą wpłynąć na zmianę decyzji przewoźnika w sprawie naliczonej opłaty, to bardzo proszę o przesłanie ich w odpowiedzi na moją wiadomość. Prześlę je do przewoźnika wraz z odwołaniem.
---
Możliwe, że w osobnej wiadomości e-mail wyślemy krótką ankietę dotyczącą procesowania reklamacji. Zachęcam do jej wypełnienia.
dobre - pośrednictwo ze zwłokami 🙂
@sklep_solpio taka odpowiedź kwalifikuje się do zgłoszenia do odpowiednich organów
niezgodne z prawem pośrednictwo, sugerowanie, że termin zgłoszenia nie jest terminem, o którym mówią ustawy i zwłoka z działaniem
@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
gdzie w regulaminie allegro jest napisane o dopuszczalnej zwłoce w przekazywaniu w/w informacji?
@sklep_solpio podaj mi prosze nr sprawy w której otrzymałeś tę informację.
@gdvorek przecież jest napisane w odpowiedzi, ale oczywiście napiszę numer sprawy 50501142
@sklep_solpio dzięki - dopytam i wrócę do Ciebie z informacją.
@sklep_solpio @RED wracam do Was z odpowiedzią.
Widzę, że w powyższej sprawie otrzymałeś maila 5 maja o godz. 9:59, gdzie Doradczyni wyjaśniła wszystko precyzyjnie.
W regulaminie Allegro (Artykuł 6. Reklamacje Usługi Dostawy oraz Usług, Usługi Zwrotu Towaru i Usług Dodatkowych (Allegro.pl)) jest informacja, że Allegro działa jako pośrednik w reklamacjach - tylko i wyłącznie - @sklep_solpio powinieneś sam złożyć reklamację do przewoźnika, natomiast złożyłeś do nas. My napisaliśmy Tobie w pierwszej wiadomości, że reklamację rozpatrujemy:
"30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług."
Jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu. Złożyliśmy ją niezwłocznie jak sprawa wpadła do Doradcy tj. 3 kwietnia i od tego czasu przewoźnik ma 30 dni na decyzję.
Decyzję otrzymałeś 30 kwietnia, czyli przewoźnik zmieścił się w 30 dniach. Możesz odwołać się w ciągu 14 dni.
@gdvorek podałeś artykuł a jaki podpunkt ?
i dla mnie taki zapis wiąże się z tym, że to wy rozpatrujecie reklamacje
"Wszystkie zgłoszenia staramy się rozpatrzyć w ciągu:
- 14 dni, lub
- 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług."
@sklep_solpio regulamin jest dostępny, więc zachęcam do zapoznania się z całym artykułem. Wszelkie pytania proszę kieruj w zgłoszeniu 50501142 mailowo.
@gdvorek oczywiście czego mogłem się spodziewać 😄
chciałem żebyś się ustosunkował do napisanych słów
"Wszystkie zgłoszenia staramy się rozpatrzyć w ciągu:
- 14 dni, lub
- 30 dni, jeśli reklamacja dotyczy usług dostawy i/lub usług dodatkowych. Zwracamy uwagę, że jest to termin instrukcyjny, który może ulec wydłużeniu zwłaszcza w przypadku konieczności pozyskania niezbędnych informacji od wykonawców usług."
@sklep_solpio napisałem Tobie wyżej, że wszelkie pytań w tym temacie kieruj mailowo, a odpowiedni zespół Tobie odpowie.
Ja wyczerpująco odpowiedziałem w tym temacie.
@gdvorek tam nic nie odpiszą bo każda inna osoba odpisuje w temacie praktycznie nie zapoznając się z nią 🙂