Jak wygląda SMS odnośnie przesyłki allegro one box

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Witam
Chciałbym się dowiedzieć jak wygląda SMS od allegro one box, ponieważ zamówiłem prezent ze swojego konta ale omyłkowo był zaznaczony nie mój numer telefonu. chciałbym się dowiedzieć jak wygląda treść czy nie zdradza ona zawartości paczki.

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Client:50351228 Niestety treść wiadomości zdradza zawartość paczki: "Halo odbiór! [fragment tytułu oferty] jest w One Box [adres automatu]. Kod odbioru [numer]".
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
odgrzebię stary temat bo może komuś się przyda taka informacja w jedym miejscu, a ja przy okazji się czegoś dowiem:
na numer telfonu jednego z domowników przychodzą (pierwsza wczoraj i druga - inna - dzisiaj) wiadomości o treści:
Halo obbiór! [nazwa towaru, może tytuł aukcji?] jest w One Box [adres paczkomatu]. Przesyłka [numer przesyłki]. Kod obioru [6 cyfr kodu].
i dotyczą zamowień, których nie ma w "kupionych" na koncie powiązanym z tym numerem.
Co ciekawe: oba paczkomaty są w mojej okolicy. (Jeszcze nie obdzwaniałem dalszej rodziny, ale nie sądzę żeby ktoś mi robił prezenty, raczej zakładam błąd Allegro, albo zamawiającego który mieszka niedaleko).
Od ostatniej "normalnej" wiadomości jaką dostałem dla własnego zamówienia do One Boxa na początku marca rożnią się tym że jest podany numer paczki (w "mojej" - tylko adres paczkomatu i kod obioru).
@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ warto gdzieś to zgłosić?

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@wiekszy podaj proszę numer przesyłki. Zweryfikuję to 🙂
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@Syrena_zT
Welurowy komplet z wczoraj to AOO1UVP0J6
Zielone półbuty z dzisiaj to AOO1V4Z702

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@wiekszy Odbiorcą obu paczek jest pani Agata o podwójnym nazwisku, którego jeden z członów jest taki sam jak Twoje nazwisko (podane w ustawieniach konta, z którego piszesz). Adres odbiorcy również pokrywa się z Twoim.
Jeśli chodzi o dane podane w ustawieniach konta kupującej - nazwisko i adres są inne. Powtarza się tylko imię. Możliwe więc, że te dane nie zostały przez kupującą zaktualizowane.
Daj znać czy te informacje rozwały wątpliwości.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nat_not / @Syrena_zT
dziękujemy za wyjaśnienia - niestety nie rozwiały wątpliwości (raczej tylko je pogłębiły)
Wygodniej byłoby przenieść tą dyskusję na jakieś mniej publiczne forum - być może warto żeby toczyła się bezpośrednio między Allegro a Agatą (na której numer telefonu przychodzą te wiadomości) - jeśli tak to w jaki sposób i gdzie Agata powinna to zgłosić?
jeśli na forum mamy bawić się w szarady to:
dane odbiorcy:
Agata G-W o tym samym adresie co @wiekszy , powinny być powiązane z kontem użytkownika Allegro, którego nazwa zaczyna się na "a" i kończy na "1", email w domenie "o2.pl" zaczyna się na "m" a w numerze telefonu cyfra "6" występuję trzy razy a cyfry "2" i "0" po dwa razy. Ostatnim zamówieniem z tego konta jest "Satyna..." a konto (stan na dzisiaj) jest aktywne 15 lat, 3 miesiące, 5 dni. Dane powiązane z tym kontem są aktualne.
Jeśli dane osoby kupującej (poza jednym z najpopularniejszych w Poslce imion i największych miast) są inne to pewnie są to dane tej osoby, jeśli obu tych kont nie łączy też wspólny numer telefonu to nadal nie rozumiem dlaczego to my dostajemy powiadomienia o jej paczkach?
pozdrawiamy,
Agata i @wiekszy

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@wiekszy W przypadku obu zamówień kupująca podała jako dane odbiorcy przesyłki właśnie dane pani Agaty wskazane przeze mnie wcześniej.
Czy nigdy nie zdarzyło się, żeby inna znajoma osoba (być może również Agata) zamawiała z Allegro towary, których odbiorcą miała być Agata G-W? Piszesz o ostatnim zamówieniu, że był to materiał satyna. Czy kilka dni wcześniej nie doszło do zamówienia innej tkaniny w ofercie "Dzianina LYCRA LAJKRA sportowa na kostiumy butelkowa zieleń"?
Na Gadane nie wysyłamy prywatnych wiadomości. Jeśli sprawy nie uda się tutaj wyjaśnić, Agata może napisać przez ten formularz.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@nat_not
tak jak pisałem w pierwszej wiadomości:
"Jeszcze nie obdzwaniałem dalszej rodziny, ale nie sądzę żeby ktoś mi robił prezenty, raczej zakładam błąd Allegro, albo zamawiającego który mieszka niedaleko"
Jeśli Agata (przyjmijmy że P.) zamawiająca paczki
Welurowy komplet - AOO1UVP0J6
Zielone półbuty - AOO1V4Z702
to ta sama osoba, która zamawiała lycrę (do punktu odbioru inpostu, nie do One Boxa więc nie mieliśmy dostępu do wiadomości z tytułem aukcji)
to faktycznie jest tą "mieszkającą niedaleko osobą która zrobiła błąd" nie zmieniając adresu odbiorcy na swój własny - i pewnie warto żebyśmy się z nią skontaktowali i przekazali że ma paczki do odbioru ew. odebrali je za nią zanim wrócą do nadawcy.
Niestety to nie jest jedyna osoba, (ani jedyna Agata) której zdarzyło się nas prosić o odebranie paczki w jej imieniu, za to na pewno pierwsza osoba, która zamowiła takie paczki, nie powiadamiając nas o tym wcześniej - stąd nasza chęć ustalenia kto jest nadawcą i czy zignorować te paczki czy je odebrać. (Zielone półbuty czekają do jutra)

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@wiekszy tak to ta sama osoba. Dane są takie same w tych trzech zamówieniach.
Dodam, że przesyłki zostały odebrane.
Moderatorka

- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
zgadując pierwszą literę nazwiska mieliśmy już dość konkretne podejrzenie ale akurat nie było jak się skontaktować - więc sprawa wyjaśniona.
Wracając do tematu wątku - czyli tego jak wygląda wiadomość z powiadomieniem o przesyłce w One Box - są dane przesyłki, adres One Boxa i kod odbioru
Szkoda, że wiadomość nie jest personalizowana np. nazwą konta (np. zamiast "Halo odbiór", można zacząć "Cześć wiekszy" - wtedy nie byloby wątpliwości z jakim kontem na Allegro jest powiązana taka paczka,
Zmyłką dla nas, było też to że Agaty udostępniając sobie paczki korzystają z inPostu. Tam jest możliwość przekazania informacji o pacze na inne konto (osoba, która odbiera dostaje te same informacje co adresat paczki). @la_nika, da się coś takiego zrobić w aplikacji Allegro dla paczek zamówionych do One Boxa? (Agata P mogłaby jakoś wewnątz aplikacji Allegro (nie forwardując SMSa z powiadomieniem) udostępnić dane paczki Agacie GW, tak żeby mógła skorzystać z własnej aplikacji Allegro i oderbać paczkę z One Boxa?)